A csomagpontos szállítás az utóbbi években rendkívül népszerű lett a webshoptulajdonosok, és a vásárlók szemszögéből is. Vásárlói szemszögből egyértelműek az előnyök: a csomagpontos szállítás kényelmes, gyors és megbízható az online vásárlók számára. Azonban, miért lett egyre népszerűbb a webshoptulajdonosok körében? Valamint, melyek azok a belföldi futárcégek, akik a legkedvezőbb csomagpontos szolgáltatást nyújtják?

Az iLogistic Kft. teljeskörű fullfilment szolgáltatást nyújt webshop-tulajdonosoknak, amibe beletartozik termékeik raktározása, csomagolása és kiküldése is. Éppen ezért cégünk évek óta, több száz csomagot küldd el naponta futárcégekkel együttműködve, így természetesen a csomagpontra szállító cégekkel is vannak kapcsolataink a házhoz szállító cégek mellett. Együttműködésünk során megismertük a csomagpontra szállító cégek erősségeit, gyengeségeit, valamint kitapasztaltuk a legkedvezőbb csomagpontos szolgáltatásokat a piacon.

Legújabb cikkünkben bemutatjuk a csomagpontos szállítás költségcsökkentő, hatékonyságnövelő és vásárlásösztönző hatását, valamint bemutatjuk az 5 belföldi legnépszerűbb futárcéget, akik csomagpontos szolgáltatást nyújtanak: a DPD-t, a GLS-t, az MPL-t, a Foxpostot és a Pickpackpontot. Ha már régóta gondolkozol a csomagpontos szállítás bevezetésén, ez a cikk rengeteg, értékkel bíró információval fog szolgálni neked a csomagpontos szállítás előnyeiről, esetleges hátrányairól és a cikk végére biztosan el fogod tudni dönteni, hogy megéri-e a befektetést.

ilogistic

A csomagpontos szállítás előnyei

Ügyfeleinknek bátran szoktuk ajánlani a csomagpontos szállítást a következő előnyök miatt. Először is jó megoldás a költségek csökkentésére. Nagy összegeket tudsz spórolni azzal, ha legalább a 20%-át a termékeidnek csomagpontra szállíttatod. A csomagpontos szállítás kedvező árairól az is tanúskodik, hogy az emberek előszeretettel választják ezt a szállítási formát a C2C azaz Customer-To-Customer (Vásárló a Vásárlónak) tranzakciók során. Itt arra kell gondolni, amikor emberek egymásnak adnak el használt tárgyakat, ruhákat a vatera.hu, vagy a Facebook piacán, és egy gyors, olcsó kiszállítási formára van szükségük, akkor nagyon sokan választanak egyet a cosmagpontos szállítással foglalkozó cégek közül. Ezek az emberek általában egy évben nagyon kevés csomagot adnak fel, de a csomagpontos szállítással még a mennyiségi kedvezmények nélkül is jutányos árat kapnak a futárcégektől.

A csomagpontos szállítás másik nagy előnye, hogy ha vásárlóidnak a csomagpontra való szállítás is elérhető szolgáltatás a webshopodon, az nagy valószínűséggel növeli a forgalmadat. Sok vásárló szembesül ugyanis azzal a problémával, hogy nem tudnak otthon lenni, amikor a futár kiszállítja a csomagjaikat, ugyanis az jellemzően hétköznap délelőtt történik meg. Így sok az át nem vett csomag, és az elégedetlen vásárló. A csomagpontra való szállítás kényelmet és biztonságérzetet ad vásárlóidnak, így többen fogják választani a te webshopodat.

Harmadjára pedig, ha olcsó termékeket árulsz, és célcsoportod számára már pár száz forinttal olcsóbb ár is nagy előnyt jelenthet a versenytársakhoz képest, érdemes a csomagpontos szállítást opcióként megjelölni a webshopodban. Add pár száz forinttal olcsóbban, mint a házhozszállítást, így az árérzékeny vásárlóid választhatják ezt az opciót pusztán a spórolási szempontjukat alapul véve.

