< Fulfillment | Blog | Csomagolóanyag mustra: Mi a fő szempont, praktikum, ár, vagy a megjelenés?

A webáruház tulajdonosok általában az árat jelölik meg a legfontosabb kiválasztási szempontként, de sokan tartják legalább annyira fontosnak a csomagolással töltött időt is, valamint a drágább termékeket forgalmazó, vagy saját márkát építő webáruházak számára az egyik legfontosabb szempont a megjelenés.

Amikor egy csomagod megérkezik a vásárlóhoz, az olyan neki, mint amikor ajándékot kap karácsonykor. Csak képzeld el az érzést, amikor csönget a futár, hogy itt van a várva várt rendelésed. Amikor átveszed a csomagot a termék gondosan be van csomagolva, és amíg kibontod benned egyszerre keveredik az öröm, izgatottság és meglepettség érzése. Éppen ezért kell jól átgondolnod, hogy milyen csomagolást választasz a termékedhez. Először is figyelned kell a funkcionalitásra, hogy ne legyen túl nagy, ne igényeljen túl sok térkitöltést, valamint, hogy törékeny termékeid biztonságosan legyenek dobozolva. Ezen felül, márkaépítés szempontjából is ötletelned kell, hogy a termékeid csomagolása milyen képet sugároz majd a márkádról. Cikkben leírt tanácsok hasznosításával optimalizálhatod a csomagolóanyagokra fordított költségeidet, valamint a csomagolással töltött időt. Mind ezek mellett a csomagolóanyagok megjelenésére fókuszálva akár hosszú távon tehetsz jó benyomást a vásárlóidra, akik nagyobb valószínűséggel fognak újra és újra vissza térni webáruházadba.

edc716e2c3b94b11dce2da9f3187cb5f

Ebben a cikkben a legnépszerűbb csomagolóanyagokat fogjuk neked bemutatni. Megtudhatod, hogy milyen fajta csomagolóanyagok vannak a piacon, és honnan tudod beszerezni őket. Összefoglaljuk, hogy melyek a legolcsóbb, illetve legdrágább csomagolóanyagok, és mikor lehet megtérülő befektetés pár száz Forinttal többet költened a csomagolásra. Tippeket olvashatsz arról, hogy hogyan csomagold be törékeny termékeidet. Végül pedig tippeket olvashatsz arról is, hogy hogyan tudod a márkádat építeni a termékeid csomagolásával is.

19190a7b0a56d817604ef09b341eec2f

Csomagolóanyagok praktikusság szempontjából 

  1. Kartondoboz

A kartondobozos csomagolást elsősorban nagyobb termékek csomagolásához ajánljuk. Gondolhatunk itt műszaki cikkekre, játékokra, vagy bármilyen termékre, ami nem fog beleférni egy borítékba, vagy futártasakba.

Sokféle méretben és formában kapható, így biztosan találsz olyat, ami a termékednek megfelel. A kartondoboz legnagyobb előnye, hogy ennek a csomagolóanyagnak a felhasználásával sérülnek a legkisebb eséllyel a termékeid a kiszállítás során. Ráadásul a légpárnás borítékkal, vagy a postai futártasakkal szemben a kartondoboz sokkal kevésbé deformálódik el a kiszállítás során, így szebb állapotban érkezik meg a vevődhöz. A kartondobozokat akkor tudod a legjobb áron beszerezni, ha nagy mennyiségben rendelsz, akár több százas vagy több ezres kiszerelésben egy nagy dobozgyártó cégtől, amilyen például a Dunapack is.

A kartondobozos csomagolás további előnye, hogy jól nyomtatható, ha a saját vállalkozásod arculatára szeretnéd formázni. A légpárnás borítékkal és a postai futártasakkal szemben semmilyen százalékban nem tartalmaz műanyagot. A kartondoboz teljesen újra-hasznosítható, ami manapság egyre fontosabb szempont, így a kartondobozt a környezetbarát csomagolóanyagok közé soroljuk. Bár a legtöbben hagyományos ragasztószalaggal zárják le a kartondobozokat, kaphatóak már szintén újra-hasznosítható, környezetbarát ragasztószalagok is, valamint önzáró kartondobozok is, amikhez egyáltalán nincsen szükség ragasztószalagra.

