A 2008-as évet megelőző időszak az ingatlanpiac korábban nem látott mértékű felfutását és felvirágzását hozta. Különösen igaz ez a logisztikai célú beruházásokra. Számtalan logisztika park mellett a nagy szolgáltatók is fejlesztették raktári kapacitásukat a felfutó gazdaság által teremtett piaci lehetőségek (és persze időnként némi ingatlan spekuláció) reményében. Ezek a remények azonban 2008-at követően gyorsan és látványosan szertefoszlottak. Jelenleg a piacon nem csak az elmúlt 10 évben megépült raktárakat kínálják bérletbe vagy eladásra, hanem az időközben megszűnt, összébb zsugorodott vállalkozások ingatlanjai is bekerültek a kínálatba. A budapesti raktározással kapcsolatos hirdetésekben nagyon vegyes képet láthatunk. A korszerű, valóban raktározási célból készült épületek mellett különböző (ipari) célból épült csarnokokat is találhatunk, amelyek színvonala, kialakítása bizony hagy maga után kívánnivalót.

Mit tegyen ebben a helyzetben az a vállalkozó, aki úgy dönt, hogy raktározási megoldásra van szüksége Budapesten vagy környékén?

Természetesen döntenie kell. De mint a címben is jeleztük, a döntés előtt meg kell találni a helyes kérdést, ami túlmutat a „raktárat vegyek vagy béreljek” problémán. Szerencsésebb feltenni azt a kérdést, hogy:

Hol tart most a vállalkozásom, hová akarok eljutni és eközben milyen szolgáltatásokra van szükségem, mit várnak el tőlem a megrendelőim?

Ha mindezeket a szempontokat sikerül átgondolni, és egy stratégiai keretbe beilleszteni, akkor megértjük azt, hogy valójában nem 2, hanem 3 lehetséges út áll előttünk raktár-logisztikai problémáink megoldásában.

Szakembereink leültek a cég illetékesével és közösen felmérték, hogy mi okozhatja a problémát. A folyamatban két kritikus pontot sikerült beazonosítani:

1. Saját tulajdonú raktár Budapesten, amelyet a vállalkozás saját kezelésben üzemeltet.

Itt egy tágabb értelmezésben nem választjuk el a raktárvásárlást a saját beruházásban történő megvalósítástól, mert bizonyos lényegi elemek azonosak. Mindkét esetben jelentős tőkét kell elvonni a cég eszközeiből nagyon rövid időn belül. Ez a tőke képletesen is és gyakorlatilag is „bebetonozásra kerül”. A megvásárolt vagy megépített raktárépület egy fajta kapacitást és működést biztosít, de nem ad lehetőséget a rugalmasságra. Ezért elődlegesen azoknak javasolható, akik hosszútávon, egyenletesen és kiszámítható módon képesek működni. A saját tulajdonban működő raktárral természetesen együtt jár a folyamatos fenntartási feladatok megoldása, a raktár-logisztikai eszközök beszerzése és üzemben tartása, a humánerőforrás biztosítása és valamilyen logisztikai ügyviteli rendszer működtetése.

2. Bérelt ingatlan az igen bőséges budapesti és Budapest környéki raktárkínálatból.

Bár a bérleti szerződések számtalan formában tartalmazhatnak korlátozásokat, mégis azt mondhatjuk, hogy a saját tulajdonban lévő ingatlannal szemben a bérelt raktár használata jóval rugalmasabb és pénzügyileg kevésbé megterhelő. Egy jól megválasztott telephely és persze egy jó szolgáltató esetén a bérelt terület mérete és természetesen havi költsége jobban tud igazodni a vállalkozás aktuális árukészletéhez. És emellett az sem utolsó szempont, hogy a krónikusan forráshiányos vállalkozásoknak nem kell egyszeri nagy befektetést kigazdálkodniuk, és ha a piac változik, akkor arra gyorsan és kevés fájdalommal tudnak reagálni. Viszont ők sem kerülhetik meg a raktár-logisztikai feladatok ellátásának megszervezését, az eszközök és az emberi erőforrás biztosítását. A bérelt raktári területtel szemben ez viszont kevésbé rugalmas terület, mert például egy erős szezonalitással működő cégnél komoly kihívást okozhat a megbízható munkaerő leépítése és ismételt felvétele, vagy a raktárban használt eszközök számának folyamatos változtatása.

3. Kiszervezett logisztika

Ha kilépünk a kérdésben rejlő keretből, és nem az ingatlan megszerzésének módszerére koncentrálunk, hanem a problémára, amit meg akarunk oldani, akkor megnyílik előttünk egy harmadik lehetőség. Megkeressük azt a raktár-logisztikai szolgáltatót, aki mindazt nyújtani tudja, amire szükségünk van. Optimális esetben ugyanis egy ilyen szolgáltató (Budapest mellett, Biatorbágyon például az iLogistic Kft., de vannak mások is) képes egy rugalmasan változó mértékű és havi költségű raktári csomagot biztosítani. Ennek a módszernek az a többletelőnye a másik két úttal összehasonlítva, hogy nem csak a rendelkezésre álló raktárterület mérete és költsége válik könnyebben kezelhetővé, hanem a teljes infrastruktúra is. Beleértve az emberi erőforrást, a raktár-logisztikai berendezéseket, sőt magát a raktározási rendszer megtervezését és ügyviteli rendszerének biztosítását. Budapesti raktár helyett budapesti raktárlogisztikai szolgáltatót választó cégek számtalan ajánlat közül válogathatnak, akár kapacitás, akár egyedi árukezelési sajátosságok tekintetében.

Az iLogistic Kft. például az ún. precíziós raktár-logisztikai szolgáltatások szakértője Budapesten és környékén

 

Olyan ügyfelekkel, akiknek a termékei egyediek, esetleg nagy értékűek, vagy éppen bonyolult, sok élőmunkát igényel a kezelésük. (Sok cikkszámból összeállított szállítmányok, sok fix vagy változó címre kiszállítva, átcsomagolva, felcímkézve stb.)