< Főoldal | Blog | 5 tényező, amire mindig ügyelj a Black Friday kampányodnál!
Black friday kampány ilogistic

5 tényező, amire mindig ügyelj a Black Friday kampányodnál!

A Black Friday nagyszerű lehetőséget nyújt webshopod bevételének növelésére, feltéve, ha okosan tervezed meg a kampányod. Partnerünk, a PriceKit segítségével összegyűjtöttük azokat a tényezőket, amire érdemes odafigyelni a Black Friday időszakában. 

1. Ne hagyd figyelmen kívül a Black Friday-t

A webáruházak többségének a gondosan megtervezett árakció és a kreatív kampány sok új vásárlót, feliratkozót, elkötelezett ügyfelet, későbbi potenciális vevőt hozhat.

Első lépésként tekintsd át, hogy mely termékek vagy szolgáltatások árát csökkentheted nagyobb arányban (például 30-40 százalékkal) úgy, hogy még a hirdetési költségekkel együtt is hasznod maradjon rajta. Ha kevés ilyen árucikked van, és számításaid szerint nem tudsz látványos árengedményt adni, akkor plusz szolgáltatással, ajándékkal, ingyenes kiszállítással, kedvezménykuponnal promotáld az akciót.

A legfontosabbak: egyrészt messziről kerüld el a kamuárazást! Másrészt pedig ne próbálj vevőcsalogatóként bedobni nem létező vagy raktárkészleten nem lévő termékeket.

Ha mégis úgy döntesz, hogy idén távol maradsz a Black Friday akcióktól, akkor is  ajánlott felépíteni egy, akár még a Black Friday-nál is sokkal ütősebb, sokkal kreatívabb kampányt!

2. Legyen menetrend!

Tervezz: a kampányt érdemes lépésről lépésre felépíteni, az akcióról való kommunikációt pedig kb. 2-3 héttel a Black Friday előtt elindítani.

A terv legfőbb pontjai:

 • Szerepeljenek benne az akcióban érintett termékek. Kalkulálj: mennyiért adod majd, mennyi a beszerzési ár, mekkora profitod lesz rajta, mekkora a kiszállítás költsége, mekkora büdzsével hirdetsz és milyen felületeken, milyen lesz terveid szerint a hirdetési kiadások megtérülése (a hirdetési kampányból származó bruttó bevételt oszd el a hirdetések teljes összegével)?
 • Találd ki a legfőbb üzenetet, vagyis azt, hogy mit akarsz elmondani a látogatóidnak, a vásárlóidnak.
 • Készíts poszttervet a social mediára.
 • Amennyiben van rá lehetőség, készíts/készíttess külön landing page-et a Black Friday kampányodhoz. 

3. Informáld megfelelően a látogatóidat

Online vásárlás

Termékinformációk: Írj pontosan és érdekfeszítően az egyes termékekről, és mindegyiknél szerepeljen fotó. Tüntesd fel a terméktulajdonságokat, lehetőség szerint kapjanak helyet az oldalon terméktesztek, értékelések és akár kapcsolódó terméket is.

Vásárlói információk: Egyértelműen legyen ott, hogy mettől meddig élnek az ajánlatok, mire vonatkoznak, összevonhatók-e a kedvezmények, van-e alsó vagy felső vásárlási limit.  Írd le pontosan a vásárlás menetét, a fizetési lehetőségeket, a kiszállítási módokat.Tüntesd fel, hogy probléma esetén kihez fordulhat a vevőd, milyen elérhetőségeken tudja felvenni veled vagy munkatársaiddal a kapcsolatot.

Mutass információt a készletről is – ehhez hasznos segítséget nyújt a PriceKit árazást és árazi döntést támogató, egyszerűen használható rendszere.

4. Gondolj a technikai háttérre, a humán erőforrásra

Black friday elemzés

Mielőtt belevágsz egy Black Friday akcióba, biztosnak kell lenned abban, hogy bírni fogja-e a szerver a megnövekedett terhelést, rendesen felkészítetted-e technikailag az oldaladat a Black Friday-re, megfelelő-e honlapod/webshopod betöltési sebessége.

Arra is készülnöd kell, hogy az ügyfélszolgálatra fokozott terhelés hárul majd: 0-24 órában szükség lesz rád és a kollégáidra, hogy a közösségi oldalakon, e-mailben és telefonon is a vásárlók rendelkezésére állhassatok. 

5. Árazás automatizálva

Elképesztő mennyiségű időbe és energiába telhet, ha termékenként, manuálisan próbálod megoldani az árazást és készletfigyelést… Ma már szerencsére rendelkezésedre állnak olyan automatizált rendszerek, mint a PriceKit, amely mesterséges intelligenciát alkalmazva pásztázza a piacot, és automatizáltan gyűjt adatokat a versenytársak árairól és készleteiről. Emellett felkutatja neked az olyan alternatív kategóriákat vagy termékeket is, amik esetleg elkerülték a figyelmedet, vagy amiket szinte lehetetlen lett volna megtalálni a konkurens ajánlatok útvesztőjében.

A PriceKit árazás támogató alkalmazással különféle árazási stratégiákat határozhatsz meg akár termékszinten is. Például lehetsz a legolcsóbb, maradhatsz egy meghatározott ársávban, vagy pontosan beállíthatod, hogy egy bizonyos versenytársnál vagy a piaci átlagárnál hány százalékkal legyél olcsóbb vagy drágább.

Online eladás blackfriday

Automatizált árazási segítség a Black Friday alatt is!

Ha november 30-ig regisztrálsz a PriceKiten, akkor éves hűségidő választása esetén 2 hónapot ajándékba kapsz, vagyis 12 hónapig 10 hónap áráért használhatod a PriceKitet. 

További előnyök: 

– automata termékpárosítás 100 db ingyenes kredit PRO csomag rendelés esetén

– prémium ügyfélszolgálat

Okos árazás, nagyobb profit: kattints a PriceKit weboldalára, és tudd meg, hogyan teheted pofonegyszerűvé az árazást és a készletfigyelést!

< Főoldal | Blog | Újabb hasznos WooCommerce bővítmény
Woocommerce bővítmény ilogistic

Újabb hasznos WooCommerce bővítmény

Elérhetővé vált egy újabb bővítmény woocommerce webáruház tulajdonosok számára. A plugin azzal a céllal jött létre, hogy egybe foglalja az összes hazai futárcég csomagpontos szolgáltatását, ezzel egyszerűsítve a több csomagpontot alkalmazó cégek webáruházas megjelenítését. A bővítmény két verzióban használható, attól függően, hogy ingyenes vagy fizetős csomagot választunk.

Nézzük mire is szolgál a Viszt Péter féle plugin:

Ezzel a bővítménnyel megjeleníthetsz egy térképes felületet webáruházad pénztár oldalán, ahol a vásárlód a különböző szolgáltatók átvételi helyei közül választhat. Azaz, az adott térképes felületen egyszerre megjelenítheted az összes hazai csomagponttal rendelkező futárszolgálat átvételi helyeit. Mindemellett a beállítások között lehetőséged van a szolgáltatók eltérő árazására is. (árak beállítása feltételek szerint: termékkategória, súly, végösszeg, térfogat)

Elérhető csomagpont szolgáltatók: GLS, PostaPont, Foxpost, Packeta (csomagküldő), Expressz One, DPD, Pick Pack Pont (Sprinter), Sameday (easybox)

A csomagpontok listája minden nap automatikusan szinkronizálódik, így minden frissítés nélkül, mindig az aktuális listát mutatja egy gyors és könnyen átlátható térképes felületen. Miután a vevőd kiválasztotta a megfelelő csomagpontot, akkor annak a címét szállítási címként tárolja a rendszer. Ez módosítható és el is távolítható másik szállítási mód választása esetén.

Ezeken felül a plugin telepítésével a rendeléskezelőben létrejön egy újabb szűrési feltétel, így majd csomagpont szolgáltató szerint is szűrhetőek lesznek rendeléseid.

A plugin PRO verziója is elérhető

Amennyiben a PRO verziót választod, akkor 30 Euróért cserébe az alábbi plusz szolgáltatásokat kapod:

 • e-mail-es support elérés testreszabáshoz és konfiguráláshoz
 • lehetőség van Foxpost, Packeta, GLS, DPD és Posta (MPL) címkét generálni, nyomtatni, sima házhozszállításra is, nem csak csomagpontra

A bővítmény letöltéséhez, illetve további hasznos bővítményért kattints az alábbi linkre: https://visztpeter.me/

Raktárkezelő rendszerünk újabb fejlesztése

Rendszerünkben újabb fejlesztéseket hajtottunk végre, hogy minden jelenlegi és jövőbeli ügyfelünk igényeinek minél szélesebb körben megfeleljen. Ennek egyik eredménye, hogy a mai naptól rendszerünk képes kezelni, átvenni a Viszt Péter féle WooCommerce csomagpont plugin által átadott adatokat, így a nálunk található cégek webáruházaiban problémamentesen használhatják a csomagpont bővítményt.

< Főoldal | Blog | Legjelentősebb 2021-es eredményeink és 2022-es terveink
2021-es eredményeink iLogistic

Legjelentősebb 2021-es eredményeink és 2022-es terveink

Szeretnénk az idei évben is bemutatni nektek az előző évünkben elért eredményeinket és a 2022-es évünk terveit. Óriási büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a 2020-as évben eltervezett célkitűzéseinket teljes mértékben sikerült túlszárnyalnunk. 

2021-es évünk olyan mértékű növekedést hozott, mely minden korábbi álmunkat felülmúlta. 2020-as kezdésünkhöz képest mára már megnégyszereztük kollégáink számát annak érdekében, hogy ügyfeleink vásárlói a megszokott minőségben és mindig időben megkapják rendeléseiket. Munkatársaink számának növekedését az ügyfeleink számának duplázódása és a feladott csomagok számának négyszereződése indokolta. Ennek köszönhetően 2021-ben hónapról hónapra döntöttük meg az árbevétel és csomagszám rekordjainkat. Mindezek mellett a tavalyi évben újabb raktárral bővültünk, mely plusz 8000 polcnégyzetméternyi területet jelent, ami nagyságrendileg 150-200 ügyfél termékeinek biztosít majd helyet a jövőben. Már csak az lesz a kérdés, hogy ez a terület vajon meddig lesz elegendő ilyen mértékű növekedés mellett? 😊 Itt azt is meg kell említenem, hogy mára már ennek a raktárnak a háromnegyedét meg is töltöttük cégekkel és termékeikkel. Raktárunk bővülése mellett a szolgáltatásaink bővítésével sem álltunk meg, hiszen 2021-ben megnyitottuk első saját csomagpontunkat Budapesten, ahol az ügyfeleink webáruházában leadott rendelések már aznap átvehetőek. Változásaink felsorolása itt még nem ér véget, hiszen raktárkezelő rendszerünk is számos új funkcióval és integrációkkal is bővült, hogy szoftver területen is minden felmerülő igényt ki tudjuk elégíteni.

Nézzük meg kicsit részletesebben, hogy mi is történt cégünkkel 2021-ben, amelynek köszönhetően a 2022-es évre merünk jóval nagyobbat álmodni és még magasabb célokat kitűzni!

2020 

Abban az időben még azt gondoltuk, mikor leendő ügyfeleinket vezettük körbe raktárunkban, hogy a létező legmeggyőzőbb és a legjobb szolgáltatást tudjuk nyújtani azok számára, akik fulfillment céget keresnek, de erre az elképzelésünkre jócskán sikerült rácáfolnunk 2021-es évben végbement fejlődésünkkel. Természetesen azt is el kell mondjam, hogy nem állunk meg ennél a szintnél! 😊

2021 

Ahogyan már a bevezetőben is említettem, óriási mértékű növekedést értünk el a korábbi éveinkhez, ráadásul a kitűzött céljainkhoz képest is. Kollégáink száma több, mint négyszeresére növekedett, ami azt is jelenti, hogy fokozatosan nőtt az elvégzendő munkák, szerződött ügyfeleink és feladott csomagok száma is. Ahhoz, hogy ezt a növekvő tendenciát a tőlünk megszokott kiváló minősében ki tudjuk szolgálni szükségünk volt raktárterületünk növelésére, szolgáltatásaink fejlesztésére, raktári kollégáink hatékony munkájára és az irodában dolgozó kollégák számának bővítésére is. 2020-as évünkhöz képest bővítettük csapatunkat HR és marketing területen is.

Fulfillment szolgáltatóként a kiküldött csomagok száma az a mérce, mely igazán mutatja cégünk hatékony működését. 2019-ben feladott csomagjaink számát 2020-ban óriási elégedettségünkre sikerült több mint a két és félszeresére növelnünk, de 2021-re hihetetlen nagy ugrással azt a számot megdupláztuk. Ebből kifolyólag nagy büszkeséggel szeretnénk bemutatni nektek az alábbi diagrammunkat, melyen láthatjátok 2019-2020-2021 és 2022-es csomagszámaink alakulását.

ilogistic diagram

Csomagszámaink folyamatos növekedése olyan tendenciákat mutat, melyek fényében 2022-es évünkben szeretnénk megduplázni 2021-es számainkat. Mindezek mellett szeretnénk megosztani veletek másik büszkeségünket is egy diagrammon, melyen árbevételünk növekedését láthatjátok havi bontásban.

ilogistic diagram

Fulfillment raktárunk 2021-ben

2020-ban raktárterületünk összesen 2000 négyzetméternyi területet ölelt fel, melyet 2021-ben folyamatosan bővítettünk. Új raktárunk 2200 négyzetméter, egy légtéren, melyben kétszintes polcrendszert építtettünk ki. Ennek köszönhetően alakult ki az összesen 8000 polcnégyzetméternyi további területünk.

