< Fulfillment | Blog | Miben könnyítheti meg egy webáruház tulajdonos életét a mesterséges intelligencia – Chat GPT a gyakorlatban
Mesterséges intelligencia

Miben könnyítheti meg egy webáruház tulajdonos életét a mesterséges intelligencia Chat GPT a gyakorlatban

Bizonyára sokan hallottatok már róla, hiszen az egész világot lázban tartja az OpenAi által fejlesztett mesterséges intelligencia alapú Chat GPT, mely egyszerűen megfogalmazva egy chat robot. Mire is használható ez a chat robot? Válaszol a feltett kérdésekre. Természetesen ez nagyon leegyszerűsített megfogalmazás, így segítségül hívtam magát a rendszert és feltettem neki a kérdést, hogy mi ez az egész valójában? A válaszát teljes egészében bemásolom nektek:

„A Chat GPT egy nagy nyelvi modell, amely képes kezelni szöveges adatokat és a természetes nyelv feldolgozására specializálódott. Alkalmazható chatbotok, automata válaszadó rendszerek, szöveges keresőmotorok, szöveggeneráló rendszerek és más nyelvi elemző rendszerek fejlesztéséhez.”

A megfogalmazás kicsit bonyolultra sikeredett, így megkértem, fogalmazza meg érthetőbben:

„A Chat GPT egy olyan számítógépes program, ami segít az embereknek kommunikálni a gépekkel szöveges formában. Például chatbotok vagy automata üzenetküldő rendszerek fejlesztéséhez használják, hogy azok érthetően és pontosan válaszoljanak az emberek kérdéseire vagy kéréseire. A Chat GPT képes megérteni és feldolgozni a természetes nyelvünket, ami azt jelenti, hogy úgy kommunikálunk vele, mintha egy másik emberrel beszélnénk.”

Hol, hogyan használható a Chat GPT-t?

Sok felületen elérhető a rendszer, mi most az ingyenes online felületes verzióját mutatjuk be, ami mindenki számára elérhető, így ezt a felületet fogom jobban bemutatni nektek. Ehhez nem kell mást tennetek, mint az alábbi linken https://chat.openai.com/ beregisztrálni / gmail fiókotokkal belépni és már használható is.

Open AI Chat GPT

Néhány verzió, amelyekben a Chat GPT használható a saját leírása szerint:

  • OpenAI API: Az OpenAI API egy fejlesztői platform, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a Chat GPT-t az általuk fejlesztett alkalmazásokban használják. Az OpenAI API-hoz előfizetni kell, és az árak változóak.
  • Azure Cognitive Services: Az Azure Cognitive Services egy felhőalapú szolgáltatáscsomag, amely számos szövegfeldolgozási szolgáltatást kínál, beleértve a Chat GPT-t is. Az Azure Cognitive Services fizetős szolgáltatás, és az árak változóak.
  • Bing kereső: A Bing keresőben is lehetőség van a Chat GPT használatára. Ez a szolgáltatás ingyenes és nyilvánosan elérhető.
  • GPT-3 Playground: Az OpenAI által nyújtott GPT-3 Playground egy online eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy interaktívan kipróbálják a Chat GPT-t. Ez az eszköz ingyenesen elérhető.
  • Ezen kívül az OpenAI folyamatosan fejleszti a Chat GPT-t és más szövegfeldolgozási szolgáltatásokat, így előfordulhat, hogy hamarosan új verziók is elérhetőek lesznek.

Chat GPT nyelvhasználat

Rendszer különböző nyelvek kezelésére is képes, így magyarul is szinte tökéletesen kommunikál. Ebből kifolyólag hatékonyan alkalmazható fordítási feladatokra is. Több alkalommal teszteltem, találkoztam néhány hibával, de összességében használható és hatékonyabbnak bizonyult, mint vetélytársa a google fordító rendszere.

Chat GPT és a bing keresőmotor

Mesterséges intelligencia használatának köszönhetően új világ nyílik meg az internetes keresések tekintetében. A jelenlegi google dominanciát megdönteni tervező Microsoft a Bing keresőmotorját kombinálta a Chat GPT-vel, ezzel is széleskörűbbé téve a lehetőségeket és hatékonyabbá a keresési eredményeket. A teljes funkcionalitás jelenleg még korlátozottan elérhető.

