Mennyit érnek a raktározási készleteink?

Aki árukészleteket kezel, az folyamatosan szembesül azzal a kérdéssel, hogyan tudhatja biztonságban az értékeit? Az a jó megoldás, ha saját raktárában „ül” a készletein vagy „elengedheti” értékes áruit egy külső szolgáltató kezelésébe? Mindkét út járható, de mint minden más vállalkozási folyamatot, ezt is lehet jól vagy kevésbé jól csinálni. Raktár-logisztika tanácsadási beszélgetéseken a tulajdonosok, cégvezetők többsége bevallja, hogy a készleteik egy része bizony időnként eltűnik, megsérül, „leesik a kamionról”. Ezek a veszteségek nehezen kezelhetők, mert ritkán sikerül egyértelműen azonosítani a hiány vagy a sérülés okát. Az ebből fakadó károk megtérítése sem mindig egyszerű feladat, hiszen egy-egy értékesebb műszaki cikk, alkatrész stb. ára akár többszöröse lehet a kárt okozó raktáros bérének. Ezekben az esetekben a kár megtéríttetése gyakorlatilag esélytelen vállalkozás. Ennél járhatóbb út a készletgarancia kezelése valamilyen biztosítási szerződéssel. Ez egy jóval járhatóbb út és feltétlenül javasolni tudjuk mindenkinek, hogy a valós kockázatok és a várható kár arányában gondoskodjon ilyen irányú védelemről. Ez természetesen egy fix havi költséget jelent, nagyobb készletérték esetén vaskos számlákkal lehet kalkulálni. És persze vannak ugye azok a bizonyos apróbetűs részek is… A harmadik fontos terület az árubiztonsági rendszabályok kialakítása. Raktározás készletgaranciával: ez egyrészt megfelelő technikai, vagyonvédelmi rendszerek telepítésről és üzemeltetéséről szól, másrészt szigorú készletkezelési és adminisztrációs folyamatokról. A technikai vagyonvédelmi rendszerek beszerzése és fenntartása ismét költség, és ha nem a magunk vagy a biztosítótársaság megnyugtatására akarunk valami alibi megoldást „összedobni”, akkor a milliós nagyságrendekben lehet gondolkozni.

Raktár-logisztika készletgaranciával

A szigorú árukezelési rend folyamatos fenntartásához pedig jó minőségű emberanyag és elszánt, céltudatos vezetők szükségesek. A készletgarancia kérdésének a legegyszerűbb kezelési módja lehet a külső szolgáltató által végzett árukezelési tevékenység. Itt 2 fontos szempontot érdemes megvizsgálni.

  1. Egyrészt egy felkészült, raktár-logisztikára szakosodott cégnél rendelkezésre állnak mind a szükséges technikai eszközök, mind a jól képzett és megbízható emberállomány.
  2. Valamint ezek a cégek olyan bejáratott és szigorúan ellenőrzött folyamatokkal végzik a tevékenységüket, ami eleve minimálisra csökkenti a veszteségek kockázatát.

Amikor külső szolgáltatóval tárgyalnak, érdemes megkérdezni, hogy milyen statisztikákkal dolgoznak, és ezt célszerű összevetni a meglévő vagy korábbi ügyfelei véleményével. Ebből már ki lehet alakítani egy képet arról, hogy a rájuk bízandó értékeink jó kezekbe kerülnek-e. Míg a saját magunk által kezelt készletekben keletkező károk megtérítése a fentiekben leírtak miatt gyakran nehéz vagy lehetetlen, megbízható külső szolgáltató esetében ez nem lehet probléma. Egyrészt mert egy professzionális szolgáltató eleve törekszik arra, hogy minimális hibával dolgozzon.

Általánosan visszatérő tapasztalat, hogy az olcsón dolgozó vállalkozók ügyfelei gyakrabban elégedetlenek és váltanak, mind a magasabb árakon, de az ügyfél elégedettségéért valóban mindent elkövető cégek. Külső szolgáltató esetében (tisztességesen megkötött szerződés alapján) teljesen mindegy, hogy a kár hogyan keletkezett, a szolgáltató anyagilag felelős az általa kezelt áruért. Itt is érdemes alaposan tájékozódni és írásban is rögzíteni, hogy a szolgáltató valójában mit ígér szóban és mit kíván teljesíteni a valóságban.

Az iLogistic Kft. 100%-os készletgaranciát vállal az általa kezelt termékekre. Tiszta, a szükséges technikai eszközökkel felszerelt raktárunkban egyedileg vagy összességében is nagy értékű áruját egyaránt biztonságban tudhatja. Szigorúan adminisztrált és ellenőrzött folyamatainkra, az állandó összetételű szakember gárdánkra támaszkodva tudunk számonkérhető ígéreteket tenni partnereinknek.