Ezen a 8000 polcnégyzetméteren nagyságrendileg 200 új ügyfél befogadására leszünk képesek. Raktárunk ezen területének háromnegyedét már megtöltöttük termékekkel, így az idei évre újabb területi bővülésünk várható. 😉

 

Csomagpont aznapi átvételi lehetőséggel

2021-es évünkben még nagyobb hangsúlyt fektettünk a szolgáltatásaink fejlesztésébe, az általunk kínált lehetőségek bővítésébe. A mai rohanó világban be kellett látnunk, hogy sok esetben a megrendelők számára nem elegendő a másnapi kiszállítás, gyorsabb megoldásokra is szükségük van. Ebből kifolyólag a tavalyi évben megnyitottuk Budapesten első saját csomagpontunkat. A kilencedik kerületben található csomagpontunkon ügyfeleink webáruházában megrendelt termékek aznapi átvételére nyílik lehetőség. Leszerződött ügyfeleink 13 óráig leadott rendelései már aznap, 15 órától átvehetőek. (Csomagpontunk címe 1095 Budapest, Boráros tér 7. Dunaház Üzletközpont.)

Csomagpontos szolgáltatásunk egyre népszerűbb, a bevitt csomagjaink száma folyamatosan nő, az aznapi átvételek aránya pedig meghaladja az 60%-ot. Folyamatosan bővítjük a csomagpont adta lehetőségeket, így az aznapi átvétel mellett showroom megjelenést is biztosítunk ügyfeleinknek. Így átvételi pontunk bemutatóteremként is funkcionál, az ott található kirakatokban elhelyezhetőek a termékek. Hiába nyernek egyre nagyobb teret a webáruházak, azért még sokan szeretik látni, megfogni az adott terméket, amire showroom-unk kiváló megoldást nyújt. Megjelenési lehetőség nagyobb anyagi befektetések nélkül, akár az induló webáruházaknak is.  

2021 évünkből néhány nagyobb ügyfél, akik hozzájárultak csomagszámaink növekedéséhez

 

Játéksziget

Játéksziget

Új raktárunk első és egyben legnagyobb ügyfeleink egyikeként érkeztek cégünkhöz. Termékeik bevételezése folyamatosan zajlott, miközben a teljes polcrendszerünk kiépült. Offline és online áruházzal is rendelkeznek, mi webáruházuk rendeléseit kezeljük közel 10.000 termékükkel polcainkon. Tavalyi évben saját tervezett rendelési mennyiségeiket is sikerült túlszárnyalniuk, ezzel nekünk is feladva a leckét, hogy szezonban is tartani tudjuk a vállalt szállítási határidőket.

 

Shell együttműködés

iLogistic shell

Webáruházak logisztikája mellett project jellegű megbízásokat is vállalunk. Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb a Shell rolleres kampánya volt a tavalyi évben. Az ilyen jellegű megbízásoknál szerződést követően a megegyezés szerinti időintervallumban vállaljuk az adott termékek csomagolási és feladási feladatait. Az adott kampányra létrehozott webáruházban lehetett leadni a rendeléseket a termékekre, melyek kiszállítása az akció ideje alatt folyamatosan zajlott.

 

 

 

 

 

Challenge termékcsalád – Mankershop

Manker Shop iLogistic

2021-es év óriási növekedése nem csak cégünkre, hanem több ügyfelünkre is igaz volt. Az egyik legkiemelkedőbb növekedést a Mankershop hozta, akik prémium szépségápolási cikkeik mellett piacra dobták legújabb Challenge fogyókúrát segítő termékcsaládjukat. Termékeik sikeressége folyamatos csomagszámnövekedést eredményez. 2020-as indulásuk óta kiszervezett logisztikával dolgoznak, tudatosan, hiszen idejüket inkább rendelésszámaik növelésére és termékkínálatuk bővítésére szeretnék fordítani.

 

 

Lambda – Navalla.hu

Polcrendszer ilogistic

Új raktárunkba kerülő másik nagy ügyfelünk a Lambda System Kft, akiknek világítástechnikai webáruházának 150 raklapnyi termékét helyeztük el raktárunkban. Raktárkezelő rendszerünkkel való összekapcsolásukat vállalatirányitási rendszerükkel való összeköttetéssel valósítottuk meg. Termékeik között számos törékeny is található, melyek csomagolása fokozott odafigyelést igényel. Tavalyi évben olyan minimális törésarányt sikerült náluk elérnünk, amit korábban más szolgáltatóiknak soha. Termékeik hazai és nemzetközi kiszállítása is zökkenőmentesen üzemel raktárunkból.

 

 

Raktárkezelő rendszerünk – ilogistic.eu

2020-as bevezetése óta folyamatosan azon dolgozunk, hogy raktárkezelő rendszerünk minden ügyfelünk igényeinek megfeleljen, a legjobb szolgáltatást tudjuk nyújtani számukra. Számos új funkcióval bővítettük ilogistic.eu oldalon elérhető raktárkezelő rendszerünket, melynek köszönhetően nem csak ügyfeleink kéréseinket tudunk megfelelni, de saját kollégáink munkáját és hatékonyságát növelve tudjuk teljesíteni a napi szinten beérkező rendeléseket. 2021-es évben fő célunk volt, hogy egyre több webáruház tulajdonos számára tudjunk gyors csatlakozási megoldást nyújtani, hogy a rendszereink összekapcsolásával automatikussá válhassanak a folyamatok (rendelésszinkron, készletkezelés) Ezen az elven haladva a tavalyi évben woocommerce, shoprenter és unas integrációkat is elérhetővé tettük. Mindezek mellett nézzünk néhány fontosabb fejlesztésünket a tavalyi évből:

 • több webáruház kezelése egy felületen
 • csomagtermékek kezelés
 • variáns termékek kezelése
 • szériaszám kezelés
 • és lejárati dátum kezelés

 

2022-ben merünk még nagyobbat álmodni

Az idei évre még nagyobb mértékű növekedést, számos fejlesztést és újítást tervezünk, hogy még kiemelkedőbb szolgáltatás csomaggal tudjuk kiszolgálni jelenlegi és leendő ügyfeleink igényeit. Nézzünk ezek közül párat, a többit pedig az év folyamán osztjuk majd meg veletek. 😊

 

Raktárkezelő rendszerünk fejlesztései

Jelenleg is már számos igényt kielégít, de folyamatosan tartani szeretnénk a lépést a legújabb trendekkel, így újabb és újabb funkciókkal, integrációkkal tervezzük fejleszteni rendszerünket. Integrációk tekintetében az idei évre kitűzött céljaink: Shopify, MPL és Packeta.

iLogistic csomagpont

Jelenlegi, boráros téri csomagpontunk mellett tervezzük újabb átvételi pontok kiépítését, hogy minél több ponton tudjuk személyes átvétellel kiszolgálni ügyfeleink megrendelőit. Csomagpontjainkon a showroomok sikerességén felbuzdulva tervezzük bevezetni a helyszíni értékesítést, így majd a közvetlenül betérő vásárlók már helyszínen is kiegészíthetik megrendelésüket a kirakatban található termékek egyikével.

 

Szállítási határidők

A mai rohanó világban, a folyamatosan növekvő webáruház számoknak köszönhetően egyre jobban fokozódik az igény a csomagok minél gyorsabb kiszállítására. Ebből kiindulva több elképzelésünket is tervezzük megvalósítani, melynek célja a szállítási idők rövidítése.

Köszönjük minden ügyfelünknek, akik minket választottak a tavalyi évben és hozzájárultak növekedésünkhöz! Részünkről mindent megteszünk, hogy az idei évben is tartani tudjuk a növekedésünk mértékét és kiváló szolgáltatást nyújtsunk minden jelenlegi és jövőbeni ügyfelünk és megrendelőik számára. Kövessétek weboldalunkat és közösségi felületeinket, ahol folyamatosan tájékoztatunk benneteket legújabb szolgáltatásainkról és fejlesztéseinkről!

< Főoldal | Blog | Változnak az akciós árak megjelenítésére vonatkozó szabályok
Akciós árak megjelenítése

Változnak az akciós árak megjelenítésére vonatkozó szabályok

2022. május 28-tól újabb webáruházakat is érintő változásokat vezetnek be. A módosítás a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díjának feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendeletet érinti. A változtatásra az uniós jognak való megfelelés érdekében volt szükség. A Bizottság megállapította: az uniós fogyasztóvédelmi jog hatékonyságát veszélyezteti a tudatosságnak a kereskedők és fogyasztók körében tapasztalható hiánya. (Számos promóciós kampány alapvető eszköze az akciós termékek megjelenítése, melyek esetében azok mértéke valótlan volt, azaz a termék eredeti ára nem az volt, amit a promóció során feltüntettek.)

A fogyasztóvédelemről szóló törvény eddig is előírta az eladási ár egyértelmű, könnyen azonosítható és tisztán olvasható megjelenítését, de az új rendeletnek köszönhetően ezek az igények egyértelműsítik a normákat az árak feltüntetésével kapcsolatban.

Kiegészítés tartalma

Amennyiben az adott kereskedő akciót hirdet, úgy köteles megjeleníteni a termék korábbi, (akciót/árcsökkentést megelőzően) meghatározott ideig alkalmazott árat is.

 

Mi minősül a termék korábbi árának?

Korábbi árnak minősül az akciót megelőző legalább 30 napos időszakban alkalmazott legalacsonyabb ár. Amennyiben az adott termék 30 napnál kevesebb ideje van forgalomban az adott kereskedőnél, akkor a korábbi ár egy olyan időszakban alkalmazott legalacsonyabb árat jelent, amely időszak nem lehet rövidebb, mint az árcsökkentés alkalmazását megelőző tizenöt nap. Abban az esetben, ha az árcsökkentés mértéke folyamatosan növekszik, akkor a korábbi ár az árcsökkentés első alkalmazása előtti, árcsökkentés nélküli ár.

Ennek értelmében a webáruházakban megjelenített akciós árak mellett meg kell jeleníteni a korábbi/eredeti árat is.

A rendelet nem vonatkozik a romlandó vagy minőségüket rövid ideig megőrző termékekre.

(Vita esetén a kereskedőnek/szolgáltatónak kell bizonyítania, hogy a korábbi árat helyesen tüntette fel az akciós ár mellett.)

Természetesen abban az esetben, ha különösebb felhívás nélkül átárazunk egy terméket, (nem időszakos akcióról, hanem állandó átárazásról beszélünk) akkor arra nem vonatkozik a fenti kötelezettség.

Módosítással kapcsolatban további részleteket ide kattintva olvashatsz.

< Főoldal | Blog | Eladásösztönző blogbejegyzés típusok
Eladásösztönző blogbejegyzés típusok

Eladásösztönző blogbejegyzés típusok

Blogbejegyzések írása sokak számára ijesztő feladatot jelent, pedig a megfelelő eszközök alkalmazásával mindenki számára megvalósítható feladat lehet. Miért is előnyös a különböző bejegyzések megírása? SEO és a folyamatos tartalomgyártás mellett kiváló forrásai lehetnek a különböző termék linkeknek is, így hatékonyan fokozható velük a termékeladás. Természetesen nem mindegy, hogy miről is szól egy adott bejegyzés, hiszen az adott témához/termékkörhöz kötődő, releváns tartalomnak kell lennie kiegészítve a fontosabb kulcsszavakkal és linkekkel. Nézzünk néhány hasznos bejegyzés típust, melyek alkalmazásával fokozni tudod az eladásaidat webáruházadban.

Hogyan csináld

Ez a legsikeresebb, legtöbbször alkalmazott típus. Lényegében egy lépésről lépésre levezetett útmutató, mely bemutatja az adott témával kapcsolatos teljes folyamatot. Fontos, hogy világos, átlátható és könnyen érthető legyen a célközönségünk számára. A különböző folyamatok színesíthetőek képi és videós anyaggal is. Ezek jobban illusztrálják az adott lépéseket, illetve segítenek az adott téma könnyebb megértésében. Az eladások ösztönzéséhez ki kell választanod a megfelelő témát.  Ennek bemutatásával megválaszolsz minden felmerülhető kérdést, megcélozva ezzel a potenciális vásárlóidat. Tartalom tekintetében könnyen optimalizálható, hiszen a „hogyan” kérdések kifejezetten gyakori keresési kifejezések, így a megfelelő téma kiválasztásával viszonylag gyorsan szép eredményeket érhetsz el.

csekk lista ilogistic blog


Ellenőrző lista

Checklist, melynek az a lényege, hogy egy listát adsz az olvasó kezébe, ami abban segít számára, hogy ne felejtsen el semmi fontosat az adott témában. Ilyen ellenőrző lista lehet termékek szempontjából például egy nyaraláshoz szükséges termékek listája. Olyan listát érdemes készíteni, mely releváns az oldaladdal kapcsolatban, melyekben azokat a tételeket sorolod fel, aminek elemei részben vagy egészében megtalálhatóak webáruházadban.

 

Összehasonlítás

Ennek két lehetséges iránya van. Az egyik, hogy a webáruházadban elérhető két hasonló jellegű terméket hasonlítasz össze vagy a saját termékedet hasonlítod össze egy konkurensével. (Természetesen ez az irány jogilag nagyobb körbejárást igényel.) Az összehasonlítás során ki kell emelni minden a termékkel kapcsolatos fontosabb jellemzőt, illetve azokat a tulajdonságokat, amikben esetlegesen többet tud vagy jobb a másik terméknél.

Vendégbejegyzés

Különböző a témában releváns külsős író anyagának megjelentetése. Érdemes olyan emberrel készíttetni a cikket, aki az adott téma szakértője vagy a véleménye sok ember számára bír nagyobb jelentőséggel. Vendégbejegyzés lehet egy a terméket használó személy leírása tapasztalatairól, de ide sorolhatóak a különböző influencerek termékkel kapcsolatban készített leírásai, kiegészítve képi vagy videós anyagokkal. Vendégbejegyzések előnyei a változatos hangvétel és az új közönségek bevonzása is.

Esettanulmány

Esettanulmányban fejts ki egy konkrét példát arra vonatkozóan, hogy a termék vagy szolgáltatás, hogyan segítette a vásárlókat a céljaik elérésében. Ebben az esetben egy olyan mélyreható bejegyzést kell készíteni, mely bemutatja a termék minden előnyét is.

Interjú

Különböző kérdésekre válaszoló bejegyzés készítése egy a témában releváns személlyel, akinek a véleménye pozitívan hat a termék/szolgáltatás kapcsán. Az anyag elkészítése során nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő kérdések kidolgozására, melyek megválaszolásával előtérbe kerülnek a termékkel kapcsolatosan felhozható pozitív tulajdonságok.

