Amennyiben a TikTok-ra gondoltál, akkor a sejtésed beigazolódott.

Manapság már nem telhet el úgy nap, hogy ne hallanánk a TikTok-ról. A tévében, a rádióban és a közösségi médiában is egyre gyakrabban kerül szóba, illetve sok esetben vita tárgyává is válik. Mi is az a TikTok? Egy kínai videómegosztó közösségi hálózati szolgáltatás, ahova bárki feltölthet rövid videós tartalmakat tánc, komédia és szinkron témában. Az egyik legdinamikusabban fejlődő alkalmazás, ami a 30 év alattiak körében a legnépszerűbb.

A TikTok-kal kapcsolatos véleményeket két csoportra osztanánk. Az egyik álláspont, hogy értéket nem képviselő videókkal van tele és többnyire fiatal felhasználók vannak jelen a platformon. Ennek megfelelően, nem lehetnek potenciális vásárlók. (Érdemes megjegyeznem, hogy az instagram megjelenésekor is a fiatalok használták eleinte az appot.) Viszont, amiről sokan kimutatások híján nem tudnak, hogy az idősebb korosztály egyre nagyobb arányban jelenik meg és osztja meg különböző videóit a felületen. A másik oldal szerint, a TikTok-ban óriási potenciál van, és mivel kevés márka van még a platformon könnyű kitűnni és követőbázist építeni.

Továbbiakban bemutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak jelenleg a TikTok-on egy webshop tulajdonos számára, és érdemes-e jelen lennie a platformon. Cikkünkben első kézből értesülhettek a TikTok-on való hirdetésekről, azok megtérüléséről a Brandmasters marketingügynökség adatai által. Ezek után egy interjút olvashattok Csorba Anitával, az Inspibox tulajdonosával, aki több tízezres követőbázissal rendelkezik TikTok-on és megosztja velünk többéves tapasztalatát.

 

A TikTok közössége

A Ringier Axel Springer kutatása szerint Magyarországon már 1,6 millió ember használja aktívan a TikTok-ot. A kutatás szerint a TikTok-on lévő felhasználók 37%-a idősebb, mint 18 év. A megkérdezettek azért szeretik a TikTokon található tartalmakat, mert ezek viccesek, humorosak, sokoldalúak és kreatívak.

Fontos megjegyezni, hogy a TikTokon megtalálható tartalomajánló oldal a ’For You’ page jelentősen befolyásolja a felhasználókat abban, hogy minél több időt töltsenek a platformon. A megkérdezettek 88%-a ezt az oldalt nézi és nem azoknak a tartalomkészítőknek a tartalmait, akiket ténylegesen követnek. A válaszadók nagy része azt nyilatkozta, hogy a TikTok algoritmusa annyira releváns videókat ajánl nekik, hogy szinte lehetetlen letenniük az alkalmazást. Ezzel a funkcióval tartalomgyártóként és márkaként könnyű eljutni egy új célcsoport elé, akiket átterelhetünk a honlapunkra vagy akár más közösségi média felületeinkre.

 

Organikus tartalmak a TikTokon

Ahogy az Instagram esetében is, a TikTok kapcsán szintén az indul komoly versenyelőnnyel, aki az elsők között ismerkedik meg az új felület adta lehetőségekkel.

Tévhit, hogy a TikTok-on csak “értelmetlen” tartalom található. Persze az algoritmus a kereséseinknek megfelelő videókat fog ajánlani, de ha valaki “szakmai” tartalmakra éhezik, akkor meg fogja ezeket is találni.

Tehát ha például van egy virágboltod, akkor is érdemes belevágnod a tartalomgyártásba és a megfelelő célcsoport előbb-utóbb megtalálja a profilodat. Amennyiben webshop tulajdonos vagy, akkor is érdemes az organikus tartalmak gyártásával foglalkoznod, ugyanis a virálissá vált bejegyzések nemcsak sok százezer embert érhetnek el, de a bevételt is kedvező irányban befolyásolhatják.

Amennyiben érzel magadban affinitást, próbálkozz saját tartalmakkal! Ha viszont nincs rá kapacitásod, akkor könnyen találhatsz egy marketingest/marketingügynökséget, aki örömmel segít neked.

 

Mi a helyzet a hirdetésekkel?

A TikTok-on jelenleg csak az applikáció központjával leszerződött és validált marketingügynökségek tudnak hirdetni. Hazánkban jelenleg csak néhány ilyen ügynökség működik, de mi a Brandmasters-t bátran ajánljuk mindenkinek.