Praktikusság szempontjából a kartondoboz egyik legnagyobb hátránya ugyanakkor az, hogy a legpárnás borítékhoz és a postai futártasakhoz képest rendkívül időigényes csomagolóanyag, ugyanis a gyártóktól és a kereskedőktől is lapra szerelve érkezik. Neked kell gondoskodnod a doboz összehajtásáról és összeragasztásáról is, ez a folyamat pedig plusz időt és ragasztóanyagot vesz igénybe minden egyes csomag összekészítésekor. A kartondobozos csomagolás egyik másik jelentős hátránya, hogy a légpárnás borítékkal és postai futártasakkal szemben jóval drágább csomagolási megoldásnak számít. Míg egy postai futártasakot, vagy egy légpárnás borítékot már nettó 15-20 Ft-ért is megkapsz, addig a kartondobozok között a dobozgyártó cégek a legkisebbekért is elkérnek legalább nettó 50-60 Ft-ot, de a nagyobb méretűekért akár nettó 200-300 Ft-ot is. Emellett míg a postai futártasak és a légpárnás boríték esetében más költség nem kapcsolódik közvetlenül a becsomagoláshoz, addig a kartondoboznál a legtöbb esetben még a ragasztószalag és a térkitöltés költségével is számolnod kell.

Amennyiben több féle méretű kartondobozból tartasz folyamatosan készletet, úgy a térkitöltési költségeidet csökkenteni tudod, hiszen minél több féle méretű és alakú kartondobozzal rendelkezel, annál könyebben választhatsz az adott megrendelés méretéhez jobban passzolót. Mi az iLogistic raktárában átlagosan 12-15 különböző méretű kartondobozból tartunk folyamatosan készletet, így velünk minimális a térkitöltési igény.

Vannak azonban olyan megrendelések is, ahol a térkitöltés elengedhetetlen. Ezek jellemzően a törékenyebb, sérülékenyebb termékeket tartalmazó rendelések. Az üveget, vagy porcelánt tartalmazó termékek mellett ugyanis sokszor a műszaki cikkek is lehetnek annyira törékenyek, hogy térkitöltést igényelnek. Sok webshoptulajdonostól halljuk, illetve magunk is tapasztaltuk már nem egy alkalommal, hogy a futárcégek nem vigyáznak eléggé a csomagokra a szállításkor, és előfordul, hogy a törékenyebb termékek megrongálva érkeznek a vásárlóhoz. Ennek oka egyszerűen az, hogy a futárcégek a versenyképes árak fenntartása érdekében szalagsorokkal dolgoznak, ahol könnyedén sérülhetnek a törékenyebb áruk, valamint a mérethatékonyság miatt több alkalommal kerülnek ki- és bepakolásra az autóba, amely folyamatok során minden alkalommal újabb esély van arra, hogy megsérüljenek a nem megfelelően becsomagolt termékek. A piacon lehet találni olyan szállító cégeket, akik kifejezetten a törékeny áruk szállítására specializálódtak, azonban ezeknek a cégeknek általában nincsen folyamatosan az egész országra kiterjesztett lefedettségük és így jelentősen drágábban, akár az eredeti szállítási díj többszöröséért vállalják csak a kiszállítást. Ezért jóval gazdaságosabb a törékeny termékeket tartalmazó rendelés esetében  a kartondobozt kitölteni különböző térkitöltő anyagokkal, például térkitöltő chips-sel, vagy térkitöltő habbal. Megoldás lehet még a fóliatömlő is, amivel például könnyedén kitöltheted a doboz üregeit. Vannak még más, környezetkímélőbb opciók is, például térkitöltő papír, vagy a fagyapot. Amennyiben pedig a termékköröd megendi és az esztétika nem az elsődleges szempont, úgy a leggazdaságosabb megoldás, hogy ha az elhasznált kartondobozok darabjait használod fel a térkitöltéshez.