A csomagpontos szállítás hátrányai

Természetesen a csomagpontos szállításnak is vannak hátrányai. Először is egyszeri fejlesztési feladat, hogy fel kell töltened a csomagpontok címét és nevét a webshopodra. Ezt, ha saját magadnak kell megoldanod napokba is telhet, azonban, a webshopmotorokhoz hozzáköthető pluginokkal gyorsan megoldható. További hátrány, hogy ha a házhozszállításra és a csomagpontos szállításra megbízott futárcég esetében két külön futárcégről beszélünk, akkor onnantól két rendszert kell kezelned és a kiszállítandó csomagjaidra eltérő típusú címkéket kell helyezned attól függően, hogy azok éppen házhozszállításos, vagy csomagpontos megrendelések. Emellett szintén a csomagpontos szállítás ellen szól, hogy ha  olyan termékeket forgalmazol, amiknek árt a túl hideg, vagy a túl meleg légkör, akkor a több napig egy automatában történő várakozás árthat az épségüknek. Végül pedig mindenképpen meg kell említenünk azt a statisztikai adatot, miszerint a csomagpontra szállított csomagoknál a csomagok átvételi aránya alacsonyabb, mint a házhoz szállított csomagok esetében.

Ha az előnyöket és hátrányokat mérlegelted és eldöntötted, hogy neked való a csomagpontos szállítás, akkor a következő lépés, hogy kiválaszd a számodra megfelelő futárcéget. A továbbiakban bemutatjuk az 5 legnépszerűbb hazai futárcéget, akik vagy kifejezetten csomagpontos szállításra specializálódtak, vagy pedig a házhozszállítási szolgáltatásuk mellett rendelkeznek csomagpontos szolgáltatással is.

DPD

A német tulajdonú globális cég, a DPD is jelen van több, mint 150 csomagponttal Magyarországon mind nagyobb, mind kisebb városokban. A DPD csomagpontok általában frekventált, könnyen megközelíthető helyek, boltok vagy DPD kirendeltségek. A DPD csomagpontos szolgáltatásban választhatunk Classic Belföld csomagot, Classic Nemzetközi csomagot, illetve e-mailes értesítést. A Classic csomagokban benne van a vonalkód alapján ingyenes honlapos nyomon követés, a másnapi kiszállítás, és a sikertelen kézbesítés után díjmentes visszaküldés a feladónak. Nemzetközi szállításnál a kiszállítási idő 1-5 nap ás csak EU-s országokba vehető igénybe ez a szolgáltatás.

Fontos kiemelni, hogy a csomagpontra feladott csomagok súlya nem haladhatja meg a 20 kg-ot, a csomag hosszúsága pedig nem lehet több, mint 175 cm.

Kinek ajánljuk a DPD-t?

A DPD-t azoknak ajánljuk, akiknek már szerződése van velük és nem szeretnének a futárcégek között váltani. Ilyenkor érdemes náluk maradni és kibővíteni a szolgáltatást a csomagpontos szállítással. Ez az opció nem fog jelentős költségcsökkenéssel járni, azonban ahogy már a bevezetőben is leírtuk jó lehetőség lehet a vásárlóid elégedettségének a növelésére, ha a csomagpontos szállítást is listázod opcióként a honlapodon.

Forrás: https://www.dpd.com/hu/home/szallitas/szallitasi_modok/pickup/pickup_csomagpontok

GLS

A GLS országos lefedettséggel rendelkezik csomagpontok szempontjából. Több, mint 750 csomagponttal rendelkeznek országszerte. Sokféle helyszínen alakították ki a pontokat, általában forgalmas csomópontokon, benzinkutakon és boltokban is. A karácsonyi szezonra a tavalyi évben több, mint 20 db forgalmas helyszínre kirakott mobil csomagautomatával készültek. A csomagpontjaik minőségét rendszeresen ellenőrzik, nagyon fontos nekik az ügyfelek számára nyújtott minőségi szolgáltatás.