+ SEO tippek blogbejegyzésekhez

Első lépés a kulcsszavak meghatározása, melyek tekintetében azt szeretnéd, hogy jól szerepeljen a keresőben a cikked. Amennyiben nincs konkrét stratégiád, akkor érdemes a google-t segítségül hívnod. Biztosan észrevetted már, hogy ha elkezded beírni az általad választott kulcsszót a kereső mezőbe, akkor a google kiegészítéseket ajánlj mellé a legördülő sávjában. Ezeket a szó összetételeket érdemes listába rendezned és kiválasztanod belőle a témáddal kapcsolatban legrelevánsabbat. A kulcsszó meghatározása sokat segít a lehetséges bejegyzés típus és a téma meghatározásában is. Itt ismét segítséget nyújthat nekünk a google, hiszen az adott szó találati oldalán megjelenő tartalom típusokat is ellenőrizhetjük.

Természetesen minden blog típusnak tartalmaznia kell az adott termék/szolgáltalás linkjét, melyről/melyekről szól. 

Reméljük a fenti felsorolás hasznos tippeket ad számotokra a későbbiek folyamán, hogy még hatékonyabb bejegyzéseket készíthessetek webáruházatok számára. További hasznos tartalmakért böngésszétek weboldalunkat vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre.

< Főoldal | Blog | Webáruház leállításának lehetőségei rövidebb időszakra
webáruház leállításának lehetőségei

Webáruház leállításának lehetőségei rövidebb időszakokra

Egyre több esetben merül fel a kérdés különböző fórumokon, hogy milyen lehetőségei vannak egy webshop tulajdonosnak, ha be szeretné „zárni” webáruházát pár napra. Mindezt olyan formában, hogy SEO szempontból ne járjon komolyabb következményekkel. Az oldal működésének leállítására több okból is szükség lehet. Ilyen például szerver, egyéb karbantartási munkálatok vagy weboldal költöztetés. Ezért a google szakemberei ajánlást tettek a leállással kapcsolatos lehetőségekről.

Fulfillment szolgáltatóként többször kérdezték már tőlünk, hogy a logisztika kiszervezésének folyamatában van-e szükség bármilyen jellegű leállásra? A webáruházuk megrendelői ezen időszakban tapasztalhatnak-e bármiféle csúszást? Leállásra ebben az esetben nincsen szükség. A logisztikájukat hozzánk kiszervező cégek többségénél már a termékeik raktárunkba érkezésének napján kiszolgálásra kerülnek a megrendelések. Nagyobb készlettel rendelkező webáruházak esetén is ez a folyamat gyorsan, 1-3 nap alatt le szokott zajlani.

Webáruházak szándékos leállításával kapcsolatban néhány lehetséges megoldást szeretnénk megemlíteni nektek, melyek nem járnak SEO szempontból következményekkel.

Kosár funkció blokkolása

Ez a legegyszerűbb megoldás a kosár funkció blokkolása. Hiszen ebben az esetben a felhasználók számára meggátoljuk a rendelés leadását a webshopban. A funkció blokkolásakor nem csak a látogatókra, hanem a googlebotokra is gondolnunk kell, számukra is blokkolnunk kell az adott oldalt. Google szempontból a kosár oldal egyszerűen blokkolható a robot.txt segítségével, de noindexre is helyezhető, így a googlebot nem láthatja annak tartalmát. A felhasználók felé való blokkolásnak is több megoldása lehet, például a kosár oldalra vezető linket inaktívvá tehetjük vagy a kosár oldalra irányítás helyett beállíthatunk egy tájékoztató oldalt, ahol leírjuk, hogy most nincs lehetőség rendelés leadására. 

Vevők szempontjából nagyon fontos a pontos tájékoztatás, hogy minden esetben biztosan értesüljenek róla, hogy jelen időszakban az oldaladon nem lehetséges a rendelés. Az információs oldalon szerepelnie kell a rendelési lehetőség tiltásának és a pontos időpontnak, amikortól újból lehetséges lesz a rendelések leadása.

 

Teljes oldal leállítása

Teljes oldal leállítása esetén az oldal betöltése helyett meg kell jelenítened egy „az oldal ideiglenesen nem elérhető” figyelmeztető szöveget vagy egy felugró ablakot (popup) a látogatók megfelelő tájékoztatásara, mely tartalmazza a leállás pontos időszakát is. Amennyiben ezt a megoldást választod, akkor a szervernek egy 503-as HTTP üzenetet kell továbbítania a google felé, amellyel jelzi, hogy a szolgáltatás elérhetetlen. Erre miért van szükség? Mert az 503-as válaszkód arra szolgál, hogy a google ne indexelje az idegilenesen az oldalon feltüntetett tartalmakat. Abban az esetben, ha a kódolást nem végzed el, akkor a google úgy indexelheti az ideiglenesen feltüntetett tartalmadat, mint a webáruházad új tartalmát

Fontos! Az egy hétnél tovább tartó leállítás negatív hatással lehet az oldalad rangsorolására! A googlebot nagyságrendileg egy hétig rendszeresen visszatér az oldaladra, hogy ellenőrizze az indexelhetőséget, majd ezt követően értékeli állandónak az elérhetetlenséget. Amennyiben tudod a helyreállítás pontos időpontját, akkor retry after headert használva jelezheted a visszatérés pontos dátumát a google robotjai számára.

 

Teljes oldal lekapcsolása

Teljes oldal lekapcsolása abban az esetben fordulhat elő, ha a szerver teljes leállítására van szükség (pl. szerver költözés). Ekkor egy ideiglenes szervert kell beállítani, ami szolgáltatja az 503-as válaszkódot minden URL esetében, illetve magát a megfelelő információs oldalt. Teljes lekapcsolás esetén gondoskodni kell arról is, hogy a DNS az új, ideiglenes szerverre mutasson.

+ Amennyiben google business oldalt is használsz, akkor ott is érdemes beállítanod, hogy oldalad jelenleg zárva tart.

< Főoldal | Blog | Átlépnéd a határokat webshopoddal? Irány Szlovákia! 4. rész

Webáruházas értékesítés Szlovákiában   Cikkünk eddigi részében igyekeztünk általánosságban összefoglalni a külföld felé való nyitás lehetőségeit, de szeretnénk kiemelni egy szomszédos országunkat, aki a közelsége miatt is elsődleges célpiaca lehet a külföldi értékesítésben gondolkozó webshop tulajdonosoknak. Ahogyan már korábban is említettük, Szlovákiát szeretnénk nektek részletesebben bemutatni, a feléjük való nyitás lehetőségeit felvázolni. Olyan országról beszélünk, ahol folyamatosan növekszik az elektronikus kereskedelem és lakosságának a nagy része potenciális, fizetőképes vevőd lehet. Közelségéből és a hasonló kulturális közege miatt is elsődleges piaccá válhat a hazai kereskedők számára. Nézzük a lehetőségeket számok tekintetében is.   Szlovákia elektronikus kereskedelme Szlovákia lakossága közel 5,5 millió fő, melynek 85%-a rendelkezik internet kapcsolattal, melyek fele aktívan vásárol online. Azon országok közé sorolható, ahol fokozottan nő az elektronikus kereskedelem, melynek mértéke 17%. Közel 13.000 aktív webáruházzal rendelkezik, az online vásárlások aránya nagyságrendileg 7%. Elektronikus kereskedelemből származó bevételei kb. 700 milliárd forintnak megfelelő Euro, mely folyamatosan növekszik.   Vásárlói trendek Nemzetközi trendekhez hasonlóan a különböző statisztikák rávilágítottak arra, hogy a szlovák piacon is egyre nagyobb teret nyer a mobiltelefonok használata a kereskedelemben is. Ennek megfelelően kedvelik a gyorsan működő mobilbarát webáruházakat, ahonnan pár kattintással meg is tudják rendelni a szükséges termékeket. Szlovák vásárlók számára is fontos az ár kérdése, ami a keresési statisztikákból is látszik. Termékekre való keresés után az első teendőik között szerepel az ár összehasonlító oldalak felkeresése. Több ilyen jellegű oldalt is működtetnek, ezekről a későbbiekben részletesebben is írunk. Az ár kérdés mellett a hazai piachoz hasonlóan a vásárlóik szeretik a különböző kedvezményeket, a rendelések mellé csatolható ajándékokat és előszeretettel követik a különböző közösségi oldalakat is. Nagy hangsúlyt fektetnek a különböző véleményekre a termékekkel kapcsolatban, melyek befolyásolják a vásárlásuk végkimenetelét. Előnyben részesítik a népszerű, ismert márkákat, ahol sok a pozitív véleményezés vagy azokat, amiket számukra ismert emberek használnak, ajánlanak. Ebből kifolyólag erősen ajánlott a szlovákiai értékesítéssel kapcsolatban végig gondolnod az influenceres értékesítés lehetőségét. E-kereskedelem bevételének eloszlása:
 • 40% műszaki cikkek
 • 16% otthon és kert
 • 9% autó és motor
 • 8% divat és ruházat
 • 7% sport
 • 6% szépségápolás, egészség
 • 6% hobbi
 • 9% egyéb termékek
Legnépszerűbb termékek szlovákiai viszonylatban népszerűségük szerint:
 • hobbi termékek
 • divat, ruházat
 • étel, ital
 • otthon, kert
 • sport
 • erotikus segédeszközök
 • egyéb termékek
  Szlovákiai cégalapítás Cikkünk fő irányvonala, hogy magyarországi telephellyel rendelkező cégek számára mutatjuk be a lehetőséget nemzetközi piacra lépni, de kicsit térjünk ki arra a lehetőségre is, ha szlovákiai cégben gondolkozol. Több cég is foglalkozik már azzal, hogy segítse a magyarok szlovákiai cégalapítását. Ehhez nincs szükséged nyelvtudásra és a teendők nagy részét távolról is meg lehet valósítani. A megbízható cégek többsége intézi a cégalapítás mellett a könyvelési feladatokat, a székhely szolgáltatást és a különböző felmerülő ügyintézéseket is. Magához a cégalapításhoz elegendő maximum két alkalommal Szlovákiába utaznod. Érdemes a google segítségével rákeresni a különböző lehetőségekre, kicsit utánuk olvasni és ezt követően megbízni a legszimpatikusabb céget, akik végig viszik az egész folyamatot. Cégalapítással kapcsolatban két lehetőséged van. Az egyik, hogy teljesen új céget alapítasz, ennek átfutási ideje kb. 1 hónap. A másik lehetőség, hogy már meglévő céget vásárolsz fel, itt az átfutási idő 7-10 munkanap.  Szlovák cégalapítás esetén lehetőség van bankszámlával és bankszámla nélkül is céget alapítani. Alapítási törzstőke (5000 euro) melynek meglétéről elegendő csak nyilatkozni. Költségek tekintetében egy szlovák cég alapítása 600 euro, meglévő cég felvásárlása 700 euro, meglévő cég felvásárlása teljesjogú EU-s adószámmal 3000-5000 euro.   Szlovákiai adózás Áfa fizetés tekintetében 3 csoportba sorolják a szlovák cégeket:
 1. normál helyzet, mikor nem áfa regisztráltak, csak normál adószámmal rendelkeznek, nem lehet vele nettóban vásárolni más országokból, és nem is lehet visszaigényelni az áfát, viszont számláikban nem kell áfát számolniuk
 2. fehér kártyás EU-s adószámmal rendelkező cégek, lehet vele nettóban vásárolni, de Szlovákiában be kell fizetni utána a 20%-os áfát
 3. rózsaszín kártyás, teljes értékű EU-s adószámmal rendelhető cégek, (ehhez már bevételt generáló cégnek kell lennie) nettóban tud vásárolni, nettóban tud számlázni EU-s adószámmal rendelkező ügyfeleknek (ügyintézés folyamata 2-3 hónap)
Fontosabb adózási információk Szlovákiában:
 • A társasági nyereségadó 21% (bizonyos esetekben 15%, 49.790 €/év forgalomig)
 • Iparűzési adó nincs
 • Megadózott nyereségét mindössze egyszeri, 7%-os osztalékadó formájában kiveheti a cégéből. Nem kell TB-t vagy más járulékot sem fizetni.
 • Áfa mértéke 20%
 • Ügyvezető után nem muszáj járulékot fizetni
  Magyarországról Szlovákiába értékesített termékek utáni adózás 2021. július 1-jétől, ha a webshop EU-n belüli távértékesítéseinek összesített értéke a folyó naptári év és azt megelőző naptári év során meghaladja a 10.000 eurós (kb. 3,7 millió Ft-os) értéket, akkor a vevő országának adókulcsával kell majd áfát fizetni. Ennek megfelelően Magyarországról Szlovákiába értékesített áruk esetében a fizetendő áfa 20% lenne. Összehasonlító táblázat
Szlovákia Magyarország
ÁFA 20% 27%
Osztalékadó 0% 13,50%
Eho 0% 12,60%
Cég nyereségéből fizetendő össz. adó 19% 36,10%
Munkavállalótól levont járulékok 13,4% 33,5%
Ügyvezető bejelentési kötelezettség nincs van
Gépjármű vásárlás
Regisztrációs adó nincs van
Súlyadó nincs van
Cégautó adó nincs van
    Online értékesítési lehetőségek Szlovákiában Webáruházas értékesítés mellett több lehetőség is adódik. A korábban kifejtett lehetőségek szlovákiai viszonylatban is megállják a helyüket. Ennek megfelelően facebook/instagram bolt létrehozása, online piactereken való megjelenés, influencer marketing mind-mind megvalósítható erre az országra vonatkozatottan is.   Ár összehasonlító oldalak Szlovákiában A korábban már említett statisztikai eredmények alapján kiderült, hogy Szlovákiában is nagy befolyásoló erőnek tartják az ár kérdését. Az emberek a termékek megvásárlása előtt gyakran használják az itthon is népszerű ár összehasonlító oldalakat. Szeretnek annak megfelelően vásárolni, hogy az adott termék melyik webshopban a legolcsóbb.   Hogyan működnek az ár összehasonlító oldalak? Regisztrációt követően egy adatbázisba feltöltve megjelenítheted termékeidet az adott oldaladon. Ez az adatbázis folyamatosan frissíthető, így az adott gyűjtő oldalon megjelenő információk is mindig napra készen láthatóak. A feltöltött adatok alapján a termékeid megjelennek a megfelelő kategóriákban. Mikor egy látogató rákeres terméknév alapján egy adott termékre, akkor a felsorolásban minden lehetséges tétel meg fog jelenni az aktuális árával. Fontos, hogy megnevezés tekintetében törekedj arra, hogy a konkurenseid termékeihez hasonló nevet adj termékeidnek, melyek tökéletesen bemutatják mit is szeretnél eladni. Így minden terméked meg fog jelenni az azonos vagy hasonló jellegű termékkel együtt. A rangsorolásban nagyon fontos, hogy ár tekintetében minél olcsóbb legyél, hiszen annál feljebb kerülsz a felsorolásban. Az ilyen típusú oldalak kattintás alapú fizetési rendszerre épülnek, azaz weboldaladra való átkattintást követően számolnak fel költséget. Többségük egyenleg feltöltéses rendszerrel működik, amelyből a rendszer folyamatosan vonja a kattintások értékét. Felhasználói fiókod felületén különböző statisztikákat, kimutatásokat érhetsz el, amelyeken nyomon követheted az egyes termékek kattintási eredményeit. Szlovákiában is több ilyen oldal működik:
 • heureka.sk: legnépszerűbb összehasonlító oldal Szlovákiában, igyekszik lefedni minden népszerű kategória legnépszerűbb termékeit
 • najnakup.sk: második leglátogatottabb oldal, konkurenciájához hasonlóan igyekszik minden népszerű terméket megjelentetni
 • pricemania.sk: harmadik helyre sorolódott, mely főleg e-shopos termékekre koncentrálódik
 • glami.sk: magyarországi verziója is működik, itt ruházati és divat termékek összehasonlítása a cél
 • favi.sk: szintén működik magyar verziója is, itt bútorok árait lehet összehasonlítani
 • biano.sk: szintén működik magyar verziója is, bútor, kiegészítő, dekoráció, otthoni termékek gyűjtő oldala
  Szlovákiai szállítási lehetőségek Csomagok feladásával kapcsolatban Szlovákia esetében is két lehetőség közül lehet választani. Egyik megoldás a futárszolgálatos csomagfeladás, a másik pedig a kiszervezett logisztika, fulfillment. Futárszolgálatos feladás lehetőségén belül két opció is felmerülhet. Egyik szerint leszerződsz a kiválasztott futárcéggel, a másik esetében pedig olyan cégeket keresel meg, akik gyűjtő oldalként működnek és több futárszolgálat kínálatából a legjobb opciót kínálják fel neked. Utóbbi megoldás kevesebb feladás esetén ajánlott, több csomag esetén érdemes leszerződni egy konkrét futárcéggel, hogy hosszabb távon is kedvezményes árakat érhess el. Mi is befolyásolja egy futárcég árait? Természetesen első sorban a feladott csomagok száma, ezért egy újonnan induló webáruház esetében jóval magasabb szállítási árakkal kell számolni. Ezek az árak kiszervezett logisztikával töredékükre csökkenthetőek. Futárszolgálatos csomagfeladás esetén az adott futárcég a telephelyeden felveszi a csomagokat, vagy te magad is elszállíthatod őket a hozzád legközelebb eső központjukba. Szlovákiába való szállítás esetén a folyamatba belép még a helyi központba való szállítás is, ami miatt a csomagod házhoz szállításának átfutási ideje futárszolgálattól függően 2-4 munkanap is lehet.   iLogistic kiszervezett webshop logisztika a költségek és az átfutási idő csökkentésére Szlovákiába Fulfillment szolgálatás nemzetközi viszonylatokban már eléggé elterjed megoldás, de már hazánkban is egyre több webáruház ismeri fel a benne rejlő lehetőségeket, előnyöket. Cégünk az iLogistic Kft. több éves logisztikai tapasztalattal a háta mögött igyekszik minden ügyfele számára kielégítő szolgáltatást nyújtani, így a nemzetközi szállítások esetében is próbálunk minél átfogóbb megoldást nyújtani. Szlovákiai csomagfeladás tekintetében saját autós megoldással igyekszünk gyorsítani a folyamaton. Minden nap délig beérkező rendeléseket csomagolást követően saját futárunk szállítja el a GLS szlovákiai központjába, hogy azok másnap már kiszállításra is kerüljenek. Ennek köszönhetően lerövidül az átfutási idő, hamarabb megérkeznek a csomagok a megrendelőkhöz. Árak tekintetében nagy előnye a fulfillmentnek, hogy több ügyfelünk csomagjait is szállítjuk az adott országokba, így mennyiségi kedvezményeink jóval magasabbak, melyeket minden partnerünk számára át is adunk. Ezek alapján neked nem a saját csomagszámodnak megfelelően meghatározott szállítási díjat kell fizetned, hanem a cégünk által kiszállított össz csomagszám alapján kikalkulált kedvezményes árat. Érdekelnek a szlovákiai szállítási áraink? Fulfillment szolgáltatásunk cégedre szabott megoldásai? Vedd fel velünk a kapcsolatot valamely elérhetőségünk IDE kattintva. Összegzésként azt szeretnénk kiemelni, amennyiben a termékeid megfelelnek a nemzetközi piacok igényeinek is, akkor érdemes belevágnod valamilyen formában a külföldi értékesítésbe, akár saját webáruházadról vagy valamely online értékesítési felületről is legyen szó. Külföldre való értékesítés egyik legnehezebb pontja a csomagok házhoz szállításának megoldása, melyre a legmegfelelőbb és leggazdaságosabb megoldás a webáruházad logisztikájának kiszervezése. Fulfillmentnek köszönhetően az általad kiválasztott legmegfelelőbb cég átvállalja helyetted a teljes logisztikát, legyen szó belföldre vagy külföldre való kiszállításról. Online kereskedelem növekedésével egyre nagyobb igény van azokra a webáruházakra, akik minél gyorsabban tudják teljesíteni a kért rendeléseket, így a fulfillment megoldások is ezt a folyamatot segítik elő. Amellett, hogy a webáruház tulajdonos számára időt, energiát és pénzt takarítanak meg. A legjobb üzleti megoldás, ha minél kevesebb befektetett munkával minél több nyereséget tudunk termelni. Erre lehet megoldás egy belföldi és külföldi viszonylatban is jól működő webáruház kiszervezett logisztikával.   Forrás: sikermania.hu, netfort.hu, grentmedia.hu, shoprenter.hu, billingo.hu, europa.eu, adokamara.hu, ecommerce.hu, mufis.sk, vallakozasszlovakiaban.hu, kosarertek.hu, blog.edesk.com, expandeco.hu, unas.hu, everigo.hu, gls-group.eu, posta.hu, sprinter.hu, dpd.com, expresszone.hu
< Főoldal | Blog | Átlépnéd a határokat webshopoddal? Irány Szlovákia! 3. rész

