2022. május 28-tól újabb webáruházakat is érintő változásokat vezetnek be. A módosítás a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díjának feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendeletet érinti. A változtatásra az uniós jognak való megfelelés érdekében volt szükség. A Bizottság megállapította: az uniós fogyasztóvédelmi jog hatékonyságát veszélyezteti a tudatosságnak a kereskedők és fogyasztók körében tapasztalható hiánya. (Számos promóciós kampány alapvető eszköze az akciós termékek megjelenítése, melyek esetében azok mértéke valótlan volt, azaz a termék eredeti ára nem az volt, amit a promóció során feltüntettek.)

A fogyasztóvédelemről szóló törvény eddig is előírta az eladási ár egyértelmű, könnyen azonosítható és tisztán olvasható megjelenítését, de az új rendeletnek köszönhetően ezek az igények egyértelműsítik a normákat az árak feltüntetésével kapcsolatban.

Kiegészítés tartalma

Amennyiben az adott kereskedő akciót hirdet, úgy köteles megjeleníteni a termék korábbi, (akciót/árcsökkentést megelőzően) meghatározott ideig alkalmazott árat is.

 

Mi minősül a termék korábbi árának?

Korábbi árnak minősül az akciót megelőző legalább 30 napos időszakban alkalmazott legalacsonyabb ár. Amennyiben az adott termék 30 napnál kevesebb ideje van forgalomban az adott kereskedőnél, akkor a korábbi ár egy olyan időszakban alkalmazott legalacsonyabb árat jelent, amely időszak nem lehet rövidebb, mint az árcsökkentés alkalmazását megelőző tizenöt nap. Abban az esetben, ha az árcsökkentés mértéke folyamatosan növekszik, akkor a korábbi ár az árcsökkentés első alkalmazása előtti, árcsökkentés nélküli ár.

Ennek értelmében a webáruházakban megjelenített akciós árak mellett meg kell jeleníteni a korábbi/eredeti árat is.

A rendelet nem vonatkozik a romlandó vagy minőségüket rövid ideig megőrző termékekre.

(Vita esetén a kereskedőnek/szolgáltatónak kell bizonyítania, hogy a korábbi árat helyesen tüntette fel az akciós ár mellett.)

Természetesen abban az esetben, ha különösebb felhívás nélkül átárazunk egy terméket, (nem időszakos akcióról, hanem állandó átárazásról beszélünk) akkor arra nem vonatkozik a fenti kötelezettség.

Módosítással kapcsolatban további részleteket ide kattintva olvashatsz.