5157d6518b2c740b54201429c86218b6

Üvegek szállítása esetén kihívás lehet olyan csomagolást találni, ami tökéletesen megvédi termékeidet a töréstől, a károsodástól. Ilyenkor több dologra is oda kell figyelni a csomagolás kiválasztásakor. A külső csomagolás mindenképpen egy masszív, minimum 3 rétegű hullámkarton doboz legyen. Ha például borokat forgalmazol, úgy a legbiztonságosabb megoldás, ha a boros üvegeket egyesével egy saját kisebb dobozba csomagolod be, és ezeket helyezed be a nagyobb dobozba. Érdemes extrán odafigyelni a borosüveg nyakára, hiszen itt törhet el a legkönnyebben. Ezt a részt javasolt kibélelni külön tömítő anyaggal a maximális biztonság érdekében.

A frogpack.hu dobozai háromrétegű hullámkartonból készülnek, jól védik a palackot, és deformációs zónákkal rendelkeznek, amik elnyelik a szállítás során keletkezett ütéseket. Ilyen csomagolásból választhatsz egy palackos, illetve 6 palackos verziót is.

A 6 palackos doboz tartalmaz egy belső illetve külső réteget. A belső réteg 6 db kisebb kartondobozból áll, amik egyesével védik meg a borokat. A külső réteg pedig további védelmet és támogatást nyújt a deformációs zónák megfelelő működéséhez.

A másik, kicsit drágább, de még nagyobb biztonságot nyújtó lehetőség a borosdoboz használata, amivel egyesével tudod becsomagolni a borokat. Ezekből készülnek 0,35, 0,5 és 0,75 literes verziók is. Ezeket díszítőelemként és márkaépítésre is fel tudod használni, illetve van lehetőség egyedi színű és formavilágú dobozokat is gyártani. Ezeket természetesen szállítás során egy további, hozzájuk illeszkedő kartondobozba érdemes elhelyezned.

Garçon_Wines_-_Chilean_Flaca_Merlot_near_postal_box_(cropped)

Ha egészen apró, de törékeny termékekről beszélünk, például üvegfóliáról, akkor tapasztalataink alapján a legbiztonságosabb csomagolási megoldás, ha a fóliát egy saját díszdobozba helyezed, és ezt a dobozt helyezed utána légpárnás borítékba, ami az egyik legnépszerűbb csomagolóanyagnak számít a kisebb méretű termékeket forgalmazó webáruházak körében és aminek most szintén megismerheted minden előnyét és hátrányát.

  1. Légpárnás boríték

Ha webshopod kisebb termékeket forgalmaz, mint például telefontokok, üvegfóliák, kozmetikumok, karkötők, akkor a mi tapasztalataink alapján neked a legjobb csomagolóanyag a légpárnás boríték. Ez a megoldás jóval olcsóbb, mint a kartondoboz, de ugyanakkor hasonlósan biztonságos, ugyanis a borítékban található speciális légpárnás védőrétegnek köszönhetően a külső környezeti hatások legtöbbjétől védve vannak benne a termékeid. Webshopunkban, a kartondoboz.info oldalán például 8 fajta légpárnás borítékméret közül választhatsz és akár már egy darabot is tudsz belőlük rendelni. Továbbá az egyik legfontosabb érv, ami szintén a légpárnás boríték mellett szól, hogy ezzel a csomagolóanyaggal a csomagolás jóval egyszerűbb és gyorsabb, mint a kartondobozok esetében, ugyanis a borítékokat egy mozdulattal le tudod zárni.

c553308a6a7f729812bed0aeb69bfb27

  1. Postai futártasak

Ha termékeid jellemzően könnyűek és nem sérülnek, például ruházati termékek, akkor a legjobb és legolcsóbb megoldás számodra a postai futártasak. A tasak könnyen idomul a termékeid formájához, és a légpárnás borítékhoz hasonlóan szintén egy mozdulattal lezárható. Több színben is kapható, és nem utolsó szempont, hogy ez a legkönnyebben és legolcsóbban logózható csomagolóanyag.