Mesterséges intelligencia és webáruházak

Kis bevezetőt követően jöjjön a gyakorlat. Néhány webáruház motor meglátta a lehetőséget a mesterséges intelligenciában és már el is kezdték beépíteni rendszereikbe, némelyik már éles helyzetben használható is. (Hozzá kell tegyem, kisebb nagyobb sikerrel) Mivel cikkünk az online elérhető ingyenes verzióra épít, így nézzük mire is használhatják a webáruház tulajdonosok a felületet, hogy könnyítsék a mindennapi munkájukat.

Sokan úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia mindennapi életünkbe való beépülésével számos szakma fog teljes mértékben megszűnni, hiszen minden feladatot, akár szakmai tudás nélkül is képesek leszünk vele végre hajtatni. Ilyen feladat többek között a SEO, tartalomgyártás is. Ebből kiindulva lássuk mire képes a mesterséges intelligencia a gyakorlatban. 

mesterseges-intelligencia-marketing-ilogistic-blog

 

Termékleírás

Cikkünkhöz vegyünk egy minta webáruházat, amely egy népszerű terméket, fehérjeport forgalmaz. Termékleírás készítéséhez kérhetjük a Chat GPT segítségét. Meg kell adnunk neki pontos igényeket, ami alapján elkészíti számunkra a leírást. Kérés a következő volt:

Készíts egy termékleírást webáruházam számára. A termék egy ízesített fehérje por, ami több ízben kapható, eper, vanília, csoki és banán. A termékleírás konkrétan az eper ízű fehérjéről kellene szóljon. Emeld ki benne a fogyasztás előnyeit, pozitív hatásait. Említs meg benne minden fontosabb kulcsszót és legyen minimum 200 szavas.

Ez pedig a válasz:

„Köszönjük, hogy érdeklődik webáruházunk ízesített fehérjeporai iránt, különösen az eper ízű fehérjeporunk iránt. Az eper ízű fehérjeporunk kiváló minőségű fehérjét tartalmaz, amely segít a testépítés és az izomtömeg növelése során, valamint elősegíti a regenerációt és az izmok gyorsabb visszaépülését a kemény edzések után.

Ez a fehérjepor tökéletes választás azoknak, akik szeretnék maximalizálni az edzési eredményeiket. Az eper ízű változatunk különösen finom és friss ízű, így biztosan kedvencévé válik. Az eper ízű fehérjeporunk magas fehérje és alacsony cukor tartalmú, így tökéletesen illeszkedik az egészséges életmódhoz.

Ez a fehérjepor számos előnnyel jár, amelyek közül az egyik a testsúlycsökkentés lehetősége. Az alacsony kalóriatartalommal és magas fehérjetartalommal rendelkező fehérjeporok segíthetnek a fogyásban és az izomépítésben. Az eper ízű fehérjeporunk magas BCAA-tartalmú, így segíti a zsírégetést, miközben az izmok növekedéséhez szükséges aminosavakat biztosítja.

Az eper ízű fehérjeporunk a legjobb minőségű fehérjéket tartalmazza, mint például a tejsavófehérje, amely a legjobban felszívódó fehérje a testben. Az eper ízű változatunk emellett nagyon könnyen elkészíthető, csak adjon hozzá vizet, tejet vagy más folyadékot és rázza össze. Nagyszerű ital lehet edzés után, vagy bármikor, amikor magas fehérjetartalmú ételt szeretne fogyasztani.

Az eper ízű fehérjeporunk olyan összetevőket tartalmaz, amelyek elősegítik a vérnyomás csökkentését, a szív- és érrendszer egészségét és a csontok erősítését is. Az eper ízű fehérjeporunk gluténmentes és alacsony laktóztartalmú, így biztonságosan fogyasztható azoknak is, akik érzékenyek ezekre az összetevőkre.

Összességében az eper ízű fehérjeporunk egy fantasztikus választás mindazoknak, akik szeretnék növelni az izomtömegüket, javítani a sportteljesítményüket és egészséges életmódot folytatni. Az eper ízű fehérjeporunk kiváló minőségű fehérjéket tartalmaz, és ínycsiklandóan finom ízzel rendelkezik, amely biztosan elnyeri majd tetszését.

Az eper ízű fehérjeporunk rendkívül sokoldalú, így sokféle módon felhasználható. Készíthet belőle shake-eket, turmixokat, smoothie-kat vagy használhatja sütéshez is. Az eper ízű fehérjeporunk az édesség iránti vágyakat is kielégíti, miközben egészséges és tápláló ételeket és italokat készíthet vele.