A GLS-nél előny, hogy náluk mindenhol lehet utánvétes csomagot feladni és utánvéttel fizetni, továbbá a csomagpontjaik több, mint felénél bankkártyás fizetésre is van lehetőség. Ezenfelül, velük csomagpontból csomagpontba is küldhetsz csomagokat, ha teljesen el akarod kerülni a futárokkal való kommunikációt. Érdemes kiemelni a GLS FlexDelivery szolgáltatását, aminek a keretén belül a feladott csomag új helyszínre és új időpontra is átkérhető, e-mailes, sms-es szolgáltatás mellett. Ilyenkor a címzettek különböző kiszállítási módok közül válaszhatnak plusz díj ellenében. A karácsonyi időszakban ez különösen hasznos lehet, hogy mindenképp megérkezzenek a csomagok időben.

A GLS-nél a csomagpontos szállításnál ugyanúgy 40 kg a súlyhatár, mint a házhozszállítás esetében, nem korlátozzák ezt a csomagpontos szállítás miatt. A csomag pedig a kiszállítást követően 5 napig átvehető, ami egy tág ablak arra, hogy mindenki kényelmesen odaérjen.

Kinek ajánljuk a GLS-t?

A GLS csomagpontos szállítás árai megegyeznek a házhozszállítási áraikkal, így azoknak ajánljuk szolgáltatásukat, akiknek már hosszútávú szerződésük van velük. Ezáltal nem kell megosztani a rendeléseidet két cég között és a nagyobb csomagszám miatt kedvezőbb díjakat tudsz kialkudni.

Továbbá, így a csomagpontra szállított csomagjaidat is egyszerűen átadhatod a GLS futárnak, aki amúgy is érkezik hozzád felvenni a házhozszállításos csomagjaidat. Ezzel ellentétben, ha új céggel szerződnél, akkor a két cég között kellene megosztanod a csomagjaidat és előfordulhatna, hogy a kevés csomagszám miatt nem jönne ki hozzád a futár, hanem neked kéne felkeresned a legközelebbi depóját, valamint a kisebb mennyiség miatt nem is kapnál olyan kedvezményes árakat.

Az előbb említett megoldás azért is hatékony, mert így nem kell új cég plugin-jét integrálnod, vagy újabb API kapcsolatot kialakítanod és így spórolhatsz az újabb rendszer kialakításának a költségein is.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=r1MTARrOXBU

MPL

Az MPL, azaz a Magyar Posta Leányvállalata nagyon erős szereplő a csomagpontos cégek között. Országszerte 3000 postaponttal rendelkeznek, ezáltal a hazai piacon egyértelműen az ő csomagpont-hálózatuk a legkiterjedtebb. Ezek közül 2600 postai PostaPont, hiszen mindegyik posta csomagpontként is funkcionál. Továbbá jelenleg 210 Coop PostaPont, 195 MOL PostaPont, 51 Csomagautomata, 3 Media Markt és 1 Trendmaker csomagátvételi pont áll vásárlóid rendelkezésére. Ebből a bő választékból, biztosan lesz 2-3 PostaPont a közeledben, így még válogathatsz is közülük. Ezek közül, a csomagautomaták napi 24 órában nyitva vannak, országszerte bármikor hozzáférhetőek, ugyanígy a MOL PostaPontok is általában napi 24 órában nyitva vannak, a Coop PostaPontok pedig napi 12 órában. Ezen felül, a hálózat folyamatosan bővül, főként csomagautomatákból építettek sokat az utóbbi időben.

Továbbá, az MPL másik hatalmas előnye, hogyha a kézbesítés valamiért sikertelen, akkor a csomagot automatikusan, kérés nélkül átviszik a vásárlóhoz közeli PostaPontra. Ez nagyon nagy kényelmet és biztonságot jelent a vásárlóknak a házhozszállítás területén is, de erről részletesebben a házhozszállító cégeket összehasonlító cikkünkben írtunk.

Az MPL SMS-ben vagy e-mailben értesíti az ügyfelet a kiszállításról. Azt te döntheted el, hogy melyiket szeretnéd. A csomagpontokon pedig választhatsz 5 napos, vagy 10 napos megőrzési határidőt. A PostaPontok közül a postákon, illetve a MOL és Coop pontokon bankkártyával is fizethet a vásárló.

Fontos tudni, hogy a csomagautomatás küldemények maximum tömege 20 kg lehet, PostaPonton pedig maximum 30 kg.

Kinek ajánljuk az MPL-t?

