2022-es év újabb webshopjogi változásokkal indult. Január elsején hatályba lépett a fogyasztó és a vállalkozás közötti, áruk adásvételére, valamint a digitális tartalom szolgáltatásra és digitális szolgáltatások nyújtására irányuló szerződések részletes szabályairól 373/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet. Néhány pontban összefoglaljuk nektek a részleteket:
  • A terméknek rendelkeznie kell a szerződésben meghatározott összes tartozékkal, használati útmutatóval (üzembe helyezésre vonatkozó utasításokat, szükséges telepítési utasítást, valamint ügyfélszolgálati támogatást)
  • A korábbi 6 hónapos vélelmi időt megemeli a rendelet 1 évre. Ez azt jelenti, hogy ezalatt az egy év alatt a vállalkozás csak akkor tagadhatja meg szavatossági kötelezettségét, ha bizonyítja, hogy a hiba a teljesítést követő ok miatt következett be. Ebből kifolyólag a fogyasztónak 1 évig semmit sem kell bizonyítania.
  • Saját költségére kell biztosítani a kicserélt áru visszavételét.
  • Életbe lépett a gyártói jótállás fogalma is. Amennyiben a gyártó meghatározott időtartamra a tartósságra vonatkozó jótállást nyújt, a fogyasztó közvetlenül a gyártótól követelheti az áru hibájának javítását vagy az áru cseréjét a kellékszavatossági jogok gyakorlására vonatkozó szabályok szerint.
Mindezek mellett 2022. május 28-án érkezik a következő jogszabályváltozás, amikor módosul majd, a fogyasztók felé fennálló tájékoztatási kötelezettséget meghatározó 45/2014. (II.26.) kormányrendelet.