Ahhoz, hogy egy online vállalkozás zökkenőmentesen működjön, elengedhetetlen a webanalitikai applikációk használata. Ezeknek a segítségével minden aktivitást le tudsz mérni a honlapodon, valamint előrejelzéseket, riportokat készíthetsz, hogy átlásd honlapod teljeskörű működését. Ebben a cikkben a Google leghasznosabb szolgáltatásait fogjuk neked bemutatni, amikben az a legjobb, hogy egy Google fiókkal teljesen ingyen hozzájuk is tudsz férni.

lead_google_tools

Íme a négy, szerintünk leghasznosabb webanalitikai szolgáltatás a Google-től:

 1. Google Analytics
 2. Google Search Console
 3. Google Keyword Planner
 4. Google Trends
 1. GOOGLE ANALYTICS

A Google Analytics a legalapvetőbb applikáció, ami minden webshop tulajdonosnak ajánlott. Ahhoz, hogy optimalizálni tudd a honlapodat és a marketing tevékenységeidet, tudnod kell, hogy melyik tevékenység hány látogatót hozott korábban a honlapodra. Vajon megéri több százezer forintot fektetni Facebook hirdetésekbe, vagy inkább a keresőoptimalizálásra kellene koncentrálnod? A Google Analytics megmutatja neked, hogy honnan jönnek a látogatók a honlapodra, hogy éppen aktuálisan hány felhasználó van a honlapodon, illetve, hogy hány tranzakció történik egy nap.

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, aki weblappal rendelkezik és le szeretné mérni a honlapja teljesítményét vagy az ahhoz kapcsolodó marketing tevékenységeket.

A legfontosabb funkciók:

Ügyfélszerzés, Viselkedés, Konverziók mérése

Ezek a mértékek megmutatják neked, hogy hány látogatód jött a honlapra egy adott időn belül, ők mennyi időt töltöttek a honlapodon, hány oldalt néztek meg, valamint, hogy milyen tevékenységeket vittek véghez a honlapodon. A következő szekcióban elmagyarázzuk, hogy melyik mérték mit jelent pontosan.

Source-and-medium-data-from-Google-Analytics (1)

 • Munkamenetek (Sessions) Munkamenetnek nevezzük, amikor egy felhasználó aktívan végez valamilyen tevékenységet a honlapodon. Tevékenység lehet: képernyő-megtekintés, események, kereskedelem. Ez a szám mindig nagyobb lesz, mint a felhasználók száma, mivel egy felhasználó többször is meg tudja látogatni a honlapodat egy adott időn belül.
 • Felhasználó (Users) Egy adott időtartományon belül hány ember látogatta meg a honlapodat.
 • Visszafordulási arány (Bounce rate) Azoknak az embereknek az aránya, akik csak egy oldalt látogatnak meg a honlapodon. Ha ez az arány magas, az egy erős jelzés lehet neked arra, hogy fejlesztened kell a landolási oldaladon.
 • Oldal/Munkamenet (Pages/Session) Egy munkamenet során megtekintett oldalak átlaga. Ennek a számnak a növelésével is tudod növelni a vásárlás esélyét, illetve a google is pozitívan értékeli, ha a látogatóid több aloldalt is megnéznek a honlapodon.
 • Munkamenetek átlagos hossza (Avg. Session Duration) Ennyi ideig van egy látogató átlagosan a honlapodon. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb eséllyel vásárolnak látogatóid! Ha ez a számod magas, a google úgy értékeli, hogy, aki az oldaladra érkezett az megtalálta, amit keresett. Így a google hasznos információt tartalmazó oldalnak értékel és az organikus találatok között is jobb helyezést érhetsz el.
 • E-kereskedelmi konverziós arány (Conversion Rate) Azon munkamenetek százalékos aránya, amelyek vásárlással végződtek.
 • Tranzakciók Ennyien vásároltak a honlapodon egy adott időintervallumon belül.
 • Bevétel A vásárlásokból származó bevételed egy adott időintervallumon belül. Ez a szám beállításod alapján tartalmazhatja a szállítási díjakat és az adókat is.

Csatornák

Google-Analytics-Channel-Grouping

Ebben a szekcióban, a Google Analytics megmutatja neked, hogy mely marketing csatornákról pontosan hány látogatód érkezett. A következő szekcióban elmagyarázzuk, melyik csatorna mit is takar.