A Brandmasters hazánkban az elsők között indított TikTok kampányokat. Az alábbiakban pedig első kézből tudhatjátok meg ezeknek a kampányoknak az eredményeit, melyek alapján eldönthetitek, hogy érdemes-e beruházni egy TikTok kampányba.

 Néhány tudnivaló a hirdetésekről:

 • elképesztően gyorsan hatalmas tömegeket tudnak elérni, nagyon alacsony költségszinten (pl. 20 euróból 1 nap alatt akár 200-400.000 felhasználó érhető el)
 • a napi minimum hirdetési keret 20 euró
 • a CPM (1.000 fő hirdetés megtekintésének költsége) akár 35-50 forint is lehet
 • a CTR (a hirdetést megtekintők hány százaléka klikkel) bár nem tűnik soknak 0,3-1%, de a CPC (a kattintások költsége) hihetetlenül alacsony 2-8 forint

Nézzünk rá két valóban lefutott kampányt, amiből kiderül, hogy mekkora költségért milyen eredményeket értek el:

A – Cukrászda

 • 5-6 napig futott a kampány
 • 20.000 fő elérés
 • 4500 kattintás
 • Kattintások költsége (CPC): 0.02 euro / 7 forint
 • 1.000 fő hirdetés megtekintésének költsége (CPM): 0.08 euro / 29 forint
 • A hirdetést megtekintők aránya ilyen százalékban kattintott (CTR): 0,44%
 • Teljes költség (TC): 80,5 euro

  B – Karkötő webshop

 • 3 napos kampány
 • 840.000 fő elérés
 • 5900 kattintás
 • Kattintások költsége (CPC): 0.01 euro / 3,6 forint
 • 1000 fő hirdetés megtekintésének költsége (CPM): 0.07 euro / 25 forint
 • A hirdetést megtekintők aránya ilyen százalékban kattintott (CTR): 0,70%
 • Teljes költség (TC): 60 euro
 • Árbevétel (csak a hirdetésből): nagyságrendileg 180.000,- Ft

 

Stratégia

A hirdetéskezelés stratégiája merőben eltér a megszokott Facebook és Google kampányokétól. A TikTok a tartalom minőségére és ezáltal a felhasználói élményre helyezi a hangsúlyt, így amikor néhány nap után a teljes beállított célcsoporton végig futtatta az adott hirdetést, akkor elkezdi automatikusan csökkenteni az elérést.

Ezt figyelembe véve vagy rövid néhány napos kampányokban érdemes gondolkodni, vagy egész egyszerűen érdemes vizuált cserélni a hirdetésben, amikor észleljük az elérés visszaesését.

A fentieket összegezve nekünk az az álláspontunk, hogy a TikTok egy olyan új közösségi felület, amely megfelelő stratégiával a csodafegyverünk lehet. Az elérések brutálisan magasak, nagyon alacsony költségszinten, így a kisebb vállalkozások számára is ideális a termékkör/szolgáltatás népszerűsítésére.

TikTok kampányokkal kapcsolatos kérdésekkel az alábbi e-mail címen tudjátok keresni a Brandmasterst: [email protected]

 

Interjú Csorba Anitával, digitális tartalomkészítővel, az Inspibox megálmodójával

A következőkben pedig egy igazi TikTok tartalomkészítő, Csorba Anita válaszolt a kérdéseinkre. Mesélt nekünk a TikTokon szerzett tapasztalatairól és arról, hogy hogyan épített több tízezres követőbázist a platformon.

Mesélj az oldaladról, mivel foglalkozol, mi az az Inspibox?

Anita: Gyerekkorom óta alkotok, engem ez segít hozzá ahhoz, hogy kiteljesedett és boldog életem legyen. 10 éve elhatároztam, hogy inspirálni szeretnék másokat is, először egy videós oldallal indultam, most már közel 900.000 embert érek el platformjaimon. Az alkotási folyamat során olyan értékekkel gazdagodunk, amik segítenek megoldást találni mindennapi problémáinkra. Oldalaimon egyszerűbb vagy komplexebb inspirációkat mutatok nézőimnek.
Az Inspibox úgy indult, hogy éppen egy szülinapot ünnepeltük és kellékeket vásároltam szülinapi alkotásokhoz. Amikor bementem egy kreatív hobbiboltba azt hittem mindent megvettem, de amikor hazaértem rájöttem, hogy egy fontos kellék pont hiányzott. Ekkor álmodtam meg az Inspiboxokat, amikből 5-10 alkotás készíthető, és minden kellék megvan a dobozban, ami kell az alkotások elkészítéséhez. 5-6 féle Inspibox van egy szezonban, vannak, amiben hobbifestést, élményfestést vagy épp öntési technikákat próbálhatnak ki a vásárlók.