IMG-8715ce9a4dcf3d70ba8e9dc390729c1e-V

Ne feledd, nem csak egy fajta csomagolást választhatsz a termékeid csomagolásához. Vegyítsd a különböző csomagolóanyagokat a költséghatékonyság érdekében. A kisebb, nem törékeny termékeknél mindenképp használj futártasakot, ha pedig kicsi, de törékeny áruról van szó válaszd a légpárnás borítékot. A nagy termékekhez csak a kartondoboz jöhet szóba. Mi az iLogisticnál, megrendeléseink körülbelül 40%-át csomagoljuk kartondobozba, 60%-át pedig futártasakba, vagy légpárnás borítékba.

 

TIPP: LEGYÉL KÖRNYEZETTUDATOS! MI AZ ILOGISTICNÁL ÜGYELÜNK ARRA, HOGY A BEÉRKEZETT TERMÉKEINK DOBOZAIT ÚJRA FELHASZNÁLJUK, ÍGY NEM MEGY KÁRBA A CSOMAGOLÓANYAG.

 

Logózott csomagolóanyagok márkaépítés szempontjából 

Ha ki akarsz tűnni versenytársaid közül és többre vágysz, mint az átlagos kartondoboz, vagy postai boríték, akkor érdemes elgondolkodnod a logózott csomagolóanyagon. Ezzel sokkal jobb vásárlói élményt nyújthatsz a vevőidnek, és márkádat is építheted. A különlegesebb, logóval ellátott csomagolóanyagokra emlékezni fognak vásárlóid, és nagyobb eséllyel fognak következőnek is tőled rendelni a jó tapasztalat miatt. A webáruház logójával ellátott csomagokat pedig bizonyítottan nagyobb arányban veszik át a vásárlók a futároktól, ugyanis az ajándékozási élmény fokozható, ha a vásárló már abban a pillanatban tudja, hogy mi van a futár kezében lévő csomagban, amikor először rápillant. Ráadásul sok vásárló szereti megtartani, eltenni a szeretett márka csomagolását, ezzel pedig elérheted, hogy márkád több emberhez eljusson.

  1. Logózott kartondoboz

A logózott kartondoboz profi márkát sejtető, de drága megoldásnak számít a piacon. A logózott kartondobozok  ugyan általában csak 40-50 Ft-tal drágábbak a normál logózatlan társaikénál, nem emiatt tekintjük drága csomagolóanyagnak. Sokkal inkább azért, mert jellemzően doboz méretenként minimum 5.000 darabot le kell rendelned. Ha csak 3 féle méretű logózott dobozt veszel, akkor is rögtön 15.000 darabról beszélünk. Ezt a 15.000  darab kartondobozt ráadásul tárolnod is kell valahol, amíg felhasználásra kerülnek, valamint a tőkéd is állni fog benne. Ráadásul az sem titok, hogy a dobozgyártó cégek a kedvező árat nem a minimális rendelési mennyiségnél fogják neked biztosítani. Emellett további hátrány lehet, hogy ha megrendelted már nem módosíthatod a csomagolást, így ha időközben megváltozik a céged arculata, akkor a berendelt csomagolóanyag készletedet már nem fogod tudni felhasználni, mi több eladni sem fogod tudni a személyre szabott logó miatt. Mi ezt a logózott csomagolási formát csak nagy forgalmú és magas árkategóriájú termékeket forgalmazó webshopoknak szoktuk ajánlani, amilyen például az egyik legrégebbi ügyfelünk az iSTYLE is.

