A tankönyvellátás a magyar közoktatási rendszer örökzöld és „rendszerfüggetlen” témája. A szakemberek elsősorban a tankönyvek tartalmáról folytatnak késhegyig menő vitákat. A valódi érintettek számára inkább az a kérdés, hogy a bármilyen színvonalú tankönyv egyáltalán kézbe vehető lesz-e az iskolakezdésig? A rendszeren belül ugyanis a tankönyvterjesztés minősége az, amivel minden szülő és iskola minden évben újra és újra szembesül.

A probléma:

Az iLogistic Kft. is megbízást kapott egy részterület kiszolgálásának a támogatásában. A megbízónk július végén keresett meg minket a problémájával. A megállapodást követően pontosan felmértük az igényeket és készítettünk egy menetrendet a hibamentes lebonyolításra. Kevesebb mint 2 hetünk volt arra, hogy felkészüljünk a rendszerünkön átzúduló könyvmennyiség kezelésére. Az első nyomdai beszállítást augusztus 4-én kaptuk, majd ezt követően 3 különböző nyomdából több részletben összesen 84 000 példányt vettünk át. Ez a mennyiség 19 különböző tankönyvből és munkafüzetből állt. Ezután kezdődött a feladat nehezebbik része, ugyanis a megrendelőnktől további 2 hetet kaptunk arra, hogy a teljes mennyiséget eljuttassuk 880 szállítási címre.

A megoldás:

Tankönyvterjesztési logisztika: jellegét tekintve a munka igazán „testreszabott” volt, hiszen az iLogistic Kft. a nyomtatványlogisztikai tevékenységre szakosodott cégként elismert szakértője ennek a területnek. A rendszerünket éppen arra építettük fel, hogy nagyon precízen, hibamentesen tudjunk megfelelni az ilyen típusú elvárásoknak. Hiszen ebben az esetben például nem hagyhattunk cserben iskolakezdő gyermekeket és tanárokat figyelmetlenül összeállított vagy hiányos tankönyvcsomagokkal.

Sikerünk titka részben annak az erős raktár-logisztikai készletadminisztrációs rendszernek köszönhető, amely biztos alapot teremt a napi operációk során. A Coma 5.0 raktári szoftverünkre olyan szigorúan betartandó árukezelési folyamatok épülnek rá, amelyek minimálisra csökkentik az emberi tévedésből eredő hibák lehetőségét. Ráadásul munkatársaink több mint 10 éve folyamatosan végeznek nagy odafigyelést és sok kézi munkát igénylő komissiózási és csomagolási tevékenységet, ezért nem volt szokatlan számukra, hogy fokozott odafigyeléssel kellett az időnyomás alatt dolgozniuk. Szakmailag a pontos teljesítés mellett a kihívás a rövid határidőben rejlett, hiszen emellett a lökésszerű, kampány jellegű feladat elvégzése mellett természetesen az állandó ügyfeleink kiszolgálásában sem lehetett semmilyen szolgáltatási színvonal csökkenés, sem minőségben sem határidőkben.

Eredmények

Összefoglalásként örömmel elmondhatjuk, hogy az iLogistic Kft. is hozzájárulhatott az idei tankönyvterjesztés zökkenőmentes raktár-logisztikai megvalósításában.

2014. augusztus 4-től augusztus 22-ig átvettünk, szétválogattunk 19 címből összesen 84 000 kötet könyvet. Ezeket szétválogattuk, összecsomagoltuk, és kísérő okmányokkal, listákkal felszerelve 22-én az utolsó csomagot is átadtuk a 880-adik szállítási címen. Megbízónk és a gyermekek egyaránt elégedettek voltak, hiszen egyetlen címről sem kaptunk semmilyen reklamációt, az összes igényt sikerült hiánytalanul kielégíteni. Úgy tűnik tehát, hogy az érintettek megfelelő szakmai és emberi hozzáállása esetén, akár még szűk határidőkkel is, lehet tankönyvterjesztést végezni.