Kiknek ajánlanád a TikTokot, milyen célközönséggel rendelkezőknek?

Anita: Magyarországon a 20- 25 év alattiak használják, 2 éve még csak 15-20 év alattiak voltak a platformon, azonban az életkor tolódik felfelé. Rövid idő alatt szerzünk élményeket, ezen a platformon a 15 mp-es tartalmak hosszúnak tűnnek. Minél rövidebb idő alatt történik valami izgalmas, kreatív annál érdekesebb egy videó. Akinek a fiatalabb réteg a célközönségük, de nem feltétlenül csak a gyerekek, annak mindenképp érdemes a TikTokon tartalmakat gyártania. Összeségében a 30 év alattiakhoz szólóknak javaslom. Aki szeretné a márkáját építeni, a brandet szélesíteni, nekik is javasolt. Kreatív megoldásokat látnak ezen a platformon, ez trendivé tud tenni egy márkát.

Milyen tartalmak működnek a legjobban a felületen?

Anita: Azt vettem észre, hogy a trending tartalmak működnek a legjobban. Időszakonként hetente, havonta vannak olyan témák, felkapott zenék, témák egyvelege, amik a legnépszerűbbek a TikTok közösségében. Érdemes ezeket a trendeket, videókat, amihez hashtag is kapcsolódik meglovagolni és ezt kapcsolni a te márkádhoz. Érdemes egy kreatív kapcsolódást kitalálni, bele kell szőni magunkat, és így előállítani a tartalmakat. Például, Valentin-napkor beszíneztünk rizsszemeket pirosra, és szív formában feldobtuk őket. Ezeket a repülő, varázslatos elemeket szereti a TikTok közönség. Ez kapcsolódott az alkotáshoz, a szívhez (ami a logónk is), illetve a trend téma miatt nagyon nagy nézettsége is lett a többi videó között.

Milyen a közösség TikTokon?

Anita: Most már 1,5 éve regisztráltam a TikTokra, és mára egyértelmű, hogy aktív közösség van, gyakoribbak és erősebbek az interakciók. Egy 100.000 nézettségű videón 10.000 like van. A legrosszabb a Facebook, aztán az Instagram, YouTube, a legjobb pedig a TikTok. A fiatalok ebbe nőttek bele, itt fontos a hangjuk, a visszajelzésük, itt élnek is a lehetőséggel. Szeretem, mert lehet röviden beszélgetni a közönségünkkel. Hosszabb válaszokat igénylő kérdéseken ne gondolkozzunk, de egy-egy kérdésre szívesen válaszolnak.

Lehetnek ők vásárlók?

Anita: Jelenleg szerintem a vágykeltésre és a márkaépítésre szolgál. A trend érzést lehet erősíteni, fontos döntés lehet egy vásárlásnál, de szerintem konkrétan vásárlók szerzésére nem ez a legmegfelelőbb.

Fizetett hirdetéseket próbáltál már?

Anita: Láttam már, hogy vannak, de még nem próbáltuk ki. Biztos, hogy érdemes csak még nem jutottunk el oda. Ami még érdekes, hogy amellett, hogy aktívak a fogyasztók, a LinkedIn mellett a legnagyobb organikus elérést lehet itt elérni. Facebookon szinte már csak fizetett, Instagramon is fizetni kell, viszont TikTokon olyan organikus számokat lehet hozni, mint sehol máshol.

Miért ajánlanád a TikTokot a webshoptulajdonosoknak, érdemes elkezdeni ma egy TikTok oldalt?

Anita: Akkor ajánlom, ha a célközönségük 30 évnél fiatalabb és szeretnének „love brandet” építeni, hogy meg tudják mutatni a kreatív, szerethető oldalát a termékeiknek. Összességében érdemes, de ugyanúgy érdemes Facebook, Instagram oldalt is indítani. Erre szoktuk ajánlani a tartalomfelhő szolgáltatásunkat, hogy tudjuk milyen mutáció lesz jó a Facebookra, TikTokra vagy Instagramra. Így sokkal költséghatékonyabban lehet tartalmakat készíteni a közösségi média felületekre.

 

Az elmondottak alapján mindenképp érdemes jelen lenni a TikTokon akár kisvállalkozásról vagy multicégről van szó. Egyre több márka kezd közösséget építeni a platformon, és minél előbb kezdünk el tartalmat gyártani annál jobban ki fogunk tűnni a versenytársak közül. További tartalmakért iratkozz fel hírlevelünkre, és kövess minket közösségi médián.