Azoknak a webshoptulajdonosoknak ajánljuk, akik olcsóbb termékeket, ruhadarabokat árulnak, valamint a vásárlói köre kisebb falvakból, településekből van, hiszen itt is mindenképp van posta, ahova kérhetik a szállítást.

Továbbá, pedig azoknak a webshoptulajdonosoknak ajánljuk, akik sok választási lehetőséget szeretnének biztosítani a PostaPontok helyszínét illetően. Vásárlóidnak kiváló élményt nyújthatsz, ha több, mint 3000 pont között válogathatnak és ténylegesen a számukra legközelebbit választhatják ki.

Forrás: https://posta.hu/ilyen_egyszeru_a_csomagautomata_hasznalata

Foxpost

A Foxpost a csomagpontos szállításra alapozta márkaüzenetét. A cég kifejezetten ezzel a szolgáltatással indult el. Azóta bővítettek a portfólión és házhozszállítást is vállalnak. Országszerte 100 automatával rendelkeznek és hálózatuk folyamatosan bővül. Automatáikat havonta 20 millió alkalommal használják, bevált, biztonságos és környezettudatos megoldást nyújtanak ügyfeleik számára. A pontokon a vevők utánvéttel is fizethetnek.

A Foxposttal online is köthetsz szerződést, és egy gyors, online regisztrációt követően már használhatod is az automatákat. Jó megoldás a Foxpostnál, hogy csomagautomatában is tudsz feladni csomagot. Hosszú távon érdemes elérni azt a csomagmennyiséget, amiért már eljön közvetlenül hozzád a futár, mert, ha nem kell minden nap csomagokkal megrakodva az automatához járkálnod, akkor azzal időt spórolhatsz. Ezt a kényelmi szintet azonban csak akkor tudod elérni, ha több, mint 10 csomagot adsz fel naponta. 1-2 csomagért nem fognak kimenni.

A Foxpostnak továbbá jó a szoftveres támogatása, szoftverüket hozzá kötheted a webshopodhoz, így könnyebben fog menni a szállítási címkék generálása és csomagjaid nyomon követése. Ezen felül a szoftverhez hozzátartozik egy kimutatási rendszer, ahol statisztikákat kapsz a csomagjaidról, üzleted állapotáról.

Végül pedig a Foxpost legnagyobb előnye a kedvező ár. Jelenleg nettó 619 Ft-ért tudsz küldeni csomagot automatába, ami versenyképes ár a piacon, napi 10 csomagnál pedig még ennél kedvezőbb árat is kaphatsz. Ráadásul a Foxpostnál a csomagok átvételi aránya kiemelkedően magas a piaci átlaghoz képest, ami arról árulkodik, hogy a vásárlók szeretik használni a Foxpost csomagpontokat, valamint megbíznak a márkában.

Kinek ajánljuk a Foxpostot?

A Foxpostot azoknak ajánljuk, akiknek a vásárlóik nagyvárosokban élnek, így könnyen hozzáférnek automatáikhoz. Továbbá azoknak, akik műszaki cikkeket árulnak a biztonságos és gyors szállítás miatt.

A Foxpost továbbá jó választás lehet, ha egy fiatalos, rugalmas és fejlődő partnercéget keresel, valamint mérvadó, hogy kedvező áron tudj csomagokat szállítani csomagpontra.

Forrás: https://blog.vatera.hu/2019/10/22/meg-tobb-foxpost-csomagautomata/

Pick Pack Pont

A Pick Pack Pont a Sprinter futárcég fejlesztése és egy különleges üzleti modellről beszélünk. Csomagpontjaikat csak üzletekben, boltokban, benzinkutakon és más frekventált helyszíneken alakították ki, csomagautomatákkal pedig nem is rendelkeznek. Országos hálózatuk több száz Pick Pack Pontból áll, amik mindig jól megközelíthetőek, de főleg nagyvárosokban találhatóak meg. A két fő átvevőpontjuk az Inmedio és Relay üzletek, ezek pedig megtalálhatóak bevásárlóközpontokban, hipermarketekben és a nagyvárosok sétálóutcáin egyaránt. Emellett a Relay-t a Budapest Airport területén is megtalálhatod. Az autóval közlekedők pedig a MOL és az OMV töltőállomásokon vehetik át csomagjaikat akár utazás közben. Az üzletek nagy részében lehetséges a bankkártyás fizetés is.