Az eper ízű fehérjeporunk számos előnye közé tartozik a gyors és hatékony felszívódás a szervezetben, amely lehetővé teszi az izmok gyorsabb regenerálódását és növekedését. A magas BCAA-tartalom segíti az izomépítést és a zsírégetést, miközben az alacsony kalóriatartalommal és alacsony cukorral segít a fogyásban.

Az eper ízű fehérjeporunk természetes összetevőket tartalmaz, és biztonságosan fogyasztható a glutén- és laktózérzékenyek számára is. Az eper ízű fehérjeporunk kiváló minőségű és megfizethető áron érhető el webáruházunkban.

Válassza az eper ízű fehérjeporunkat, ha szeretne egy finom és hatékony fehérjeporral egészségesebb és boldogabb életet élni!”

Generálás közben korlátozott a karakterszám, így félbe hagyta a szöveget, de a folytasd kérésre befejezi a tartalom beírását. Mivel kicsit hosszasnak ítéltem meg a szöveget, illetve ismétléseket is tartalmazott és magázó volt, így újabb kérést írtam: (nem kell újra a teljes folyamatot begépelni, emlékszik a korábbi kérésekre és annak megfelelően reagál)

„Legyen a szöveg tegező, rövidebb, illetve ne tartalmazzon ismétléseket.”

Érkezett is a rövidebb változat:

„Szereted az epret és a sportot? Akkor neked való az ízesített fehérjeporunk! Az eper ízű fehérjeporunk garantáltan megfelelő választás számodra, ha növelni szeretnéd az izomtömegedet, javítani a sportteljesítményedet és egészséges életmódot szeretnél folytatni.

Kiváló minőségű fehérjéket tartalmaz és ínycsiklandóan finom ízű, ami biztosan tetszeni fog neked. Rendkívül sokoldalú, így sokféle módon felhasználható. Készíthetsz belőle shake-eket, turmixokat, smoothie-kat vagy használhatod sütéshez is. Az eper ízű fehérjeporunk az édesség iránti vágyakat is kielégíti, miközben egészséges és tápláló ételeket és italokat készíthetsz vele.

Számos előnye közé tartozik a gyors és hatékony felszívódás a szervezetben, amely lehetővé teszi az izmok gyorsabb regenerálódását és növekedését. A magas BCAA-tartalom segíti az izomépítést és a zsírégetést, miközben az alacsony kalóriatartalommal és alacsony cukorral segít a fogyásban.

Természetes összetevőket tartalmaz, és biztonságosan fogyasztható a glutén- és laktózérzékenyek számára is. Kiváló minőségű és megfizethető áron érhető el webáruházunkban.

Válassz minket, ha szeretnél egy finom és hatékony fehérjeporral egészségesebb és boldogabb életet élni!”

Összességében bármilyen leírást generálhatunk vele, de az eredmény kis átfogalmazással már használható is. Megjegyzi a korábban beírt kéréseket, így nem kell minden korábbi információt megismételni. A szövegeket bármeddig módosíttathatjuk vele, minél több információt kap, annál pontosabb leírást fog készíteni.

 

Kategória oldal leírás

Webáruházunkban érdemes minden kategória oldalhoz kulcsszavakat tartalmazó leírást készíteni. Lássuk ebben milyen segítséget kapunk:

Webáruházam kategória oldalához készíts leírást. A kategóriában található termékek az ízesített fehérjék, melyek eper, csoki, banán és vanília ízben kaphatóak. Készíts egy általános leírást a fehérjék előnyeiről és említsd meg benne a kategóriában található minden ízt. Szövegben ösztönözd az embereket vásárlásra. 

Íme az eredmény:

“Ha sportolsz és az izmaid építésén dolgozol, akkor a fehérjék az egyik legfontosabb építőkövei az egészséges és erős testnek. A fehérjék segítenek a szervezetnek regenerálódni, az izmok növekedni és a sportolóknak megfelelő mennyiségű energiát biztosítani a tréningek és versenyek során. Az ízesített fehérjék nagyszerű választás lehet, hogy élvezetes és változatos ízekkel könnyebbé tegyük a fehérjefogyasztást.