Értékesítési lehetőségek EU országaiban nagyobb anyagi befektetés nélkül

 

Külföld felé való nyitás lehetőségeként nem csak saját webáruházas értékesítésre gondolhatunk, hanem vannak különböző ingyenes vagy minimális anyagi befektetéssel indítható értékesítési lehetőségek is. Ezeket a lehetőségeket igyekszünk összegyűjteni nektek.

 

Ingyenes lehetőségek külföldi értékesítésre

 

Legegyszerűbb és talán legnépszerűbb megoldás a közösségi oldalas boltok létrehozása. Facebook is instagram felületen is lehetőségünk van saját bolt létrehozására díjmentesen. A boltodat felkereső emberek böngészhetnek a termékeid között, vásárolhatnak és megismerhetik a márkádat.

A termékek értékesítésére több lehetőségünk is van:

 • boltban található termékre kattintva átirányítod a vevőket közvetlenül a webáruházadba
 • facebook/instagaram üzenet formájában tudja a vevő leegyeztetni, véglegesíteni rendelését

Külföldre való értékesítés esetén azt javasolnánk, hogy az adott országnak megfelelő névvel indíts egy új közösségi oldalt, ahol minden kommunikáció az adott nyelven történjen. Azon az oldalon hozd létre boltodat, melynél az adott nyelvnek megfelelő megnevezéseket, leírásokat és pénznemet állíts be. (Facebook bolt létrehozásáról korábbi blogcikkünkben részletesebb leírást találhatsz IDE kattintva.) Bolt létrehozásakor két lehetőséged lesz:

 • Választhatod az üzenetben való rendelés véglegesítést. Ebben az esetben szükséged lesz egy olyan személyre, aki az adott nyelven le tudja kommunikálni a rendeléseket az ügyfelekkel.
 • Másik lehetőséged, hogy a közösségi oldalad rendelőit átirányítod az eredeti magyar nyelvű webáruházadba és majd ott tudja véglegesíteni rendelését. Ebben az esetben fontos kiemelned oldaladon az ügyfelek számára, hogy a rendelés véglegesítését magyar nyelvű webshopodban tudják megtenni. Sajnos itt számolnod kell annak a lehetőségével, hogy a megrendelőid magyar nyelvű webshopon nem fogják véglegesíteni rendelésüket. (Mivel most csak az ingyenes facebook bolt létrehozásának lehetőségét nézzük eredeti weboldalra, természetesen a közösségi bolt létrehozására több nyelvű, vagy az adott nyelven készült webshopba való átirányítással is működik.)

 

Online piacterek

 

Külföldi terjeszkedésben gondolkozva a leggyorsabb megoldási lehetőség a külföldi online piacterek, marketplacek használata. Ezek azok a felületek, ahova regisztrációt követően feltöltheted termékeidet, melyeket az adott felületen keresztül értékesítesz. Külföldi piacterek esetében két lehetőség kínálkozik. Egyik lehetőség, hogy az adott felület fix összeg befizetését követően engedi feltölteni felületére a termékeidet, és eladások után kérnek jutalékot. Másik opció szerint pedig nem kell regisztrációs költséget fizetned, hanem csak az eladásokat követően kell jutalékot fizetned. Ami fontos, hogy ezen lehetőségek esetén gondoskodnod kell a csomagok címzetthez való eljuttatásáról. Számos ilyen piacteret már te magad is ismersz, nézzük milyen lehetőségek vannak.

 

Amazonon való értékesítés

Amazon nevét már szinte mindenki ismeri, de azt nem biztos, hogy tudod, a saját termékeidet is értékesítheted a felületen. Regisztrációt követően két lehetőség közül választhatsz: alap csomag vagy profi csomag. Az alap csomag magában foglalja a termékfeltöltés lehetőségét és eladás utáni jutalék fizetést (nagyságrendileg 0.99 dollár) Ez a csomag havi negyven tétel eladása alatt javasolt. A profi csomag, ahogyan már a neve is sugallja, egy komolyabb üzleti profilt takar. Ennek a csomagnak már fix havi díja van 39.9 dollár, ez független az eladott termékek számától. Korábbi csomag alapján ezt 40 termék havi szintű eladása felett javasolják. Minden csomag esetében jutalékot kell fizetned az eladott termékek után. A termékek utáni jutalék mértéke függ a termék kategóriájától és ehhez hozzá adódik még az adott fizetési módokhoz kapcsolódó tranzakciós költség is. Regisztrációt követően egy eladói felületre jutsz, ahol pontosan nyomon tudod követni a feltöltött termékeidet, az árait, a rendeléseidet, számláidat és minden terméked értékesítésével kapcsolatos teendődet. Ami amazonos értékesítés kapcsán fontos, hogy termékedet csak abban az esetben tudod feltölteni rendszerükbe, ha rendelkezik valamilyen nemzetközi azonosító számmal, kóddal.

 

EBAY

Online árverezési piactér, ahol magánszemélyek és cégek is értékesíthetnek. Az árazás annyiban tér el az amazonétól, hogy az ebay-en licites és fix áras termékek is találhatóak. Amerikai cég, de szinte a világ összes országa elérhető rajta termékeivel. A termékek eladása után jelenleg 12,55% eladási díjat kell fizetni, amihez hozzá adódik a 0,3 dollár tranzakciós költség is. Lehetőség van üzleti fiók létrehozására, ebben az esetben fix havi díjakkal kell számolni a termékek eladásán kívüli jutalékokon felül. A különböző üzleti fiókokkal extra szolgáltatások és kedvezmények is járnak, mint például árengedményes megjelenítések, akciókat és kuponokat hozhatsz létre. Üzleti csomagra váltást 51 termék eladása felett javasolják. Üzleti előfizetések esetén 4 lehetőség közül lehet választani: starter store (kevesebb termékes eladók számára ajánlott) basic store (nő a díjmentesen hozzáadható listák száma, díjkedvezmények, minden negyedévben egy kupon) premium store (kiterjed terméklistával rendelkező vállalkozások számára) enterprise store (széles termékkörrel rendelkező vállalkozásoknak dedikált kapcsolattartóval).

 

Emag

Magyarországon már mindenki számára ismert cég, de az már nem annyira ismert, hogy Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban is elérhető. Nemzetközi piac tekintetében az Emag-gal kisebb célközönséget érhetsz el, mint a korábbi cégek esetében. Regisztráció az oldalra ingyenes, ezt követően már el is kezdheted termékeid felötlését az oldalra. Eladott termékek után számolnak fel jutalékot, melynek mértéke az adott termék kategóriájától és árától függ százalékos arányban.

 

ETSY

Az Etsy kézműves, egyedi termékek bemutatására és értékesítésre nyújt felületet. Már komolyabb dizájn vállalkozások is használják az oldalt. A felületen megjeleníthető termékek köre ebből kifolyólag korlátozott, de ha a termékeid besorolhatók ezekbe a kategóriákba, akkor érdemes elgondolkodnod az oldalon való megjelenésen. Regisztráció után 0,2 dollár az első belistázáskor fizetendő ár, ezt követően már csak eladások után kell fizetned. Költségek tekintetében 5% a tranzakciós díj (szállítási árral együtt értendő végösszegből) + 0,3 euro kezelési költség. Lehetőség van termékek kiemelésére, reklámozására is, az ebből adódó értékesítés költsége 15%.