 • Direkt (Direct) Amikor egy felhasználó beírta a honlapod URL címét a böngészőjébe és közvetlenül úgy érkezett a honlapodra.
 • Fizetett hirdetések (Paid search)  Minden olyan látogató, aki egy fizetett hirdetésen keresztül kattintottak a honlapodra. Például: Google Ads hirdetésen vagy Facebook hirdetésen keresztül.
 • Referral Minden olyan látogató, akik egy másik honlapról jöttek a te oldaladra. Például, ha egy online magazinban belinkelik a te honlapodat és ez látogatókat generál a honlapodra, akkor az itt megjelenik. A időszakról időszakra más oldalon jelenteted meg magad úgy ennek a mérőszámnak a segítségével könnyen tudod rangsorolni, hogy a potenciális vásárlóid mely oldalakat olvassák leginkább.
 • Organic search (Organikus keresések) Minden olyan látogató, aki nem egy másik oldalról, vagy fizetett linkről jön. Azaz, azok a látogatók, akik népszerű keresőrendszerekben találják meg a honlapodat kulcsszavak segítségével. A 3 leginkább potenciális keresőrendszer, ahonnan a látogatóid érkezhetnek a Google, a Yahoo és a Bing.
 • Social (Közösségi média) Minden olyan látogató, akik közösségi médiáról érkeztek a honlapodra.

A Google Analytics ezeken a mérőszámokon kívül, még sok más értékes információt ad a vásárlóidról. Meg tudja mutatni, hogy melyik országból vagy városból jönnek a legtöbben, milyen eszközt használnak a vásárlásra (mobil, desktop), illetve, hogy milyen nyelven beszélnek. A vásárlóid nemét és életkorát is meg tudhatod a Google Analytics segítségével.

 1. GOOGLE SEARCH CONSOLE

A Google Search Console a Google saját eszköze a keresési eredményeid javításához. Segítségével átfogó képet kaphatsz arról, hogy hogyan rangsorolja a Google a webhelyedet a versenytársaidhoz képest, és ezek alapján javíthatsz az eredményeiden.

Kinek ajánljuk?

Weblappal rendelkezőknek, akik szeretnék átlátni, hogy mennyire található meg könnyen a honlapjuk a Google-ben. Olyanoknak, akik ismerkednek a keresőoptimalizálással, de még csak kezdő szinten vannak.

A legfontosabb funkciók

Google-Search-Console

Teljesítmény (Performance)

Ezen a tabon láthatod, hogy honlapod bizonyos keresőszavakra hányadik helyen áll a Google-ban (Average Position), valamint láthatod, hogy hányan kattintottak a honlapodra egy-egy keresés folyamán (Total Clicks). Ezt a számot úgy tudod például növelni, hogy a honlapod meta leírását figyelemfelkeltően, információgazdagon fogalmazod meg. Természetesen minél több klikket kap a honlapod a keresések arányában, annál előrébb kerülsz a rangsorban is, szóval érdemes erre nagy figyelmet fordítani.

Azt is láthatod itt, hogy hány megjelenítést (Impression) kap egy-egy oldalad a Google-ban. Más szóval, hányszor bukkan fel a te weboldalad a keresésekben. Továbbá ezen az oldalon megkaphatod a CTR (Click-Through-Rate) számát is honlapodnak. Ez azt az arányt mutatja meg neked, hogy azokból az emberekből akiknek megjelent a honlapod a keresőjükben, hányan kattintottak rá a honlapodra. Minél magasabb ez a szám, annál jobb a honlapod meta leírása. Nagyon fontos, hogy ezen a számon folyamatosan próbálj javítani.

Index

Ezen a tab-on a Google azt mutatja meg, hogy melyik oldalaid vannak ellátva Google indexel, és melyek nincsenek, valamint, hogy milyen esetleges hibák léptek fel azoknál az oldalaknál, amiket nem sikerült indexelni.

 1. GOOGLE KEYWORD PLANNER

A Google Keyword Planner a Google Ads része, és segít neked abban, hogy megtaláld a megfelelő kulcsszavakat vállalkozásod számára.

Kinek ajánljuk?

Webshoptulajdonosoknak, online marketing specialistáknak. Olyanoknak, akik Google Ads hirdetéseket adnak fel és segítség kell nekik kulcsszavak ötleteléséhez.