Webáruházunkban négy különböző ízben kaphatóak az ízesített fehérjék: eper, csoki, banán és vanília. Minden ízünk kiváló minőségű, magas fehérjetartalmú és finom ízű. Az eper ízű fehérjeporunk édes és gyümölcsös, a csoki ízű fehérjeporunk pedig csokoládés és krémes ízű. A banán ízű fehérjeporunk pedig intenzív banán ízzel rendelkezik, míg a vanília ízű fehérjeporunk finom és lágy vanília ízt kínál.

Minden ízünk könnyen feloldható, így készíthetsz belőle finom shake-eket, turmixokat és smoothie-kat. Továbbá, rendkívül sokoldalúak, így sütéshez vagy más ételek és italok készítéséhez is felhasználhatóak. A magas minőségű összetevőknek köszönhetően az ízesített fehérjék fogyasztása egészséges és tápláló.

Az ízesített fehérjék előnyei közé tartozik az izmok hatékony regenerálódása és növekedése, a sportolóknak szükséges magas fehérjetartalom biztosítása, valamint az alacsony kalóriatartalom és cukorral történő segítség a fogyásban. Minden ízünk glutén- és laktózmentes, így biztonságosan fogyaszthatóak az érzékeny emberek számára.

Ha az ízesített fehérjék közül szeretnél választani, akkor webáruházunkban széles választékban megtalálod őket. Válaszd ki kedvenc ízedet, és élvezd az egészséges és finom fehérjék előnyeit! Hajrá, tedd meg az első lépést a célod felé!”

Az eredmény tartalmilag használható, illetve a korábbi kérésünket megfelelően megtartotta a tegező módot. Kicsit hosszasnak ítélem meg a szöveget, így kértem tőle egy rövidebb verziót.

„Fedezd fel a webáruházunkban található ízesített fehérjék széles választékát! Az eper, csoki, banán és vanília ízek mindegyike fantasztikus ízélményt nyújt. A fehérjeporok segítenek az izomépítésben és a regenerációban, és hozzájárulnak az egészséges életmódhoz. Vásárolj most és érezd magad energikusabbnak és erősebbnek!”

Webáruházak egyéb tartalmai

Minden webshop kötelező elem az ÁSZF és az Adatvédelmi tájékoztató. Ezen tartalmakra is hoz eredményt a chat, de ezek azok, melyek ebben a formában nem használhatóak, itt érdemes szakemberek segítségét kérni az elkészítésben.

Rólunk oldal esetében eléggé bizonytalan voltam, de néhány információ megadásával igyekeztem a leghasználhatóbb eredményt elérni.

Írj egy bemutatkozót weboldalunk rólunk menüpontjához, ahol bemutatod, hogy 2 éve nyitottuk webáruházunkat, ahol fehérjeporokat forgalmazunk, a tulajdonos egy tapasztalt személyi edző és rengeteg embernek segítettünk már az életmódváltásban.

„Szeretnénk bemutatkozni Önöknek! Cégünk már 2 éve áll ügyfeleink rendelkezésére azzal a céllal, hogy kiváló minőségű és hatékony táplálékkiegészítőket kínáljunk. Webáruházunkban a fehérjeporok állnak a középpontban, melyek kiválóan alkalmasak a testépítéshez, a fogyókúrához vagy akár az egészséges életmód kialakításához is.

Az általunk forgalmazott termékek mindegyike kiváló minőségű alapanyagokból készül, és szigorú minőségellenőrzésen esik át, így garantált, hogy csak a legjobb minőségű termékeket kapják meg tőlünk. A termékválasztékunkban megtalálhatóak az eper, csoki, banán és vanília ízű fehérjeporok, amelyeket a legtöbb sportoló, testépítő és egészségtudatos ember kedvel.

Cégünk tulajdonosa egy tapasztalt személyi edző, aki már rengeteg embernek segített az életmódváltásban és az egészséges életmód kialakításában. Úgy gondoljuk, hogy nem csak a termékek minősége fontos, hanem a személyes kapcsolat és az ügyfélszolgálat is. Ezért igyekszünk minden ügyfelünknek a lehető legjobb szolgáltatást nyújtani, és minden kérdésükre és kéréseikre minél hamarabb és pontosabban válaszolni.