 

Allegro

Legnagyobb, folyamatosan növekvő lengyel piactér, ötödik leglátogatottabb market place Európában. Amennyiben a lengyel piac felé nyitnál számodra remek lehetőséget nyújt az allegro. A felületre fix belépési költség nélkül töltheted fel termékeidet és mint a korábbi cégek esetében is, eladást követően számol fel költséget a rendszer. Az oldalukon feltöltött adatok alapján 20 millió vásárlójuk van, akik 80%-a folyamatosan visszatérő vásárló. Mindenféle termék megtalálható az oldalon. A folyamat elindításához egy PayU számlával kell rendelkezned, ahova a későbbiekben teljesíthetik a kifizetést. Főbb termékek: otthoni és konyhai kiegészítők, ruhák, baba termékek, sport kiegészítők.

 

CDiscount

Franciaországi e-kereskedelmi piactér, Európán kívül Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában is jelen van, az amazon után a második legkeresettebb piactér hazájában. Elsősorban elektronikai termékek és műszaki cikkek értékesítésére specializálódott, de szinte minden terméket megtalálhatsz már az oldalukon. A regisztráció ingyenes, de havi közel 40 euros költséggel kell eladásoktól függetlenül számolni. Ezen felül minden eladott termék árából jutalékot számolnak fel. Használatakor saját magad is rendezheted a termékek kiszállítását, de saját belső hálózatukat is igénybe veheted, több átvételi ponttal is rendelkeznek Franciaországban. Főbb termékek: otthoni kiegészítők, játékok, bútorok, baba termékek, sport kiegészítők és elektronikai termékek is. 8,6 millió aktív vásárlóval rendelkezik.

 

Fnac

Szintén francia oldal, harmadik legkeresettebb az Amazon és a CDiscount után. Az egyik leggyorsabban növekvő oldal európában. Franciaországon kívül Belgiumban, Portugáliában és Spanyolországban van jelen. Az oldalra való regisztrációhoz jelentkezni kell, a feliratkozás költsége közel 40 euro havonta, a jutalék mértéke termékkategóriától függően 8-14% között mozog, amihez hozzá adódik még a tranzakciós költség is. 10 millió termékét többek között elektronikai, otthoni és kertészeti, sport- és babatermékek, valamint könyvek teszik ki.

 

OTTO

Offline múltja miatt már több európai országban is ismert, de óriási piacot ér el az online világban is. Németországban a második legkeresetteb marketplace az amazon után. Weboldalán több mint 1,8 millió termék érhető el 6800 márka kínálatából. Kínálatában elérhetőek ruhák, bútorok, otthoni kiegészítők, játékok és elektronikai termékek. A felületre való regisztráció jóval szigorúbb feltételekhez kötött, mint a korábbi marketplacek esetében. A belépési költségek jóval magasabbak, 10.000 euro a regisztrációs költség, és az eladások után járó jutalék mértéke is jóval nagyobb 15-50% közötti mértéket is elérhet. Ezért cserébe 9 millió felhasználót kapunk, átlag feletti jövedelemmel.

 

Bol.com

Hollandia és Belgium legnépszerűbb online piactere, ahol a versenytársakhoz hasonlóan csak az eladott termékek után kell jutalékot fizetned. Termékkínálata széleskörű, szinte minden terméket megtalálhatsz rajta, mint a korábbi versenytársakénál. 16 millió termék: elektronika, játékok, ékszerek, kiegészítők, könyvek, baba termékek, otthoni kiegészítők, állateledel, állatoknak való kiegészítők. Eladások után kell százalékot fizetni, aminek a mértéke 5-17% közé esik kategóriától függően. 8 millió aktív felhasználóval rendelkezik.

 

Spartoo

Francia cipők és ruházati termékek értékesítésével foglalkozó marketplace. 30 európai országban működik, melyek nyelvén is elérhető az oldal, köztük magyarul is. Havi költséget kell fizetni regisztrációt követően és minden eladás után 15-20% közötti összeget. 450 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik. Fontos feltételük, hogy csak olyan cégekkel működnek együtt, akiknek minimum 250 termékük van.

 

Zalando

Szintén ruházati marketplace, egyike a legkedveltebbeknek Európában. Több mint 1500 divatmárka felsőbb kategóriás kínálata érhető el oldalukon. Havi 200 millió látogatóval rendelkezik, akik körül 22 millió aktív vásárló. 18 európai országban üzemel, de folyamatosan bővítik elérhetőségüket.

 

OnBuy

A világ leggyorsabban növekvő marketplace szolgáltatója. Oldalán szinte minden termék elérhető. Folyamatosan növekvő szolgáltató révén 2023-ra terveik szerint 140 országban lesznek elérhetőek. Belépéshez paypal üzleti számlával kell rendelkezned. Havi 7 milliós látogatószámával rekordokat dönt, akik szinte minden terméket vásárolnak. Jelenleg 42 ország számára elérhetőek.

 

Európai marketplace szövetség

Látva az internetes kereskedelem folyamatos növekedését a különböző marketplacek térnyerését, a 4 legnagyobb európai piactér szövetségre lépett. A román eMag, a francia CDiscount, a német Kaufland.de és az olasz EPrice létrehozták imnnow.com-ot, (International Marketplace Network) ahol egy felületről, egy feltöltéssel mind a 4 szolgáltató oldalán meg tudod jeleníteni termékeidet. Nincs szükség külön regisztrációkra, egy felületről minden elérhető. A szövetség célja, hogy olyan egységet alkossanak Európán belül, amivel felvehetik a versenyt az amerikai és az ázsiai piacterekkel is.

 

Dropshipping

Mi az a dropshipping? Egy kereskedelmi módszer, mely során a vevőhöz közvetlenül a gyártó küldi ki a terméket, így maga a kereskedő csak közvetítőként van jelen, nem érintkezik a termékkel, nem raktározza azt. Dropshipping során a webáruház tulajdonos másik féltől vásárolja meg a termékeket, melyeket közvetlenül a saját vevője részére szállíttat ki azzal a féllel. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a webáruházadból megrendelik a terméket, de a gyártó közvetlenül a megrendelődnek küldi ki a rendelését. Webáruház tulajdonosoknak ez miért előnyös? Mert alacsony költségekkel jár, rugalmas a munkavégzés helye, mivel egyre népszerűbb, ezért óriási a kínálat, könnyen skálázható. Természetesen a sok előnye mellett hátránya is van. Mivel egyre népszerűbb ez a kereskedelmi forma, így nagy a konkurencia, minimálissá válhat a profit, esetleges készletkezelési problémák léphetnek fel abból adódóan, hogy nem maga a webáruház tulajdonos kezeli a termékek készletét, szállítási nehézségek abban az esetben, ha a megrendelő több terméket is rendel webáruházadból, amit neked több beszállítótól kell beszerezned.

 

Syncee B2B platform

Syncee nemzetközi dropshipping platform, ahol több millió minőségi termék közül válogathatsz. Syncee marketplacen a világ minden tájáról találhatsz termékeket például Magyaroroszág mellett Európából, USA-ból és Ausztráliából. A Syncee segítségével egyedi termékeket szerezhetsz be, listázhatsz és adhatsz el. Komolyabb tőkebefektetés nélkül kezdheted el az automatizált droppshipping vállalkozásodat. Felületükön lehetőséged van a beszállítói csapathoz is csatlakozni, aminek megfelelően értékesítheted saját termékeidet. A rendszer a legnépszerűbb e-kereskedelmi platformokkal integrálható, így pár kattintással indíthatóvá is válik. Ilyen például a woocommerce, shoprenter és shopify.

Oldalon való regisztrációt követően lehetőséged van havi és éves előfizetés vásárlására, mely mértéke attól függ, hogy mennyi terméket szeretnél megjelenteni webáruházadban. Termékkatalógus létrehozásával válogathatsz a különböző termékek közül, melyeket pár kattintással elérhetővé is tehetsz webáruházadban. Árképzés esetén lehetőséged van egyedi árképzési szabályok beállítására, így minden katalógusodhoz egyedi szabályokat rendelhetsz hozzá. Magad határozhatod meg, hogy az adott beszállítótól érkező termékeket mekkora haszonkulccsal szeretnéd értékesíteni.

Syncee rendszerében a rendelések teljesítésének a folyamata a következők szerint megy végbe. Amint beérkezik webáruházadba a rendelés, neked nem kell mást tenned, mint a syncee felületére lépve kifizetned a terméket a beszállítódnak PayPal vagy bankkártyád segítségével, majd a rendszer automatikusan kezeli és továbbítja rendelést a beszállítód felé.

 

Influencer marketing

Egyre népszerűbb megoldás értékesítés területén az influencer marketing. Nézzük mit is takar ez valójában? Maga a szó magyar értelmezésben véleményvezér általi, befolyásoló marketinget takar. Maga az influencer olyan személy, aki hatással, befolyással van nagy számú követőire. Ilyen személyek lehetnek sztárok, celebek, bloggerek, vloggerek, olyan személyek, akik nagy követőtáborral rendelkeznek. Influencer marketing célja a véleményvezér által népszerűsíteni az adott terméket vagy szolgáltatást az ő követői felé. Fő céljai az értékesítés, a termék értékének, hitelességének növelése. Mitől lesz jó egy influencer? Nagy követőszámmal rendelkezik, napi szinten oszt meg képeket élete eseményeiről, így válva érdekessé, hitelessé, személyesebbé követői számára. Megjelenési lehetőségei: online poszt közösségi felületeken, videós megjelenések, élő bejelentkezések, interaktív tartalmak, helyszíni személyes megjelenés, blog bejegyzés.

Külföldi piacra való nyitás alkalmával érdemes elgondolkoznod az influencer általi értékesítési, népszerűsítési lehetőségeken. Több Magyarországon is működő marketing ügynökség is foglalkozik külföldi influencerek szerződtetésével, de kapcsolatokon keresztül, akár magad is megkereshetsz potenciális jelölteket a közösségi felületeiken keresztül. A nagyobb követőszámmal rendelkező személyek többsége már ügynökségen keresztül folytatja tevékenységeit, de az oldalunkon való jelentkezéssel biztosan sikerül összeköttetésbe kerülni az adott ügynökségekkel.

Amennyiben nem ügynökséget bíznál meg, akkor érdemes az alábbi lépéseken végig menned:

 1. megfelelő, hiteles személy kiválasztása, aki elegendő követőszámmal rendelkezik
 2. meg kell határoznod mi a megjelenések célja, mit szeretnél elérni a megjelenésekkel, esetleges időterv felállítása, megjelenítési folyamatok felvázolása
 3. megjelenéseket követően az eredmények elemzése, forgalom, fogyások vizsgálata adott megjelenések időszakában és az utánuk következő időintervallumban

 

Lehetőségek az influenceres értékesítés területén:

 • követlen időszakos reklámozás az influencer felületén
 • márkanagykövet kijelölése saját webshoppal

Közvetlen reklámozás lehetősége kisebb anyagi befektetéssel jár, mint a márkanagykövetség felépítése, de időszakos, csak az adott időintervallumban jelennek meg a termékeid, szolgáltatásod. Ebben az esetben több irányból is közelíthetsz, több influencert is felkérhetsz, több célközönség számára is „tesztelheted” a megjelenést. Több ügynökség is foglalkozik hazánkban külföldi influencerek kiközvetítésével, ahol különböző csomagajánlatok közül is választhatsz. (csomagok több influenceres egységes lekötést vagy többszöri megjelenítést is tartalmazhatnak)

Posztok tekintetében két irány lehetséges, az egyik szerint az influencer csak reklámozza a terméket, a másik esetben, amivel még hitelesebbé válik, hogy fogyasztóként jelenik meg hirdetéses posztjaiban. A második opció választása esetén ajánlott olyan lehetőséget választani, amiben többszöri megjelenítést vásárolsz, az influencer közvetlenül és közvetve is megjeleníti termékeidet. Például a poszt fő témája maga a termék, de másik esetben a kép hátterében jelenik csak meg a termék. Érdemes olyan személyt választani erre a célra, kinél nagyobb számban jelennek meg az életét bemutató posztok, mint a reklámok, mert a sok reklámmal hiteltelenné válhat az adott személy. Saját terméked „elveszhet” a sok reklámozott termék között.

Másik lehetőség a termék márkanagykövetség. Ebben az esetben fontos lehet, hogy magát az influencert érdekelté tegyük az értékesítés növelésében. Ez nagyobb anyagi befektetéssel járhat, de hosszabbtávon jóval kifizetődőbbé válhat, mint a hagyományos influenceres reklámozás. Ennél a megoldásnál az első opció, hogy kiválaszd a megfelelő influencert a feladatra. Ezt követően létre kell hoznod egy megfelelő webáruházat, amit teljesen a márkanagykövet arculatára alakítasz ki, teljesen függetlenné téve a te webáruházadtól. (Ajánlott ezeket a folyamatokat is a kezedben tartanod, így a te igényednek is megfelelő arculat alakítható ki) Érdemes forgalom arányos juttatásban megállapodni, ezzel is érdekeltté téve a kiválasztott személyt, hogy minél több munkát fektessen az adott termékek reklámozásába. Ennek megfelelően felépítesz a márkanagykövetedre egy teljes értékesítési felületet, melyben maga az influencer ösztönzi eladásra a vevőket. Márkanagykövetként beépítheted őt már meglévő felületedbe is, de jobban motiváló lehet egy teljesen rá épülő vonal kialakítása.

Az influencer marketing egy nagyon is működő, egyre népszerűbb megoldás nemzetközi szinteken is. Legnépszerűbb influencer területen értékesíthető termékcsoportok: szépségipar, étel/ital, sport és fitnesz termékek.