A Pick Pack Pont is biztosít online csomagkövetést, és e-mailben értesítenek, amikor csomagod megérkezett a csomagpontra. Ezután 7 nap áll rendelkezésedre, hogy átvedd.

A Pick Pack Pont szolgáltatásának előnye, hogy emberközpontú, hiszen a pontokon dolgozó kollégák mindig rendelkezésre állnak, ha segítségre van szükséged, ezért általában szeretik használni az emberek. A Pick Pack Pont partnereinek pedig segítenek extra forgalmat generálni, a csomagért beérkező ügyfelek, megismerik az átvételi pontot és a csomag átvételét követően megvan az esélye, hogy vásárolnak valamit a helyszínen.

A Pick Pack Pont árai kedvezőek, de alapvetően a Foxpost még kedvezőbb díjakat biztosít.

Kinek ajánljuk a Pick Pack Pont szolgáltatását?

A Pick Pack Pontot olyan vállalkozóknak ajánljuk, akiknek vásárlói nagyvárosokban élnek és egy kényelmes, emberbarát megoldást keresnek a csomagok szállítására. Ha vásárlóid nem szeretik a csomagautomatás átvételt, mert bonyolultnak találják, akkor jó megoldás lehet a Pick Pack Pontos szállítás. Így mindig boltokba, éttermekbe, kávézókba vehetik át csomagjaikat, ahol az eladók segíteni fognak nekik a csomag átvételében és melegebb vásárlói élményben lehet részük. Ha tudod, hogy célcsoportodnak ez fontos, akkor érdemes lehet a Pick Pack Pont szolgáltatásait választanod.

Továbbá, ha már van szerződésed a Sprinterrel csomagjaid házhozszállításához, akkor a már GLS-nél is említett okok miatt érdemes a csomagpontra szállított csomagokat is velük szállítanod a költség-, és időhatékonyság érdekében.

Összefoglaló táblázat

DPD GLS MPL Foxpost PickPackPont
Fix csomagpontok száma 166 779 3000 0 670
Automaták száma 0 10 51 100 0
Csomagpontok elhelyezkedése Frekventált, könnyen megközelíthető helyek Forgalmas helyszínek, benzinkutak, boltok Magyar Posta, Coop, MOL, Media Markt Bevásárlóközpontok, szupermarketek, boltok Üzletek, boltok, benzinkutak, kávézók, Inmedio, Relay
Másnapi csomagpontos szállítás X X X X budapesti pontokon
Csomagpontból csomagpontba szállítás nincs X nincs X X
Csomagponton feladott csomagok súlyhatára 20 kg 40 kg 20 kg 25 kg 20 kg
A csomag megőrzése a csomagponton 7 nap 5 nap 2 nap (bővíthető 5-10 napra) 3 nap 7 nap
Utánvétes fizetés X X X X X
Bankkártyás fizetés X X X X X

 

Összefoglalva, a csomagpontos szállítás egy ideális plusz szolgáltatás lehet vásárlóid részére. Megkönnyítheted nekik a termékeid kiszállításának folyamatát, megkülönböztetheted magadat a versenytársaidtól, ráadásul spórolhatsz is vele.

Mi az iLogistic-nál főként a Foxposttal dolgozunk együtt, és rajtunk keresztül ügyfeleink is kedvezményes, nettó 500 Ft-os áron juthatnak hozzá a csomagpontos szolgáltatásukhoz. Továbbá, raktárunkba naponta jönnek Foxpostos és más futárcéges futárok is, így csomagpontos rendeléseid már másnap ott lehetnek az automatában. Ez a kisebb webshopoknak különösen előnyös lehet, ugyanis, így nem kell elmenned naponta a csomagautomatához feladni a csomagokat, ezzel pedig rengeteg időt spórolhatsz meg.

Ha te is szeretnél jobb vásárlói élményt nyújtani vevőidnek, és saját magadnak is szeretnél időt és pénzt spórolni, akkor keress meg minket itt.

További hasonló tartalmakért, kövess minket itt.