Ha bármilyen kérdésük van a termékeinkkel kapcsolatban, vagy segítséget kérnének az életmódjuk megváltoztatásában, kérjük, ne habozzanak felvenni velünk a kapcsolatot. Munkatársaink mindenben szívesen segítenek Önöknek, és szakértelmükkel és tapasztalatukkal igyekeznek hozzájárulni ahhoz, hogy az Önök életében is megvalósuljon az egészséges életmód és a kitűzött célok elérése. Köszönjük, hogy megtiszteltek bennünket a figyelmükkel, és reméljük, hogy hamarosan üdvözölhetjük Önöket a vásárlóink között!”

Eddigi tapasztalatok alapján azt kell mondjam minél több és pontosabb információt adunk meg a chat számára, annál használhatóbb eredményt kapunk.

Blog

Egy webshop esetében a másik fontos tartalom a blog, mely az esetek többségében időhiány miatt marad el. Lássuk erre milyen eredményeket generál a chat. Minta webshopunk témájánál maradva generáltattam vele egy cikket az alábbi leírás alapján:

Készíts egy ezer szavas blog cikket, melynek témája a fehérje porok és azok használatának lehetőségei a hétköznapokban. Shake, smootie, süteményekben való felhasználás, minden alternatívát a felhasználási lehetőségeire. Mindegyik opcióra írj egy receptet.

Természetesen már készítette is a tartalmat, (hosszúságából adódóan most nem másolom be) de itt is szükségünk volt a folytasd kérés többszöri begépelésére. A leírás tartalmazott recepteket és elkészítési javaslatokat is. Nyelvtanilag minimális módosítást igényelt, de összességében ismét egy használható anyagot kaptunk.

Közösségi oldal bejegyzések

Erre nem feltétlenül gondolnánk, de ezen szövegek megírásában is kérhetjük segítségét:

Írj egy facebook bejegyzéshez használható szöveget a banános fehérje shake-ről.

Itt az ideje egy finom, egészséges és energiával teli banános fehérje shake-nek! Próbáld ki ezt a receptet, amely garantáltan feltölti a szervezetedet a szükséges fehérjével és az összes tápanyaggal, amelyekre szükséged van. Csak néhány összetevőre van szükséged: egy banánra, fehérje porra, mandulatejre és egy kis mézre. Tedd az összetevőket egy turmixgépbe, és keverd össze, amíg egy krémes shake-et nem kapsz. Ez a finom ital a legjobb választás edzés előtt vagy után, vagy akár a reggeli utáni snackként is. Hagyd, hogy az íz meggyőzzön! #fehérjeshake #banán #egészségeséletmód #táplálkozás #turmix

Korábbi kéréseink alapján tanult és poszt szövegeként is felhasználta a blognál kért anyagokat.

chat-gpt-google-ilogistic-blog

Fordítás

Sok esetben előfordulhat, hogy idegen nyelvről kell lefordítanunk termékleírásokat. Eddig a legnépszerűbb segítségnek a google fordítója bizonyult, kisebb nagyobb sikerekkel. Chat GPT elérésével egy új világ nyílik meg a fordítások tekintetében is. Cikkünk folytatásában összehasonlítom a google fordító eredményét a chat által generált tartalommal. Alapul egy külföldi market place oldalán elérhető fehérje shake leírását vettem. Elég hosszas, részletes leírást vettünk alapul, több bekezdéssel. (tartalmat nem másolom be)

Összességében mind a két kapott fordítás használható, google esetében több átfogalmazásra van szükség, mint a Chat GPT esetében. Alapvető különbség, hogy a Chat GPT mesterséges intelligenciája fel tudja mérni a teljes szövegkörnyezetet és egy-egy szó fordítása esetében a lehetséges jelentések közül azt használja, amely az adott témában a releváns.  

Összességében azt kell mondjam, hogy a Chat GPT ingyenes verziója is nagy segítségként szolgálhat minden webáruház tulajdonos számára. Az általa generált szövegek esetében arra érdemes minél nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy a szükséges kéréseket minél pontosabban fogalmazzuk meg, annál használhatóbb eredményt kapunk. A kapott tartalmak esetében minimális módosítások azért szükségesek, de így is megfelelő alapként szolgálnak egy-egy termékleírás, kategória leírás vagy blog cikk írása esetén is. Nem akarok messzemenő következtetéseket levonni a használatával kapcsolatban, de azt kell mondjam érdemes mindenkinek regisztrálni és használni ezt a funkciót, melyek a jövőre nézve óriási mértékű változást hoznak majd a mindennapi életünkbe.