 

Folytatjuk…

 

Forrás: sikermania.hu, netfort.hu, grentmedia.hu, shoprenter.hu, billingo.hu, europa.eu, adokamara.hu, ecommerce.hu, mufis.sk, vallakozasszlovakiaban.hu, kosarertek.hu, blog.edesk.com, expandeco.hu, unas.hu, everigo.hu, gls-group.eu, posta.hu, sprinter.hu, dpd.com, expresszone.hu

< Főoldal | Blog | Átlépnéd a határokat webshopoddal? Irány Szlovákia! 2. rész

Webáruházban megjelenített tartalmak

(BLOGUNK 1. RÉSZÉT IDE KATTINTVA ÉRED EL) Piackutatás alapján eldöntötted, mely ország felé szeretnél nyitni, esetlegesen az is véglegesítésre került, hogy mely termékeddel, termékeiddel lenne érdemes elindulni a külföldi piacon. Ezeket követően jöhetnek a tartalmi követelmények. Webáruház tartalmi feltöltése egy elég átfogó feladat, amennyiben ezt hatékonyan szeretnéd csinálni. Nézzük azt a verziót a korábban említett lehetőségek közül, hogy oldalunkon az adott ország nyelvét használjuk. Ahogy korábban már kiemeltük, nagyon fontos a megfelelő fordítás mind a termékleírások, mind az oldalad többi tartalmával kapcsolatban is. Konkurencia oldalinak vizsgálata során meg lehet figyelni esetlegesen azt is, hogy van-e valami extra tartalom, amint az adott termékkel kapcsolatban kiemelnek a forgalmazók, gondolok itt például az összetevők feltüntetésére, a gyártó ország megjelölésére, csomagolás anyaga stb. Érdemes ezen tartalmakra is építeni, amennyiben több külföldi konkurencia oldalán is fel van tüntetve feltételezhető, hogy az ottani célközönség számára szükséges információ lehet. Termékleírásokkal és termékképekkel kapcsolatos fontosabb teendőkről korábbi blog témáinkban foglalkoztunk, melyek az adott ország nyelvén alkalmazva ugyan olyan működőképesek, mint magyar nyelven.

 

Ár megjelenítése

Szöveges és képi tartalmak megjelenítése mellett hasonlóan nagy hangsúlyt kell kapjon az ár megjelenítése. Természetesen abban az esetben, ha weboldalunk konkrétan az adott ország igényeire készül, akkor a pénznem megjelentésének kérdése fel sem merül, hiszen egyértelműen a célország pénznemében jelenítjük meg az árakat. Abban az esetben, ha az oldalunk nyelvválasztási lehetőséggel készül és nyelvváltáskor a pénznem is módosul az adott ország pénznemére, akkor már több lehetőség is felmerülhet, attól függően, hogy webshopod mire van lefejlesztve.

 • Az egyik lehetőség, ha manuálisan, termékenként állítod be az árakat az adott termékre vonatkozóan. Ez eléggé időigényes folyamat, de így folyamatos kontroll alatt tudod tartani az árakat, a különböző árfolyam ingadozásokat.
 • Másik lehetőség, hogy árfolyam szerint állítod be az árakat. Ez egy bonyolultabb lehetőség, de ennek megfelelően a rendszer az árfolyam ingadozásának megfelelően generálja az árakat. Így a webáruházad motorja a napi árfolyamnak megfelelően korrigálja az árakat, majd valamilyen kerekítési szabály alapján pontosítja. Az árfolyamok kezelésére is két lehetőség adódik, az egyik szerint az átváltási arányt manuálisan adjuk meg, amikor azt szeretnénk, de megoldható az a verzió is, miszerint a rendszer automatikusan frissíti az árfolyamot az MNB adatforrásaiból. (természetesen ezek a lehetőségek függenek a webshopod motorjától is)

 

Fizetési módok

Webáruházak esetében általában 4 fizetési módot különböztetnek meg:

 1. előre utalásos fizetés
 2. bankkártyás azonnali fizetés
 3. bankfüggetlen online fizetési lehetőségek
 4. utánvétes fizetés

 

Előre utalásos fizetés

Előre utalásos fizetés esetén több lehetőség is felmerülhet. Egyik, hogy az eredeti magyarországi vásárlók számára is megadott bankszámlaszámot használod vagy nyitsz egy új bankszámlaszámot az eredeti országban, ahol értékesíteni szeretnél. Amennyiben lehetőségeid engedik és tudsz nyitni egy számlát az adott országban, akkor nagyobb bizalmat ébreszthetsz a vevőid felé. Különböző statisztikák azt mutatják, hogy a vásárlók nagyobb bizalommal utalnak hazai bankszámlaszámra, mint egyéb országokéra. Ezek mellett érdemes megemlítenünk, hogy egyre népszerűbbek a virtuális bankszámlák, melyek biztonságosabbak a normál bankszámláknál és már cégek számára is elérhetőek. Ilyen például a Transferwise, mely a hagyományos bankok által nyújtott devizaszámla szolgáltatás alternatívája. A számlanyitás teljes mértékben online történik, azaz bármikor, bárhonnan elvégezhető. Üzleti profil regisztrációját követően 2 nap alatt hitelesíti a dokumentumokat a rendszer és már aktiválhatóak is a különböző devizanemek. Transferwise számla nyitása esetén nincs havi számlavezetési díj és deviza jóváírási díj sem, illetve az azonos devizanemben való utalás díja is jóval kedvezőbb.

 

Bankkártyás fizetés

2021.január 1-től életbelépő erős hitelesítési rendszernek köszönhetően, már egy-egy online tranzakció indításához extra megerősítés szükséges, hogy elindulhasson a kifizetési folyamat. Az erősített védelem célja, hogy megelőzze az online fizetési csalásokat, ennek értelmében kétfaktoros jóváhagyás szükséges a fizetés véglegesítéshez. A hitelesítéshez a különböző bankok más-más lehetőséges kínálnak, lehet ez SMS-ben kapott kód vagy applikációban történi jóváhagyás. Ennek köszönhetően plusz lépések jönnek létre a bankkártyás fizetés lezárása előtt, így hosszabbá, bonyolultabbá válik a fizetés folyamata. Mivel az idők folyamán minden webáruház arra törekszik, hogy a vásárlói számára minél egyszerűbbé, gyorsabbá tegye a rendelés folyamatát (gondoljunk csak a regisztráció nélküli rendelési lehetőségre vagy az email/ közösségi fiókunkkal való belépésre), így sajnos arra is gondolnod kell, hogy a bankkártyás fizetés mellett minden lehetséges fizetési módot elérhetővé tegyél.

Azonnali bankkártyás fizetési lehetőségként, már több bank is létrehozta saját rendszerét, melyekkel összekötheted webáruházadat. Ezeknek a költségei és lehetőségei bankonként eltérőek lehetnek. Kiválasztáskor arra is figyelned kell, hogy az adott webáruház motorod képes-e az összekapcsolásra. Online kártyás fizetési lehetőséget nyújt: OTP Bank, CIB Bank, K&H és az Unicredit is. Sajnos nem elhanyagolható tény, hogy a bankok az online bankkártyás fizetések alkalmával extra tranzakciós jutalékot számolnak fel, melynek a mértéke 2-2,5% között mozoghat.

 

Bankfüggetlen, online fizetési lehetőségek

Egyéb bankfüggetlen fizetési módok egyre népszerűbbek a webáruházak körében, hiszen bankfüggetlenek és kevesebb költséggel is járnak, mint a bankhoz kötött online kártyás fizetési lehetőségek. Ilyen például: Borgun, SimplePay, Six Payment Services, Global Payment, Paylike, Stripe. Ezek mellett megjelennek az újabb innovatív online fizetési lehetőségek: PayPal, Barion, Klarna, Paysafecard, Apple pay, Google pay, Amazon pay, Trustly, Billpay, Skrill. A technika folyamatos fejlődésével ezek az online fizetési lehetőségek egyre népszerűbbek lesznek, a vásárlóknak egyre nagyobb a bizalmuk, hiszen tudják, hogy ezek használatakor a bankkártyájuk adatait nem adják meg az eladók felé, hanem egy biztonságos fizetésfeldolgozó rendszeren keresztül kezelik azt.

 

Utánvétes fizetés

Utánvétes fizetés a legnehézkesebben megoldható fizetési mód a külföldi rendelők esetén. Kezelési költsége miatt jóval magasabb az ára, mint egy utánvét nélküli csomag feladása. Statisztikák is mutatják, hogy egyre többen választják az online fizetési módokat, de nem elhanyagolható fizetési mód az utánvét lehetősége sem. Nézzük tehát, hogy az öt legnagyobb futárcég milyen lehetőségeket kínál utánvétes csomagok esetén:

 • Külföldi utánvét beszedés GLS

GLS Hungary egyben a GLS kelet- európai központja is. A régióba tartozó országok Magyarország, Csehország, Horvátország, Románia, Szlovákia és Szlovénia. Ennek megfelelően az előbb felsorolt országok között szorosabb a logisztikai kapcsolat, így az alap szolgálatásokon felül extra értéknövelő szolgáltatás is megrendelhető, mint például az utánvét beszedés is. A környező országokba való kiszállítás ideje munkanapokkal számolva átlagosan 48 óra.

 • Külföldi utánvét beszedés MPL

Posta a vállalati ügyfelei számára több külföldi feladási lehetőséget is biztosít a világ bármely pontjára, de utánvét beszedését csak a nemzetközi postacsomagok feladása esetén vállalja, azt is csak bizonyos országok esetén. Csomagok szállításának átfutási idejét 4-15 munkanap.

 • Külföldi utánvét beszedés DPD

DPD esetében a külföldi csomagoknál vállalják az utánvétek beszedését, de ennek feltételévé teszik, hogy a vállalkozásod rendelkezzen az adott országban, az adott devizában vezetett bankszámlaszámmal. Országok, melyekbe vállalják az nemzetközi utánvétek kezelését: Románia, Szlovákia, Csehország, Horvátország, Szlovénia.

 • Külföldi utánvét beszedés Sprinter

Sprinter is vállalja a nemzetközi csomagok szállítását, de utánvétek kezelésével egyik ország esetében sem foglalkozik.

 • Külföldi utánvét beszedés Express One

Európa közel teljes területére vállal kiszállítást, de utánvét beszedést csak az alábbi országok esetén, adott feltételek mellett vállalják:

  • Szlovákia: összeg beszedése kizárólag euroban, melyet heti egyszer utalnak helyi vagy magyarországi euros számlára
  • Horvátország, Románia, Csehország, Ausztria: adott ország pénznemében szedik be az utánvét összegét és azt heti egyszer az adott országban, az adott pénznemmel vezetett bankszámlára utalják át

 

Adózás

2021 július 1-től komoly változásokat vezettek be az adózás tekintetében, érvénybe léptetik az EU-s jogszabályokat, melynek célja, hogy segítse, fellendítse a távolsági értékesítést. Ezekre a jogszabályi változtatásokra azért van szükség, mert az alacsonyabb adózású országok versenyelőnybe kerültek a magasabb adózású országokkal szemben. Nézzük, mik is ezek a változások:

 

EU-n belüli webshopos értékesítés

Magánszemélyek számára való értékesítés esetén, az adott vevő országa szerinti áfa megfizetésére lesz kötelezve az eladó. A jogszabályváltozás értelmében 2021. július 1-jétől, ha a webshop EU-n belüli távértékesítéseinek összesített értéke a folyó naptári év és azt megelőző naptári év során meghaladja a 10.000 eurós értéket, akkor a vevő országának adókulcsával kell majd áfát fizetni. Ez az összeg nem országonként értendő, hanem egységesen EU-n belüli országok felé való értékesítés összértékére vonatkozik. Ebbe az összegbe beletartoznak az úgynevezett elektronikus szolgáltatások is, mint például letölthető e-book, online oktatási anyagok.

 

ÁFA adminisztrációjának menete

Fontos változást vezettek be az ÁFA adminisztrációjának menetében is. Könnyítve az adminisztrációt, a külföldi magánszemélyek részére értékesítő cégek számára egyablakos rendszert hoznak létre. Ennek a rendszernek az egységes elnevezése OSS rendszer, One Stop Shop. Ez az egész EU-ra kiterjedő egységes elektronikus rendszer, amely egyszerűsít az adófizetést másik tagállamba. Ennek megfelelően elegendő a saját országukban benyújtani az adóbevallást, melyben országokra lebontva felvezetik a külföldi értékesítéseket is. Így nem kell minden országban egyesével regisztrációt és adóbevallást benyújtani, hanem követlenül adóbevallást követően az értékesítő tagállamának az adhatósága továbbítja az adóbevallást és a befizetett összeget is az EU-s tagállamnak.

 

Online számlázási lehetőségek

Nem csak az adózás tekintetében, de a számlázással kapcsolatban is arra törekednek, hogy minél átláthatóbb rendszert hozzanak létre. Számlázással kapcsolatban Magyarországon három lépésben bevezetésre került a számlaadatszolgáltatási kötelezettség a NAV felé, melynek keretén belül 2021-től minden számlára vonatkozik a benyújtási kötelezettség. Ennek a folyamatnak az egyszerűsítésére egyre több lehetőség nyílik a különböző online számlázó programok segítségével, melyek elvégzik helyetted a benyújtás folyamatát.

Online számlázó programokkal pár kattintással, de akár automatikus rendszerben, webáruházaddal összekötve is generálódhatnak a számlák, ezzel is gyorsítva a folyamatot. Több ilyen számlázó program is elérhető hazánkban az egyedi fejlesztések mellett. A három legkedveltebb a szamlazz.hu, bilingo.hu és az ingyenes NAV által létrehozott számlázó program. Ezekkel a programokkal lehetőséged van, akár ingyenes csomag elindítására is, melyek korlátozott szolgáltatással, de mindenki számára NAV rendszerrel összekötött felületet nyújtanak. Havi fizetett összegtől függően a csomagokba egyéb szolgáltatások is kérhetőek, mint például E számla kiállítás, számla kipostázás, fizetési felszólítás kiküldése, bankszámlával vagy online fizetési eszközökkel való összeköttetés. Online rendszer lévén a felület bárhonnan elérhető, mobiltelefonról is használható, biztonságos és könnyen integrálható. Külföldre való számlázás tekintetében pedig az alábbi lehetőségekkel érhetőek el:

szamlazz.hu bilingo.hu
ingyenes lehetőség x x
ár 0-1990 Ft 0-1590 Ft
e-számla díjköteles ingyenes
devizanemek 40 37
nyelvek 11 8

 

Fentebb felsorolt számlázó programok mindegyike megfelel az aktuális jogszabályoknak, folyamatosan frissítik őket, hogy minden törvényi feltételnek megfeleljenek, ezzel is könnyítve a számlázási teendőidet.

