Mai naptól érvénybe lépő adózási módosításokat vezetnek be az e-kereskedelemben, melyek célja a versenyhelyzet kiegyenlítése a különböző országok között, adókijátszás lehetőségének a csökkentése és az adminisztráció egyszerűsítése. Minden, termékeket nemzetközi piacra értékesítő, kiskereskedelemmel foglalkozó adóalanynak fel kellett készülnie a módosításokra. 2021. július 1-jétől már nem lesz külön értékhatár a szolgáltatásokra és a termékértékesítésekre, illetve az értékhatár elérését már nem célországonként külön-külön, hanem együttesen kell figyelni. A két ügylettípusra egységesen 10 ezer eurós plafon kerül bevezetésre, így amennyiben a más tagállambeli nem adóalany vevők, megrendelők felé távolról is nyújtható szolgáltatások, valamint a távértékesítés összesített ellenértéke az adóévben meghaladja, vagy a megelőző adóévben meghaladta a nettó 10 ezer eurót, akkor az adóalanynak a már a vevő letelepedése / küldemény érkezése szerinti ország áfa mértékét kell szerepeltetnie a számlán.

Másik jelentős változás az egy ablakos rendszer, OSS azaz One Stop Shop bevezetése, melynek köszönhetően egyszerűsödik az adminisztráció. Használatával elegendő lesz a letelepedés szerinti országban bevallani az áfát és nem kell külön-külön országok szerint lebontva elvégezni az áfa bevallását.

További módosítás, hogy megszűnik a 22 eurós import áfa mentesség, adókötelessé válik minden külföldről behozott termék. (150 euróig a vámmentesség megmarad) Ennek az adminisztrációjának az egyszerűsítésére létrehozták a IOSS (Import One Stop Shop), egy ablakos rendszert.

További részelteket az adózás módosításával kapcsolatban az alábbi linken olvashattok: https://ado.hu/ado/az-e-kereskedelem-adoztatasat-erinto-valtozasok/