A legfontosabb funkciók

google keyword planner

Új kulcsszavak ajánlása

Ha vannak már számodra fontos kulcsszavak, a tervező segít neked hasonló kategóriájú kulcsszavakat találni, valamint újakat javasol neked. Ez akkor lehet kifejezetten hasznos, ha szeretnéd bővíteni az oldalad elérési lehetőségeit, hogy az oldaladat akár egy újabb, meg nem szólított vevői kör is el tudja érni.

Kulcsszavak keresőforgalma

A Google azt is megmutatja, hogy bizonyos kulcsszavakra hányan keresnek rá egy bizonyos időtartamon belül. Így gyorsan áttekintheted, hogy érdemes-e egy adott kulcsszóval foglalkoznod, vagy sem. A nagy keresőforgalmú kulcsszavaknál sok klikket és megjelentést lehet szerezni, viszont itt nagy a verseny a többi honlappal. Az alacsony keresőforgalmú szavaknál viszont nehéz lesz klikkeket szerezni, hiszen alapból kevesen keresnek ezekre a szavakra. Így, mint a legtöbb marketing területen itt sincsen bombabiztos recept a sikerre, viszont ez a funkció sokat segíthet összehasonlítani a kulcsszavakat ár-érték arány szempontjából.

Ajánlatbecslések

Itt azt az információt kaphatod meg, hogy átlagosan mennyibe kerül egy kattintás megfizetése, ha egy adott kulcsszóra elindítanál egy Google hirdetést. Ezáltal megbecsülheted a havi költségkeretedet és átfogó képet kaphatsz arról, hogy egy-egy hirdetés mennyibe kerülne neked.

 1. GOOGLE TRENDS

Kinek ajánljuk?

Olyanoknak, akik egy webshop indításán gondolkodnak, és ellenőrizni szeretnék, hogy van-e igény a termékükre a piacon. Marketingeseknek akik tisztában szeretnének lenni a legújabb trendekkel.

A legfőbb funkciók

A Google Trends hasonló alkalmazás a Google Keyword Planner-hez, azonban itt nagyobb összefüggéseket lehet meghatározni a fogyasztók viselkedésében és kereséseikben. A Google Trends-ben is rákereshetsz kulcsszavakra, és ezáltal láthatod, hogy egy-egy kifejezésre hányan kerestek rá egy adott időtartamban, de a Google Trends a számszerű kimutatások mellett grafikonokat is mutat arról, hogy mikor kerestek többen az adott kulcsszóra, és mikor volt esetleges felugrás a keresésekben. Így érdekes összefüggéseket lehet felfedezni: például, hogy egy-egy termékkategória különösen népszerű lett az elmúlt időszakban, vagy hogy milyen témák érdeklik az embereket mostanában.

google trends

Példa: Ezen a grafikonon látszik, hogy az Instagram megjelenése óta folyamatosan nő a keresések száma az Instagramra. Ezzel szemben a Snapchatre sokkal kevesebben keresnek. Ezekből az információkból magabiztosan vonhatjuk le azt a következtetést, hogy észszerű döntés Instagram fiókot csinálni a vállalkozásunknak.

Google Keyword Planner vs. Google Trends

A Google Keyword Planner decemberi adatai alapján mindenképp megérné karácsonyfa webshopot indítani, azonban a Google Trends grafikonjainak a segítségével egyből látnánk, hogy vélhetően elég erőteljesen szezonális a piaca a karácsonyfáknak.

Untitled

 

Összefoglalva, ez a négy alkalmazás elegendő egy frissen alakított webshop tulajdonosának ahhoz, hogy analizáljon és új stratégiákat formáljon a fentebb bemutatott 4 webanalitikai platformon elérhető információk alapján. Vállalkozásod elindulásakor nem feltétlenül szükséges már az elején drága szoftverekbe pénzt fektetni, mert a Google ingyenes szoftverei elegendő információt tudnak neked nyújtani.

Azonban, ha magasabb szinten szeretnél adatot elemezni, akkor vannak nagyobb kapacitású szoftverek, amikkel akár a versenytársaid legapróbb rezdüléseit is azonnal láthatod. Érdemes lesz követni minket a közösségi médián, hiszen következő cikkünkben ilyen szoftverekről fogunk írni.

Ha bővebb információt szeretnél kapni cégünkről, és, hogy hogyan tudunk már mától segíteni neked, keress minket itt.

Ha szeretnél értesülni legújabb cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a közösségi médián.

Facebook 

Instagram