 

 

Szállítási módok

 

Külföldre való csomagszállítási megoldások nem annyira egyszerűek és gyorsan megoldhatóak mint a belföldi szállítások, ezért sok esetben ez válhat a gátjává annak, hogy egy webshop külföldre is szállítson rendeléseket. A korábbi összefoglalás is alapot adhat arra, hogy mely futárcéggel lenne érdemes szerződést kötnöd, de létezik egy ezeknél jóval egyszerűbb megoldás, ami nem mást, mint a fulfillment.

 

Futárszolgálatos csomagfeladás

Futárszolgálatos csomagfeladás esetén elsődleges szempontok, az ár és a szolgáltatás minősége. Érdemes végig gondolni minden lehetséges kérdést, minden problémát, ami felmerülhet az adott ország felé való kiszállítás során és ennek megfelelően egyeztetni több futárcéggel is és kiválasztani a legmegfelelőbbet. Sajnos nem érdemes csak ár alapján dönteni, figyelembe kell venni, hogy az adott cég minden számodra szükséges igénynek megfelel, illetve minőségben is a termékednek megfelelő szolgálatást nyújtja. Nézzünk néhány felmerülő igényt, melyre termékeid esetében gondolnod kell kiszállításkor:

 • helyszíni csomagfelvétel időkorlátja
 • csomag méret és súlyhatárok, törékeny csomag kezelése
 • szállítási határidők
 • van-e többszöri kiszállítási kísérlet
 • visszáru költsége
 • elveszett csomag garancia
 • utánvétkezelés

 

Fulfillment csomagfeladás

Fulfillment nagyon népszerű megoldás külföldi webshopok esetében, de egyre több hazai webáruház is ezt a megoldást választja. Mi az a fulfillment? A fulfillment az a folyamat, amikor egy termék eljut az online vásárlás pillanatától, a kiszállításon át, a vásárló kezébe. A folyamathoz hozzátartozik a termék bevételezése, raktározása, csomagolása, kiszállítása a vásárlónak. Fulfillment, tehát a webáruház logisztikai folyamatának kiszervezése.

Fulfillment megoldás nem csak országon belüli kiszállítással működhet, hanem külföldi csomagfeladással is. Ennek megfelelően ez a leghatékonyabb választás, ha külföldi nyitásban gondolkozol. Miért? Mert a fulfillment szolgálatód megoldja helyetted a teljes logisztikai folyamat menedzselését. Átveszi és bevételezi a beszállítóidtól érkező termékeidet, tárolja azokat, kezeli a beérkező rendelésedet és annak megfelelően ki is szállítja a csomagjaidat abba az országba, ahova a rendelőid kérik. Rengeteg időt, energiát és mindemellett pénzt spórolhatsz meg, hiszen fulfillment szolgáltatód mennyiségi kedvezményeivel élve számodra is a legkedvezőbb áru szállítási díjakat számolják fel. Nem kell neked utána járnod a különböző futárcégeknek, nem kell bizonyos mennyiségi korlátok miatt magasabb költségeket fizetned.

Milyen feladatoktól mentesülsz, ha fulfillment megoldást választasz? Nem kell:

 • raktárat bérelned
 • csomagolóanyag beszerzésről gondoskodnod
 • alkalmazottak felvételével, bérezésével, szabadságolásával foglalkoznod
 • futárcégekkel egyeztetned, hiszen tőlük a legkedvezőbb szállítási díjakat kaphatod
 • különböző raktárkezelő vagy készletkezelő programokat vásárolnod
 • időt és energiát fektetned a logisztikai folyamatokba

Fulfillment szolgáltatás választásával neked elegendő a céged növekedésére koncentrálni, a teljes logisztikát megoldják helyetted.

 

Érdemes végig gondolnod a szállítással kapcsolatos lehetőségeidet, hiszen a választási lehetőség csak abban az esetben nem állhat fenn, ha olyan termék értékesítésével foglalkozol vagy szeretnél foglalkozni, melyek esetében a fulfillment megoldás nem választható.

Kik azok, akinek nem jó megoldás a fulfillment? Mely termékek azok, amelyek logisztikája nehezebben vagy gazdaságtalanul oldhatóak meg fulfillmentben? Olyan cégek számára nem megoldás a logisztikájuk kiszervezése, akik egyedi gyártású termékeket forgalmaznak, akiknek például a termékére személyre szabott szövegezés kerül, hiszen nekik nem érdemes rendelésenként eljuttatni a termékeket a logisztikai központba.

 

Folytatjuk…

Forrás: sikermania.hu, netfort.hu, grentmedia.hu, shoprenter.hu, billingo.hu, europa.eu, adokamara.hu, ecommerce.hu, mufis.sk, vallakozasszlovakiaban.hu, kosarertek.hu, blog.edesk.com, expandeco.hu, unas.hu, everigo.hu, gls-group.eu, posta.hu, sprinter.hu, dpd.com, expresszone.hu

< Főoldal | Blog | Átlépnéd a határokat webshopoddal? Irány Szlovákia! 1. rész

Az e-kereskedelem az egyik legjobban jövedelmező vállalkozási ötlet volt már 2021-ben is. Az egész világon folyamatosan nő a webáruházak száma. A mai világban már elképzelhetetlen, hogy ne létezzünk az interneten, ha valamit el akarunk adni. A korona vírus hatására ez a folyamat még fokozatosabban nő. A föld lakosságának több mint a negyede, közel 2,5 milliárd ember vásárolt már valamit az interneten. Magyarországon 5,4 millió ember, ami a felnőtt internetezők 91%-a, mindez összegben több mint 625 milliárd forintot jelent. Ezek a számok nem is annyira meglepőek, hiszen már azok az emberek is interneten keresztül vásárolnak, akik ezt korábban soha nem tették. Gondoljunk csak az élelmiszerekre, hiszen a lezárások miatt már egyre többen az élelmiszert is online rendelték meg maguknak. Az emberek mindennapjainak részévé vált a kényelmes, bárhonnan végezhető online vásárlás. Ebből adódóan elkerülhetetlenné válik, hogy kereskedőként ne legyél jelen az interneten, ne használd ki az online világ adta lehetőségeket, és ezzel a határok nélküli kereskedelmet.

Az élelmiszerek mindenki számára létszükséget jelentenek, de mégis a legnépszerűbb webáruházak a hagyományos, mindent áruló és az elektronikai cikkeket forgalmazó webshopok. Mindennek ellenére a hazai piacon is szinte, minden nagyobb élelmiszerlánc is biztosít online rendelési és házhozszállítási lehetőséget folyamatosan növekvő forgalommal. Google statisztikák alapján a top 5 legkeresettebb termékkör a hazai és nemzetközi piacon is az elektronika, autó és motor, játék, ruházat, lakberendezés.

Az online kereskedelem növekedése folyamatosan emelkedő rendelésszámokat jelent a webáruházaknak, így elkerülhetetlenné válik, hogy minden lehetséges módon gyorsítsák a teljesítések folyamatát. Rendelések leadásának, számlázásnak, csomagolásnak és kiszállításnak is fokozatosan fejlődnie kell, hogy minél kevesebb időbe és energiába teljen egy-egy megrendelő kiszolgálása. Ezeknek a folyamatoknak a gyorsítására, automatizálására szerencsére egyre több lehetőség adódik. Gondolj például a fizetések gyorsítására szolgáló online lehetőségekre, az összekapcsolt számlázó programokra vagy a fulfillment megoldásra, melynek köszönhetően a raktározás, rendeléskezelés és csomagfeladás problémáját teljes mértékben megoldják helyetted.

A fokozatosan növekvő rendelésszámoknak köszönhetően belföldi rendelésből származó számok meghaladják a 43 milliót, míg külföldről való rendelésnél pedig a 17 milliót. Ez a növekedés természetesen hazánk környező országaira is fokozottan igaz, ezért kezdtünk el foglalkozni a külföldre való értékesítés gondolatával. Továbbiakban szeretnénk bemutatni nektek a külföldre való internetes értékesítés lehetőségeit és azt, hogy miért érdemes elgondolkodnod a külföld felé való nyitáson.

Biztos Te magad is elgondolkoztál már rajta, hogy mennyire érné meg esetlegesen külföldre is értékesíteni termékeidet, milyen lehetőségeid vannak és ezeknek mik az anyagi vonzatai. Külföldre való értékesítés esetén számos kérdés felmerül, mint adózás, számlázás, szállítás és persze maga az idegen nyelv kérdése, hogy milyen lehetőségek és feltételek mellett van lehetőség külföldi piacra való értékesítésre. Az alábbi cikkünkben igyekszünk összefoglalni a különböző lehetőségeket, feltételeket és azt, hogy minimális idő befektetése mellett milyen lehetőségeid vannak a külföldön való terjeszkedésre.

 

Magyarországi cég webshopos értékesítése külföldre

 

Külföldre való online értékesítés esetén első körben nézzük magát a webshop kérdését. Magyarországi webáruházzal rendelkező cég esetén az első, ami eszünkbe kell, hogy jusson, hogy azon ország lakói, akik felé szeretnénk értékesíteni, milyen formában fogják tudni értelmezni a webáruházunkat. Az internet és a különböző programok fejlődésével ma már szinte minden nyelvű weboldalt egy kattintással lefordíthatunk a saját nyelvünkre a böngészőnkbe épített fordító program segítségével. Persze külföldre való nyitásunk alkalmával ez a lehetőség nem lehet végleges megoldás. A webáruházunknak alkalmasnak kell lennie arra, hogy megfelelő fordítással a célországunk lakói tökéletesen megértsék a rajta lévő tartalmakat. Próbálunk a továbbiakban összefoglalni minden lehetőséget, mely felmerülhet webáruházak külföldre való nyitásával kapcsolatban.

Webáruház tekintetében három lehetőséged adódik a külföldre való értékesítéssel kapcsolatban:

 1. külföldi szállítási opció beépítése az eredeti oldalba
 2. választható nyelvek
 3. külön webáruház az adott ország nyelvével

 

Magyar webshop külföldi szállítási opcióval

Ez a leggyorsabb és legkézenfekvőbb megoldás. Ebben az esetben a weboldalad marad az eredeti verziójában, de a szállítási lehetőségek között kiemeled, hogy külföldi országokba is vállaljátok a csomagok feladását. Itt ajánlott, hogy a webáruházad főoldalán emeld ki, hogy melyik országokba szállítasz és esetlegesen az oda való szállításnak mi az ingyenes értékhatára. Ezzel is ösztönözve a külföldi/külföldre vásárlókat arra, hogy magasabb kosárértéket érjenek el. Ez a megoldás többségében a külföldön élő magyarok körében, vagy a szomszédos országokban lakó magyar nyelvet is beszélő vásárlók számára lehet jó megoldás. Semmi extra fejlesztési költséggel nem jár, hiszen csak egy plusz szállítási módot kell beépítened webáruházadba. Illetve egyeztetned a futárszolgálatoddal vagy fulfillment szolgáltatóddal az adott országba való szállítási feltételeket. (iLogistic fulillment szolgáltatóként vállalja külföldi országokba is a csomagfeladás teljes körű kezelését.)

 

Többnyelvű webáruházak, választható nyelv opcióval

Webáruházak több nyelven való megjelenítésének egyik opciója az oldalon belül feltüntetett nyelv választási lehetőség. Ennek eléréséhez az eredeti oldalon, általában a jobb felső sarokban lehet kiválasztani a kívánt nyelvet. A nyelv kiválasztása után legjobb esetben a teljes weboldalt kapjuk vissza, ahol minden tartalmat a választott nyelven látunk. Ennek ellenére sajnos több alkalommal futhatunk bele olyan megoldásokba, melyeknél különböző okok miatt az adott oldal fordítása részlegesen lett végrehajtva vagy hiányos.

 • kiválasztást követően nem történik semmi
 • kiválasztást követően egy feltöltés alatt ablak ugrik fel
 • az oldal tartalma csak részlegesen van lefordítva
 • nyelvválasztás követően egy külön, adott nyelvre lefordított összefoglaló oldalra jutunk

Mikor webshop többnyelvűségről beszélünk, akkor azt ajánljuk, hogy minden tartalmat fordíttassunk le egy hozzáértő szakemberrel. Fontos kiemelni, hogy a fordítást semmiféleképpen ne fordítóprogram segítségével végezd! Minden tartalom pedig nem csak azt jelenti, hogy a termékek neveit, leírásait kell lefordítani, hanem valóban minden tartalmat, mint például ÁSZF, adatvédelmi szabályzat, menüpontok, kategóriák, termékképekhez tartozó leírások és egyéb marketing tartalmak.

Rengeteg előnnyel jár egy webáruház többnyelvűsége, de nem elhanyagolható a hátránya sem, mert sok munkával és költséggel jár a megfelelő fordítás és az adott nyelvű SEO tartalmak megalkotása.  Webáruház motorokból az Opencart, a Magento, a Prestashop alapjaiban is tud több nyelvet kezelni, ehhez csak a megfelelő nyelvi fájlt kell telepíteni. Míg a WooCommerce a Virtuemart már külön nyelvi módosításokat vesz igénybe, így amit egy könnyed rendszerrel összerakattunk magunknak azt sajnos fizetős megoldásokkal kell tovább bővítenünk, ha többnyelvű webáruházat szeretnénk. Bérelhető webáruházak eseténben is csak a rendszerszintű nyelvi szövegek konvertálódnak át az adott nyelvre, így a webáruház tulajdonosok által feltöltött egyéb szövegek, mint például a terméknév, kategóriák, menüpontok és az egyéb szöveges tartalmak fordítását magunknak kell megoldanunk. Fontos előny, hogy ezen lehetőségeknél a válaszható nyelvek köre folyamatosan bővül.