IMG-8b9c47113c5b884300375603870c9379-V

  1. Színes, fényes kartondoboz

Ezt a csomagolóanyagot luxustermékek csomagolásához szokták alkalmazni, mint például a Million Roses. Ha egy kiváló minőségű és magas ár kategóriás termékről van szó, természetesen a csomagolásnak is ezt a benyomást kell sugároznia. A csomagolásnak vissza kell adnia a márka színeit, és a logónak is rajta kell lennie. Ideális esetben vásárlónk ki sem dobja a csomagolást, hanem díszként helyezi el szobájában. Érdemes különböző textúrákkal dolgozni, például csillogó anyagok, vagy fényes, kellemes tapintású karton. Nagyon fontos, hogy a legjobb minőségű anyagokkal dolgozz, vásárlóid könnyedén rájönnek, ha itt akarsz spórolni, és nem fog tetszeni nekik a végeredmény. A legjobb, ha az egyszerű, tiszta, elegáns megjelenésre törekedsz, amire az egyik legjobb példa az Apple.

d0cd49ad15e465e2d72d346c77e12b35

Sajnos ezek a csomagolóanyagok könnyen sérülhetnek, karcolódhatnak, így bele kell helyezni őket egy további kartondobozba térkitöltéssel. Ez tovább emeli a költségeket, így ez az egyik legdrágább csomagolási forma.

a27a127c01ef1f82cd2353eb6f34bb1b

 

  1. Logózott postai futártasak

A logózott postai futártasak jó megoldás lehet annak, aki oda szeretne figyelni a csomagolása arculatára, de nem szeretne annyi pénzt költeni rá. Ha nagy mennyiségben rendeled, akkor akár már nettó 30Ft-tól hozzájuthatsz egy darab logózott postai futártasakhoz. A minimális rendelésednek azonban a legtöbb helyen minimum 20.000 darabnak kell lennie, aminek a tárolása a logózott kartondobozzal szemben nem jelent nagy helyigényt, ugyanis maximum egy raklapon elfér, azonban a tőkéd ebben is benne fog állni. Mi ezt a logózott csomagolási formát leginkább a nagy forgalmú jellemzően ruházati termékeket forgalmazó webshopoknak szoktuk ajánlani.

Külföldi ruházati webshopok például előszeretettel használják a logózott, színes, mintákkal ellátott futártasakot. Jó ötlet lehet ezekre egy kis fület rakni, így a vásárló könnyedén, zacskóként használhatja fel és szállíthatja haza benne csomagját, ha az esetleg nem az otthoni címére érkezett.

IMG-8715ce9a4dcf3d70ba8e9dc390729c1e-V

 

  1. Logózott ragasztószalag

A kedvenc okos, költségkímélő, kreatív megoldásunk a logózott ragasztószalag. Ebből kis mennyiséget is tudsz rendelni, és sokféleképpen felhasználhatod. Rakd fel kartondobozra, postai tasakra, vagy borítékra, mindenhol jól fog mutatni. Továbbá kevés helyet foglal a raktárodban, és az egyik legolcsóbb megoldás. 1 darab ragasztószalag-tekercset akár már nettó 660 Ft-ért megrendelhetsz, amiből a csomag mérettől függően átlagosan 30-50 dobozt is költséghatékonyan tudsz logózni.

ml_170330_160

 

Ne feledd, ha csomagolóanyagot választasz vedd figyelembe a terméked méretét és törékenységét, a csomagolóanyag árát, és a márkád arculatát. Azonban, ha nem akarsz előre, nagy mennyiségű csomagolóanyagot, például kartondobozt rendelni, mert nem tudod hol tárolni, vagy nem akarsz beruházni nagyobb mennyiségre, akkor nézz utána logisztikai szolgáltatásunknak, aminek keretein belül ingyen hozzájuthatsz a kartondobozainkhoz.

További hasznos tartalmakért, kövess minket közösségi médián.