 

Új weboldal létrehozása az adott nyelven

Új weboldal létrehozása az adott ország nyelvére, igényeire specializálódva. Jelen esetben a már meglévő oldalad mintájára az adott ország nyelvén és illeszkedő domain nevével indítasz egy teljesen új webáruházat. Meglévő termékek esetében két lehetőség is fel szokott merülni, egyik opció, hogy minden termékedet rendelhetővé teszed, másik pedig, hogy korlátozottan csak az adott ország számára piacképes terméket teszed rendelhetővé. Miért előnyös, ha weboldalunk teljesen az adott ország igényeire lesz kialakítva? A legfontosabb kiemelendő talán a bizalom. Az adott országhoz köthető domain név és az adott nyelven olvasható pontos, teljes tartalom bizalmat ébreszt a vásárlókban.

 

Piackutatás

 

Amennyiben már végig gondoltad a webáruházas lehetőségeidet érdemes egy kis piackutatást végezned (vagy esetlegesen végeztetned egy profi céggel). Maga a piackutatás egy nagyon fontos, nem elhanyagolható folyamat, függetlenül attól, hogy most hazai vagy nemzetközi piacokon szeretnénk értékesíteni. Cikkünkben elsősorban már meglévő termékkörrel rendelkező cégekre támaszkodunk, így a piackutatás azon részére igyekszünk kitérni, ahol a meglévő cégünkkel, termékkörünkkel külföldi piacra való nyitással kapcsolatban tervezzük a piackutatást. Természetesen ki kell emelnünk, hogy komolyabb piackutatások készítésére már számos céget találhatunk, akik az adott országra vonatkozóan komplex elemzéseket és kimatatásokat készítenek. Most azt a verziót szeretnénk bemutatni nektek, hogy különböző ingyenes eszközök segítségével milyen elemzéseket tudtok magatoknak is elvégezni.

Külföldi országok felé nyitás estében a legnagyobb motivációt az anyagiakon kívül a kíváncsiság, érdeklődés és annak a ténye adja, hogy az adott termékkörben tevékenykedő konkurensünk is nyitott már az adott ország felé. Első körben érdemes a környező országokban gondolkoznunk, hiszen közelségük miatt szállítási árak tekintetében is kedvezőbbek lehetnek. Környező országokban is rohamosan növekszik az elektronikus kereskedelem, folyamatosan növekszik az igény, hogy minél szélesebb termékkör legyen elérhető online formában is. Érdemes kihasználnunk ezeket a lehetőségeket és az esetlegesen itthon is jól eladható termékeinket próbára tenni a külföldi piacokon. Nézzük, hogy alakul az elektronikus kereskedelem a szomszédos országainkban.

 

 

Környező országok elektronikus kereskedelme

Magyar webáruházak számára a legígéretesebb célországok a Közép- és Kelet-Európa régió országai, mint: Szlovákia, Románia, Csehország, Horvátország vagy Lengyelország. Amikor országot keresel a terjeszkedéshez, akkor a piackutatás alkalmával érdemes azt is megvizsgálnod, hogy az adott ország hány fő potenciális vásárlóval rendelkezik. Különböző statisztikákért, vásárlói érték felméréséért érdemes ellátogatni a különböző országok statisztikai hivatalának oldalára, ahonnan sok fontos ingyenes információt megtudhatunk. Ezekhez az oldalakhoz elérést találhatsz IDE kattintva.

A továbbiakban felsorolt országok közül szeretnénk kiemelni Szlovákiát, mellyel cikkünk folytatásában részletesebben is foglalkozunk.

 

 • Románia internetes kereskedelme

Románia webes kereskedelme egyre növekvő tendenciát mutat. Az utóbbi időszakban ez a növekedés meghaladta a 40%-ot. EU legdinamikusabban fejlődő piaccal rendelkező országai közé sorolható, de mindennek ellenére még mindig az alacsony kereskedelemmel rendelkező országokhoz tartozik. 17 milliót meghaladó internet hozzáféréssel rendelkező lakosszámmal rendelkezik, melyek 44%-a havonta egyszer vásárol online. Összességében érdemes elgondolkozni a Románia felé való nyitáson is, már a közelsége és a kevesebb konkurencia miatt is.

 

 • Csehország internetes kereskedelme

Csehországot az elektronikus kereskedelem sikertörténeteként emlegetik évek óta a közép- és kelet európai régióban. Az ott található webáruházak száma folyamatosan nő, a kiskereskedelmük mintegy 10%-át biztosítva. Hozzávetőlegesen 40 ezer webáruházzal rendelkezik, így Európában náluk a legmagasabb az egy főre jutó webáruházak száma. Ezekből kifolyólag a helyi webshopok egyre jobban igyekeznek nyitni a külföldi piacok felé is. Csehországban nagy a kereslet a webáruházakra, de a számok alapján elég sok konkurenssel számolhatunk. A cseh piacra olyan termékkel érdemes nyitni, ami esetlegesen egyedi vagy kiemelkedik valamiben a többi náluk már kapható termék közül.

 

 • Horvátország internetes kereskedelme

A horvátországi elektronikus kereskedelem is növekszik, náluk ez a szám közel 20%-ot mutat. A folyamatos növekedésnek köszönhetően a teljes kiskeredelmi bevételek 6%-át teszi ki az elektornikus kereskedelem. 5 ezer webáruház áll a 4 millió potenciális horvát vásárló rendelkezésére. A hollandiai E-commerce Foundation kutatása szerint a felhasználók akár 45%-a, rendszeresen vásárol más országok webáruházából.

 

 • Lengyelország internetes kereskedelme

Lengyelország elektronikus kereskedelme nem mutat akkora mértékű növekedést, mint a korábbi országok, de 15%-os növekedésével is közel 24 ezer webáruházzal rendelkezik. Érdemes elgondolkozni a feléjük való nyitáson, mert 38,6 millió lakossal rendelkezik, akik 77%-nak van internet kapcsolata, így potenciális vevőkké is válhatnak.

 

Íme egy összefoglaló táblázat a környező országokról számok tekintetében:

Románia Csehország Horvátország Lengyelország Szlovákia
Lakosság száma 20 millió 11 millió 4 millió 38 millió 5,5 millió
Webáruházak száma 15000 46000 3000 4200 13000
E-kereskedelem növekedése 30% 15% 30% 25% 17%
Online vásárlások aránya 4,7% 12% 8% 10% 6,70%
ÁFA mértéke 19% 21% 25% 23% 20%
Forgalom 1 bn Ft 2 bn Ft 195 mld Ft 4 bn Ft 708 mld Ft

 

Piackutatás alkalmával érdemes felmérnünk a lakosságra vonatkozóan a következőket:

 • az adott ország lakosságának a számát
 • potenciális vevőkörünkbe eső lakosságának a számát
 • esetlegesen az átlag kereset magasságát

Ennek megfelelően persze kézenfekvő lehetne a „gazdagabb” európai országok felé való nyitás is, de sajnos ott olyan telítettséget mutat a piac, hogy nagyobb pénzbefektetésre lehet szükség, mint az előbb említett országok esetében.

 

Google a piackutatásban

 

Amennyiben már eldöntöttük melyik országot szeretnénk megcélozni, folytathatjuk a piackutatást. Google kereső segítségével sok hasznos információt le tudunk szűrni a keresett termékekkel, konkurensekkel kapcsolatban. Vegyünk egy konkrét terméket, aminek a nevére rákeresünk google-ben. Így hazai viszonylatban is fel tudjuk mérni mely cégek forgalmazzák az adott terméket. Ezek között is keresve meg tudjuk nézni, hogy az adott terméket mely hazai konkurensünk forgalmazza külföldi szállítással.

A termék nevét az adott ország nyelvére lefordítva is indítsunk egy keresést. (Célszerű inkognitó módra válatnunk.) Ennek eredményében már fontosabb információkat is fel tudunk jegyezni magunknak, pl: külföldi konkurenseket, az adott termék árát a konkurenciánál, hasonló termékeket a konkurencia kínálatában, illetve, ami még szintén fontos, hogy az adott keresési szóra futnak-e fizetett google hirdetések. Érdemes egy jegyzetet készítenünk a felkutatott szavak alapján kapott eredményekből és weboldal címekből, melyeket a későbbi kutatásaink során is fel tudunk használni. A feljegyzett árak alapján érdemes azt is felmérnünk, hogy mi tudjuk-e biztosítani azokat vagy esetlegesen kedvezőbb árakat, versenyképesek lehetünk-e a mi árainkkal az adott piacon. Érdemes kigyűjteni még a különböző akciókat és csatolható termékeket is az adott konkurensek oldaláról. Ezekre miért is lenne szükség? Mert ezek által következtetéseket vonhatsz le az adott ország fogyasztói igényeiből is.

Fontos! Amennyiben megtaláltuk a megfelelő konkurenseket, akkor az oldalaikon nézzük meg a lehetséges fizetési és szállítási módokat, mert feltételezhetően ők tudják, hogy a vásárlóiknak az adott országban mire van a legnagyobb igényük. Hasznos információ lesz számodra a későbbiekben, ha tudod milyen fizetési és szállítási módok azok, amikkel foglalkoznod kellene.

 

Ingyenes eszközök piackutatásra

 

Több ingyenes eszköz áll rendelkezésre a google keresőjén kívül, melynek segítségével kicsit átfogóbb képet kaphatsz az adott piaccal kapcsolatban. Nézzük a legfontosabbakat, melyek segítségével különböző statisztikákat, kimutatásokat kaphatsz ingyenesen.

 

 • Similarweb.com

Egy olyan weboldal, ahol különböző adatokat, statisztikákat nyerhetünk ki, melyek segítségével elemezhetünk különböző weboldalakat. A korábban elvégzett keresés alkalmával készített táblázatodra van csak szükség. A különböző konkurensek weboldalainak elemzéseit végezheted el az oldal segítségével. Különböző rangsorolási és látogatási számok mellett megtudhatod azt is, hogy az adott webáruház milyen felületeken mennyire eredményes. Ennek megfelelően láthatod, hogy a látogatóit organikus vagy fizetett tartalmak alapján milyen arányban kapja, illetve social és email marketing területen mennyire erős. Ami talán a legértékesebb az egész statisztikában az pedig a kulcsszavak kimutatása. Megnézheted mely fizetett és organikus kulcsszavakra hozza találatként az adott webshopot a kereső.

 

 • Facebook hirdetéstár

A különböző közösségi média felületek is egyre nagyobb szerepet kapnak egy webáruház életében. Ennek a kielemzéséhez az egyik megfelelő eszköz a Facebook hirdetéstár. Ennek a használatához szükséged lesz az adott webáruház facebook oldalának nevére. Miután ezt megtudtad már rá is tudsz keresni az alábbi link  megnyitásával az adott webáruház saját felületére. A facebook hirdetéstárnak köszönhetően megnézheted, hogy milyen hirdetéseket futtatnak éppen, mióta van ez folyamatban és ezek mely social felületeken jelennek meg. Az is kiderül, hogy általánosságban hirdeti magát, akciókat emel ki, vagy csak speciálisan egy adott termékre építi a megjelenését. Hasznos eszköz, mely segítségével sok használható információra szert tehetsz.

 

 • Aliexpress.com

Igen, jól olvastad, aliexpressz, mint piackutatási eszköz. Aliexpress-re való kereskedelmi regisztrációt követően kapsz egy komplett felületet, mely segítségével számos adatot érhetsz el. Belépést követően különböző statisztikákat, adatokat érhetsz el a különböző termékkategóriák adataiból, mely országban mely termékkörök a legnépszerűbbek, régiós fogyások, termékkategória riportok. Ebből kifolyólag számos adatot érhettek el, melyet kielemezve pontosabb képet kaphattok az adott ország eladásiból.

 

 • Google Trends

Google keresési trendeket mutató eszköze. Keresési eredményeket, statisztikákat nézhetsz meg az adott termékkel, kulcsszakkal kapcsolatban országok szintéjére lebontva.

 

 • Google Keyword tools

Egy újabb google eszköz, az adwords felületén belül elérhető kulcsszótervező. Ads felületére belépve az eszközök és beállítások menüpont alatt elérhető a kulcsszótervező, melyen belül keresési mennyiségeket és előrejelzéseket is meg tudsz tekinteni. A különböző hirdetendő kulcsszavak statisztikái, költési értékei alapján tudsz különböző elemzéseket készíteni. Ezt természetesen magyar nyelven is tudjuk használni saját oldalunkra való hirdetési lehetőségek elemzésére. A korábbi elemzésekkor használt adott nyelven kikeresett kulcsszavas listádat is tökéletesen tudod most használni. Az eszközbe begépelve elemezhetjük az eredményeket, az adott szavak, kifejezések értékét, hányan keresnek rá, mennyibe kerülne az adott kulcsszóra való hirdetés. Minél drágább egy adott kulcsszó annál nagyobb az értéke, annál többen keresnek, hirdetnek rá. A kulcsszótervezőn belül lehetőséged van kulcsszóötletek kérésére és a keresési mennyiség, előrejelzések megtekintésére. Ez már azért időigényesebb folyamat, de hasznos következtetéseket vonhatsz le az elemzés befejeztével.

 

 • Közösségi média felületek

A mai világban nem elhanyagolható tény a közösségi média felületek ereje. Különböző csoportok, oldalak léteznek, ami alapján szintén megtudhattok sok hasznos információt. Érdemes az adott nyelven keresgetni a facebookon, instagramon és megnézni a feljövő találatokat. A korábban kigyűjtött adott országra vonatkozó konkurenseid közösségi oldalait is érdemes megtekintened, megvizsgálni a posztokat, azok gyakoriságát, témáját és népszerűségét.

 

Folytatjuk…

 

Forrás: sikermania.hu, netfort.hu, grentmedia.hu, shoprenter.hu, billingo.hu, europa.eu, adokamara.hu, ecommerce.hu, mufis.sk, vallakozasszlovakiaban.hu, kosarertek.hu, blog.edesk.com, expandeco.hu, unas.hu, everigo.hu, gls-group.eu, posta.hu, sprinter.hu, dpd.com, expresszone.hu